Παραβιασεις του Ευρωπαϊκου Κώδικα Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλαδα


 

ΝΟΜΟΣ: 1426/1984

Για την κύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

(ΦΕΚ 32/Α/21.3.1984)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Κυρούμεν και εκδίδομεν τον κατωτέρω υπό της Βουλής ψηφισθέντα νόμον:

Άρθρο πρώτο

Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 του Συντάγματος ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης που υπογράφτηκε στο Τορίνο της Ιταλίας στις 18 Οκτώβρη 1961, του οποίου το κείμενο, στο γαλλικό πρωτότυπο και την ελληνική του μετάφραση είναι το ακόλουθο:

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

Άρθρο 13

Δικαίωμα για κοινωνική και ιατρική αντίληψη

Για εξασφάλιση της αποτελεσματικής άσκησης του δικαιώματος για κοινωνική και ιατρική αντίληψη, τα Συμβαλλόμενα Μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση:

  1. Να μεριμνούν ώστε κάθε πρόσωπο, που δεν διαθέτει επαρκείς πόρους και δεν είναι σε θέση να τους εξασφαλίσει με δικά του μέσα ή από άλλη πηγή, ιδίως δε από παροχές που καταβάλλονται από σύστημα κοινωνικής ασφάλειας, να μπορεί να λαμβάνει κατάλληλη βοήθεια και σε περίπτωση ασθένειας τις φροντίδες που απαιτεί η κατάσταση της υγείας του.
  2. Να μεριμνούν ώστε τα πρόσωπα που δικαιούνται παρόμοια βοήθεια να μην βλέπουν να τους περιορίζονται από το λόγο αυτόν τα πολιτικά ή κοινωνικά δικαιώματα τους.
  3. Να προβλέπουν ότι όλα τα πρόσωπα θα μπορούν να λαμβάνουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιου ή ιδιωτικού χαρακτήρα οποιαδήποτε αναγκαία προσωπική βοήθεια για την πρόληψη, εξάλειψη ή βελτίωση της κατάστασης ανάγκης προσωπικής ή οικογενειακής φύσεως.

Ολος ο κυρωμενος κωδικας εδω :

http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/32a_84.1246878051953.pdf

Περιπτωσιολογια :

Κεφαλονιά: Ομαδικά εξώδικα προς Ο.Α.Ε.Ε.

 10/18/2013 – 06:40

                                          ΚΟΙΝΟ  ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

EΝΩΣΗ  ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ  ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ  & ΙΘΑΚΗΣ ,                               η  ΕΝΩΣΗ ΗΛΕΚΤΟΛΟΓΩΝ Ν.ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ,  ο  ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ,                         και  ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ «Η ΚΡΑΝΗ »καλούν τα μέλη τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι στερούνται  ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης  λόγω οφειλών, και το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει  το ετήσιο ατομικό  ποσόν 6.591ευρώ (15.073 τετραμελής οικογένεια),να προσκομίσουν την φορολογική τους δήλωση Ε1,καθώς και το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας του τελευταίου έτους.

Το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ  & ΙΘΑΚΗΣ Θα αποστείλει  ομαδικά  Εξώδικα  ΚΑΤΑ  ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΤ’  ΑΡΘΡΟ 13 α του Ποινικού Κώδικα των:   Διοικητή , Υποδιοικητή και Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου   ΝΠΔΔ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ  (Ο. Α. Ε. Ε.)

 Στο Εξώδικο το οποίο συνέταξε ο Πρώην ΕισαγγελέαςΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΚΚΑΣ μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Σας ενημερώνουμε ότι ως υπάλληλοι του ΝΠΔΔ ΟΑΕΕ και κάθε άλλου ΝΠΔΔ του Ελληνικού Κράτους με την άρνησή σας να μας προσφέρετε Υγειονομική Περίθαλψη, έχετε παραβιάσει εν γνώσει σας τις κυρωμένες κατ΄άρθρο 28§1 του Συντάγματος από την Ελλάδα Διεθνείς Συμβάσεις και ειδικά τις διατάξεις:

α) των άρθρων 7,8,9, 10§§1,2,3,4 του Ν 1136/1981 ΦΕΚ Α 61/13-3-1981 του Ευρωπαϊκού Κώδικα Κοινωνικής Ασφάλισης και

β) των άρθρων  11,12,13, 14,  Ν 1426/1984 ΦΕΚ Α 32/21-3-1984),  τελικά ειδικά του ευμενέστερου για εμάς «χωρίς επαρκείς πόρους» του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη ήτοι κανόνες δικαίου που έχουν υπερνομοθετική ισχύ σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ 1  του  Ελληνικού γραπτού και αυστηρού Συντάγματος και οι οποίοι κανόνες δικαίου υπερισχύουν-κατισχύουν των κατωτέρας τυπικής ισχύος Νόμων  (περί εφαρμοστικών μέτρων των Μνημονίων όπως Ν 4152/2013 κλπ, ΠΔ και Υπουργικών Αποφάσεων και Εγκυκλίων).

     Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε,  όπως άμεσα εντός τριών (3) ημερών από την επίδοση της παρούσας, να ενεργήσετε να θεωρηθούν τα βιβλιάρια υγείας μας, τα προσωπικά μας και των μελών της οικογένειας μας, προκειμένου να  επιτελέσετε  την νομική σας υποχρέωση και καθήκον σας , ως Υπάλληλοι ΝΠΔΔ του Ελληνικού Κράτους βάσει των υπερνομοθετικών κανόνων δικαίου  που ορίζεται  στο πλέγμα των ανωτέρω διατάξεων και δη του άρθρου 13 παρ 1 του Ν 1426/1984 για τα πρόσωπα,

όπως εμείς, που δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους και ευρισκόμαστε περί του ορίου της  φτώχειας(στο ετήσιο εισόδημα  6.591 ευρώ ανά άτομο καθόσον αυτό δεν επαρκεί για διατροφή,  ένδυση, ενοίκιο κατοικίας και πάγιες ανάγκες ηλεκτρικού ρεύματος, πληρωμής φόρων  στο κράτος και ΟΤΑ κλπ).

     Επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, ατομικά ή συλλογικά ή και ως μέρος Ελληνικής πληθυσμιακής οντότητας (ελευθέρων επαγγελματιών χωρίς επαρκείς πόρους και στα όρια της φτώχειας) που υφίσταται στοχευμένα  εξαθλίωση και εξόντωση και δη με στέρηση σε φάρμακα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  κατά παράβαση των άρθρων 259, 306 ΠΚ και 7§§1β-2β 25§§1-4 του Ν 3003/2002 (ΦΕΚ Α 75/2002), από υπαιτιότητα κρατικών υπαλλήλων στην Ελλάδα.

Απγοστόλι 15/10/2013

 EΝΩΣΗ  ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ  ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ                            ΕΝΩΣΗ ΗΛΕΚΤΟΛΟΓΩΝ                     ,

  & ΙΘΑΚΗΣ                                                                                                     Ν.ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ                                                                                                                                                      

ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ                                                 ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ                                                  ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ «Η ΚΡΑΝΗ

ΠΗΓΗ http://www.ithacanet.gr/article/%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%AC-%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B5%CE%BE%CF%8E%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BF%CE%B1%CE%B5%CE%B5

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ :

1) Ασφαλιστικών εισφορών σχιζοφρένεια…

Λουκέτο στον ΟΑΕΕ…

Η εικόνα που μου έχει αποτυπωθεί από τον ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ, είναι αυτή του να περιμένω στην ουρά και να ακούω τη φωνή μιας από τις εργαζόμενες  του ορόφου να φωνάζει από τη μια άκρη στην άλλη: «Τασία, βγάλε μου τις υπερωρίες την Τρίτη είχα δηλώσει ασθένεια…».

Ο ΟΑΕΕ αποτελεί ίσως την χαρακτηριστικότερη απάτη του ασφαλιστικού συστήματος της ελληνικής  κομματικής πελατοκρατίας.

Υποχρεώνει τους πάντες να εισφέρουν κι εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι σε θέση να καλύπτει παρά ένα μικρό μέρος των συντάξεων.

Τουτέστιν, πληρώνεις, αλλά για να πάρεις σύνταξη πρέπει να ζητιανέψεις από τον φορολογούμενο.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια επανάσταση για να βγει από τη χρεοκοπία του «σοβιετικού» μοντέλου που της έχει επιβληθεί από την κομματοκρατία και να απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο  της ολοσχερούς κατάρρευσης.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ  χαντάκωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία ορίζοντας  διοικήσεις ανεπάγγελτων πολιτευτών και συνδικαλιστών με μόνο στόχο τους διορισμούς και την υφαρπαγή μέσω δομημένων και άλλων συναφών τεχνασμάτων.

Η αριστερά ολοκλήρωσε την καταστροφή απαιτώντας στεντορίως αυτά να αγοράζουν μόνο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, το οποίο χρεοκόπησε και «κουρεύτηκαν» με αποτέλεσμα να μείνουμε χωρίς συντάξεις. Απατεώνες ή βλάκες; Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Το εμπόδιο

Πριν λίγες μέρες φοιτητής γιός ενός φίλου  έγινε δέκτης μιας πρότασης  να λάβει μέρος σ’ ένα ερευνητικό πρόγραμμα  που διευθύνει κάποιος καθηγητής του. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και ο φοιτητής θα ελάμβανε για την προσφορά του αμοιβή 5.000 ευρώ.

Εκτός από την εμπειρία και το διδακτικό σκέλος της υπόθεσης η συνεισφορά του φοιτητή υιού στον οικογενειακό προϋπολογισμό αυτή την περίοδο των περικοπών και της ανεργίας θεωρήθηκε σημαντική.

Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που έφτασε η διαδικασία στον ΟΑΕΕ. Για να μπορεί να εισπράξει οποιαδήποτε αμοιβή ο νεαρός εκτός από φορολογικό μητρώο πρέπει να κάνει έναρξη επαγγέλματος ως ελεύθερος επαγγελματίας στον ΟΑΕΕ και να καταβάλει εκεί τις αντίστοιχες εισφορές.

Οι εισφορές για ένα έτος υπολογίστηκαν πως ξεπερνούν τις 4.200 ευρώ και χωρίς καν να υπολογιστούν τα άλλα «τυχερά» τα οποία αρπάζει το κράτος από όποιον τολμήσει να εμφανίσει εισόδημα. Το εγχείρημα κατέστη ήδη ασύμφορο.

Η περίπτωση του ΟΑΕΕ είναι χαρακτηριστική της «σοβιετικής» δομής που διέπει το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.  Όπως ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα διοικείται από κομματικά παράσιτα και λειτουργεί με το γνωστό πελατειακό σύστημα. Υποτίθεται πως ασφαλίζει ελεύθερους επιχειρηματίες, είναι χρεοκοπημένος από τα γεννοφάσκια του και πληρώνει συντάξεις και δαπάνες υγείας επικουρούμενος από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπερ, όταν  κάποιος πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές  είναι σαν να ρίχνει το υστέρημά του σε μια «μαύρη τρύπα» αφού κανείς δεν του εγγυάται ποιος διαχειρίζεται τα χρήματα αυτά με ποιο τρόπο και που βρίσκονται επενδυμένα  ανά πάσα στιγμή.

Ο κάθε Έλληνας πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές περί τα 22 δισ. ευρώ το χρόνο και άλλα 18 δισ. περίπου φόρους για να καλυφθούν τα ελλείμματα των ταμείων που έχουν δημιουργήσει οι πελάτες διοικητές και εργαζόμενοι σε αυτά.

Υπάρχουν σήμερα 3 εκατ. συνταξιούχοι οι οποίοι εισπράττουν πάνω από 4 εκατ. συντάξεις. Εκατοντάδες χιλιάδες εξ αυτών είναι πρόωρα συνταξιοδοτημένοι.

Όποιος τολμήσει να εργαστεί στην Ελλάδα πρέπει να πληρώνει φόρους και εισφορές  εκτός των άνω των 4 εκατ. συντάξεων και για το  1 εκατ.  περίπου εργαζόμενων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Με αυτές τις προϋποθέσεις κάθε νέος που αξίζει και μπορεί να προσφέρει στον εαυτό του και στην κοινωνία έχει άμεσο συμφέρον να φύγει στο εξωτερικό. Αν φύγουν όλοι οι ικανοί να παράγουν πλούτο είτε σαν εργαζόμενοι είτε σαν επιχειρηματίες ποιος θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Τα κομματόσκυλα και οι συνδικαλιστές που απομυζούν μέσω του δημοσίου τον ιδιωτικό τομέα;

Αν δεν μπει λουκέτο στον ΟΑΕΕ άμεσα και μέχρι την εθνική σύνταξη και τη ριζική ασφαλιστική μεταρρύθμιση τις ανάγκες να τις καλύψει το ΙΚΑ, οι επενδύσεις και οι βιώσιμες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα θα μοιάζουν με όνειρα θερινής νυκτός…

Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων δεν τα έφαγε η «Τασία» αλλά πήγαιναν
Α) ως άτοκα δάνεια στις τσέπες των επιχειρηματιών. Από το 1975, με πληθωρισμό 15-20%, τα Ταμεία έδιναν τα χρήματά τους (των ασφαλισμένων δηλαδή), μέσω ΤτΕ, στον κάθε Λαναρά και τον κάθε Λούα-Λούα της «επιχειρηματικότητας» για να κάνει επενδύσεις (πολλές από αυτές στην… Ελβετία)
Β) στις τσέπες των λαμογιών που παρέα με κυβερνητικούς κατασπαταλούσαν τα χρήματα σε άχρηστες και υπερκοστολογημένες προμήθειες (μεταξύ αυτών και σε άχρηστα φάρμακα και ιατρικά μηχανήματα)
Γ) σε κρατικά ομόλογα για να χρηματοδοτήσουν την είσοδο της χώρας στο ευρώ αλλά και στο PSI («τα Ταμεία είχαν τοποθετήσει 7,4 δισ. ευρώ σε ομόλογα και 15 δισ. ευρώ στο κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ. Από τα συνολικά 24 δισ. ευρώ οι απώλειες των αποθεματικών τους σε ονομαστικές αξίες είναι της τάξης του 53%, ωστόσο σε πραγματικές αξίες άνω του 70% αν ληφθούν υπόψη οι τιμές διαπραγμάτευσης των νέων ομολόγων (λήγουν 2023-2042) στη δευτερογενή αγορά») για να μην προξενήσουν ζημιές στις γαλλογερμανικές Τράπεζες
Δ) στην εισφοροδιαφυγή –δλδ στις τσέπες των εργοδοτών- που υπολογίζεται πλέον στο 40% (και που ποτέ δεν έπεσε κάτω από το 25% όλα τα προηγούμενα χρόνια της «ανάπτυξης»)
Ε) σε ασφαλιστικές υποχρεώσεις χρεοκοπημένων εταιρειών που δεν πληρώθηκαν ποτέ («οι οφειλές ιδιωτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία φθάνουν τα 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ίδιων των ταμείων»)
κλπ κλπΌσο για την συμμετοχή των κοινωνικών εισφορών (actual social contributions) στο ΑΕΠ της χώρας είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μ.ο. Ελλάδα 11.7% του ΑΕΠ, ΕΕ-27 12.6%, Ευρωζώνη 14.1%, Γερμανία 15.5%

ΠΗΓΗ http://gkdata.gr/2013/05/16/%CE%91%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%87%CE%B9%CE%B6%CE%BF%CF%86%CF%81%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1/ 

 

2)  «ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), μια ιστορία Ελληνικής τρέλας. . . 
 

Το ΤΕΒΕ (ο σημερινός ΟΑΕΕ), ιδρύθηκε με τον νόμο 6364/1934 με τις υπογραφές του τότε, Προέδρου της Δημοκρατίας, Αλεξ. Ζαϊμη και των Υπουργών, Σπ. Ταλιαδούρου, Δ. Χελμη, Στ. Στεφανόπουλου, στις 31/10/1934.

Το 1935 συγκροτείται το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο.
Το 1938 συντάσσεται το πρώτο καταστατικό.
Το 1939 τίθεται σε λειτουργία ο Ασφαλιστικός Οργανισμός.
Το 1940 δίνει σχεδόν όλα τα αποθέματα του, 17εκ δρχ. , στο κράτος για τον πόλεμο.
Το 1941 – 1943 χορηγεί «βοηθήματα» σε «γέροντες» και «χήρες» από ότι έχει απομείνει. . . (εισφορές τι είναι αυτό; πού; στην κατοχή;!;!). . .
Το 1951 μετατρέπουν τα «βοηθήματα» σε συντάξεις. . .

Με άλλα λόγια, έτσι για να λέμε τα σύκα – σύκα και την σκάφη – σκάφη. . .

Κοιτάτε να δείτε τι έγινε. . .

Κάποιοι κάποτε (1931) είπαν. . . «εμείς τι θα γίνει; Δεν θα πάρουμε σύνταξη ποτέ;»

Και έτσι δημιουργήθηκε, το ΤΕΒΕ. . .

Και μόλις ιδρύθηκε είπαν. . . «αλλά πως θα γίνει ΕΜΕΙΣ να πάρουμε σύνταξη ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ; Αφού το ταμείο δεν έχει φράγκο και κανένας μας δεν έχει πληρώσει ποτέ εισφορές;»

Και απάντησε κάποιος φωστήρας της λαμογιάς, κλασικός ελληνάρας. . . «θα το κάνουμε αναδιανεμητικό, δηλαδή οι νέοι θα πληρώνουν εμάς που δεν δώσαμε ποτέ εισφορές!»

Kαι είπαν οι συνδικαλιστές, όλοι 5-7 χρόνια πριν από την σύνταξη. . . «ΩΩΩ. . . τι καλή ιδέα!»

Κάποια φωνούλα που είπε. . . «μα ρε παιδιά, αυτό είναι άδικο για την νέα γενιά, να πληρώνει εμάς. . . και επιπλέων οι επιχειρήσεις έχουν ρίσκο και ίσως να μην είναι σωστό να έχουμε αναδιανεμητικό σύστημα αλλά κεφαλαιοποιητικό ώστε αν κάποιος πέσει έξω, να μην είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τους προηγούμενους». . . σύντομα έβγαλε τον σκασμό και έφαγε και κάνα δυο καρπαζιές για να μην ξανά ξεστομίσει τέτοια χαζομάρα ποτέ. . .

Έτσι όλοι τους χωρίς να έχουν πληρώσει ποτέ εισφορές. . . καλόφαγαν και καλό-ήπιαν στην υγεία των κορόιδων από το 1946 και μετά και για καμιά 30 χρόνια. . . και για να είναι σίγουροι πως τα θύματα θα πληρώνουν, έκαναν και ποινικό αδίκημα την μη καταβολή εισφορών. . .

Φυσικά και οι χήρες τους έτρωγαν και έπιναν μέχρι πρόσφατα. . . μέχρι και αυτές να αποδημήσουν εις κύριον. . .

Ένα παράδειγμα τρέλας. . .

Τρεις Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, ξεκινούν μια εμπορική επιχείρηση, την ίδια στιγμή, με αντικείμενο την μεταπώληση Η/Υ, ο ένας Βέλγος στο Βέλγιο και οι άλλοι Έλληνες στην Ελλάδα, ο ένας του πολυτεχνείου με ασφάλιση ΤΣΜΕΔΕ και ο άλλος των ΤΕΙ με ασφάλιση υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ. . .

Κάποιος θα έλεγε πως είναι όλοι ίσοι. . . έτσι δεν είναι;;;. . . περίπου τις ίδιες σπουδές. . . πολίτες τις ενωμένης Ευρώπης…

Για να δούμε. . .

Για τα πρώτα πέντε χρόνια οι δουλειές πάνε καλά, όλοι πληρώνουν τις εισφορές τους. . . ξαφνικά τον έκτο χρόνο υπάρχει παγκόσμια ύφεση και πλέον με το ζόρι πληρώνουν τις εισφορές τους. . .

Από τον έβδομο χρόνο και μετά κανείς δεν πληρώνει εισφορές… μετά από τέσσερα χρόνια και οι τρεις κλείνουν τις επιχειρήσεις τους. . .

Χρωστούν λοιπόν εισφορές τεσσάρων ετών. . .

Ο Βέλγος ζητά από το ταμείο του να του επιστρέψει τις εισφορές του, μιας και δεν θέλει σύνταξη. . . το ταμείο τις επιστρέφει χωρίς δεύτερη συζήτηση. . . βλέπετε είναι κεφαλαιοποιητικό το σύστημα. . .

Ο ‘Έλληνας του πολυτεχνείου χρωστά τις εισφορές του, αλλά τουλάχιστον δεν τον κυνηγά κανείς. . .

Ο άλλος Έλληνας του ΤΕΙ, (επειδή έχει ΟΑΕΕ) εντελώς τυχαία τον πιάνει ένας τροχαίος αστυνομικός για παράνομο παρκάρισμα. . . ο αστυνομικός κατά την φάση της εξακριβώσεις στοιχείων διαπιστώνει πως έχει να κάνει με φυγόδικο. . . τον συλλαμβάνει και τον βάζει φυλακή. . . επειδή εκκρεμούν δυο καταδίκες του για φυλάκιση. . . μιας και χρωστά στον ΟΑΕΕ. . . το χαρτί γράφει επί λέξει. . . «κατά συρροή εγκληματίας». . . !

Βλέπετε έχει δυο μηνύσεις από τον ΟΑΕΕ και αυτό τον κάνει κατά συρροή εγκληματία. . . !

Τρεις άνθρωποι που ο ένας απλά γεννήθηκε στο Βέλγιο και οι άλλοι δυο Έλληνες που η μόνη διάφορα τους ήταν η σχολή που σπούδασαν. . .

Ο ένας (Βέλγος) κλίνει την επιχείρηση του και με λεφτά στο χέρι. . .

Ο Έλληνας του πολύτεχνου απ’ έξω… ενώ ο άλλος του ΤΕΙ στο κάγκελο, ως «κατά συρροή εγκληματίας». . . !

Για ποια ισονομία μιλάμε; για ποιο Σύνταγμα; ποιο Ευρωπαϊκό κεκτημένο; για ποια δικαιώματα του ανθρώπου;. . . και φυσικά για ποια ανταγωνιστικότητα μιλάμε;;;

Ακόμα δεν έχει καταδικαστεί η χώρα για αυτή την βλακεία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι δυνατών;

Είναι απαράδεκτο να είναι ποινικό αδίκημα η μη καταβολή εισφορών…! Την στιγμή που κανένα άλλο ταμείο επαγγελματιών δεν έχει τέτοιο όρο. . .

Αλλά η αιτία του προβλήματος είναι άλλη. . . το ΟΑΕΕ πρέπει να είναι καιφαλοποιητικό, δεν είναι δυνατόν κάποιος που αναλαμβάνει ρίσκο να πρέπει να πληρώνει και επί ποινή φυλακίσεως εισφορές. . . προσοχή δεν μιλάμε για τις εισφορές των τυχών υπαλλήλων του, αλλά για τις δικές του τις προσωπικές του εισφορές. . .

Το κράτος επιπλέον πρέπει να τροφοδοτεί ένα μεγάλο μέρος των εισφορών μιας και οι επιχειρηματίες είναι αυτοί που παράγουν τις εισφορές των υπαλλήλων, αλλά και το ΑΕΠ της χώρας, αναλαμβάνοντας ρίσκο. . .

Δεν είναι δυνατών άνθρωποι που έχουν δουλέψει για μια δεκαετία και έχουν δώσει γλυκό ψωμί σε οικογένειες και οικογένειες, αν πτωχεύσουν να τους πετάμε στα σκουπίδια, σαν στημένες λεμονόκουπες, επειδή δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις εισφορές τους. . .

Επειδή κάποιοι, κάποτε, για να περάσουν εκείνοι καλά, τα κάνανε σαν τα μούτρα τους, πρέπει όλοι εμείς τώρα, να πληρώνουμε το μάρμαρο;!;!. . .

Δηλαδή το σύστημα είναι. . . κλέψε σήμερα και βάλε στην άκρη γιατί αν δεν το κάνεις θα κοιμάσαι ή στο παγκάκι ή στην φυλακή. . . !»

 ΠΗΓΗ http://filonoi.gr/2013/09/03/m-tebe-oaee-istoria-ellinikis-trellas/
Εκφράζοντας, όπως πιστεύω, όσους υπαλλήλους, πιστά, υπεύθυνα, με γνώσεις, σύνεση και συνέπεια υπηρέτησαν αυτό το Ταμείο, αισθάνομαι την ανάγκη για συναισθηματικούς κυρίως λόγους, που επιβάλλει η πολυετής εργασία μου στο ΤΕΒΕ, αποχαιρετώντας το έστω και αργά, να κάνω μια σύντομη, ιστορικής φύσεως αναδρομή στα πρώτα χρόνια της ζωής του.
Με το Π.Δ. 154/2006 (ΦΕΚ 167/4.8.2006) που εκδόθηκε σε εφαρμογή του Ν. 2676/99 δημοσιεύτηκε ο Οργανισμός του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ελευθέρων Επαγγελματιών), στον οποίο…
εντάχθηκαν τα καταργηθέντα Ταμεία μεταξύ των οποίων και το ΤΕΒΕ το οποίο απετέλεσε και τον κορμό του νέου φορέα. Ο ΟΑΕΕ άρχισε να λειτουργεί από 1.1.2007.
– Το ΤΕΒΕ ιδρύθηκε στο τέλος του 1934 με το νόμο 6364/1934 που ψηφίστηκε, επί προέδρου Δημοκρατίας Αλεξάνδρου Ζαΐμη, από τη Βουλή και τη Γερουσία. Στο άρθρο 1 οριζόταν:
«1. Ιδρύεται Νομικόν Πρόσωπον Δημοσίου Δικαίου υπό την επωνυμίαν «Ταμείον Ασφαλίσεως Επαγγελματιών και Βιοτεχνών της Ελλάδος» εδρεύον εν Αθήναις και υπαγόμενον υπό την εποπτείαν του υπουργείου της Εθνικής Οικονομίας (Διεύθυνσις Εργασίας και Κοινωνικής Προνοίας).
Σκοπός του Ταμείου τούτου είναι η ασφάλισις των επαγγελματιών και βιοτεχνών εναντίον του κινδύνου της ανικανότητος προς εργασίαν λόγω σωματικής παθήσεως ή πνευματικής βλάβης, του γήτατος και του θανάτου. Δια διατάγματος εκδιδομένου προτάσει του επί της Εθνικής Οικονομίας Υπουργού, μετά γνώμην του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, δύναται να καθιερωθεί παρά του Ταμείου τούτου η οργάνωσις ασφαλίσεως της ασθενείας».
– Με τον ίδιο νόμο στο άρθρο 3 προβλεπόταν 17μελές Διοικ. Συμβούλιο πρόεδρος του οποίου οριζόταν ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου των Οικονομικών υποδεικνυόμενος από τον οικείο Υπουργό. Το 1935 συστήθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιό του, το οποίο με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, συνέστησε σ’ όλη την Ελλάδα τριμελείς επιτροπές, οι οποίες από το 1936 άρχισαν την απογραφή των ασφαλιστέων επαγγελματιών και βιοτεχνών.
– Τον Σεπτέμβρη του 1936 προσελήφθησαν ως έκτακτοι οι πρώτοι υπάλληλοι του ΤΕΒΕ, οι οποίοι ασχολήθηκαν με τη σύνταξη του Καταστατικού και διαφόρων Κανονισμών του Ταμείου καθώς και με θέματα απογραφής των ασφαλισμένων. Στο τέλος του 1937 οι απογραφέντες είχαν ανέλθει σε 111.000, τον Δεκέμβριο του 1947 σε 167.762 και στο τέλος Μαΐου 1948 σε 171.141 (από τους οποίους όμως θα έπρεπε να διαγραφούν περίπου 30% που λόγω των ειδικών συνθηκών της κατοχής είχαν χάσει την ιδιότητα του ασφαλισμένου).
– Τον Μάϊο του 1938 εφαρμόζεται το Καταστατικό και προσελήφθη το μόνιμο προσωπικό του Ταμείου.
– Με τον ίδιο νόμο (6364/1934) άρθρο 4 οριζόταν ότι πόροι του Ταμείου θα ήσαν: α) η ατομική εισφορά των ασφαλισμένων ανερχομένη σε 360 δραχ. κατ’ έτος β) δικαίωμα εγγραφής από 100 δραχ. γ) εισφορά 1.000 δραχ. των εγγάμων ασφαλισμένων, δ) 10% επί των χρηματικών ποινών των επαγγελματιών και βιοτεχνών κ. λ. Τον Φεβρουάριο του 1939 άρχισε με αναδρομική ισχύ από 1.1.1939 η είσπραξη των ατομικών εισφορών των ασφαλισμένων, με το σύστημα των ενσήμων.
– Τα πρώτα γραφεία του ΤΕΒΕ εστεγάζοντο αρχικά σε δύο μεγάλα δωμάτια του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (οδός Γ΄ Σεπτεμβρίου 2) και στο τέλος του 1937 μεταφέρθηκαν σε δύο ορόφους στην οικοδομή στην οδό Ίωνος 5 προκειμένου στη συνέχεια να μεταφερθούν στο ιδιόκτητο μέγαρο του ΤΕΒΕ στην οδό Αγίου Κων/νου 5 και Σωκράτους.
– Στις πρώτες δαπάνες το ΤΕΒΕ ανταποκρίθηκε με δάνειο που πήρε από την Εθνική Τράπεζα και το οποίο εξόφλησε αμέσως από τα εκατοντάδραχμα που εισέπραξε σαν «δικαίωμα εγγραφής» από κάθε επαγγελματοβιοτέχνη.
– Οι πρώτες συντάξεις Γήρατος και Θανάτου, με βάση το καταστατικό θα έπρεπε να αρχίσουν να δίδονται από το Νοέμβριο του 1949 και οι Αναπηρίας από 1.5.1943. Τα δεινά όμως της εχθρικής κατοχής που μεσολάβησε, επέσπευσαν την ανάγκη της χορήγησης των συντάξεων νωρίτερα. Έτσι άλλαξε το Καταστατικό και οι πρώτες συντάξεις δόθηκαν σαν προσωρινό βοήθημα από 1.4.1943.
– Το ΤΕΒΕ στα χρόνια της Κατοχής αντιμετώπισε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Τα περιουσιακά του στοιχεία που είχε σε μετρητά και καταθέσεις εξανεμίσθηκαν όταν 1 νέα δραχμή ορίστηκε με το νόμο 18/11.11.1944 να ανταλλάσσεται με 50 δισεκατομμύρια κατοχικές δραχμές και το ΤΕΒΕ βρέθηκε με παθητικό πολλών εκατομμυρίων. Προσπάθεια που είχε γίνει από τη διοίκηση για επένδυση σε ακίνητα το 1942 δεν τελεσφόρησε αφού δεν την απεδέχθη η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Ταμείου και η περιουσία του χάθηκε. Το ότι διατηρήθηκε και ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του, οφείλεται κυρίως στην κρατική ενίσχυση, την οποία έπαιρνε από το Εγγυητικό Κεφάλαιο, που είχε συσταθεί ειδικά τότε και από τον Κοινωνικό Πόρο, που συνεστήθη υπέρ ΤΕΒΕ το 1942 και ήταν 1,5% επί του τιμολογίου των εισαγομένων εκ του εξωτερικού ειδών.
Η περιουσία του ΤΕΒΕ στις 31.12.1941 (μετρητά, καταθέσεις στην ΕΤΕ, απαιτήσεις από δάνεια και προκαταβολές ενσήμων καθώς και έπιπλα και σκεύη) ανερχόταν σε 80 εκατομμ. δραχμές περίπου και με τιμή λίρας 21.000 δραχμές η περιουσία του ανερχόταν σε 3.800 χρυσές λίρες Αγγλίας. Το 1948 η ακίνητη περιουσία του ΤΕΒΕ ήταν: α) οικόπεδο 648 τ. πήχ. επί της οδού Αγ. Κων/νου 5 και Σωκράτους το οποίο αγοράστηκε την 30 Νοεμβρίου 1946 και στο οποίο στη συνέχεια χτίστηκε το σημερινό κτίριο, β) Ακίνητο με μονόροφα κτίσματα 654 τ. πήχ. επί της οδού Ίωνος και Σατωβριάνδου που αγοράστηκε στις 28.11.1946 και σήμερα έχει ανεγερθεί κτίριο που μέχρι την ενοποίηση στέγαζε την Κεντρική Υπηρεσία του ΤΕΒΕ, γ) ακίνητο με μονόροφα κτίσματα 1540 τ. πήχ. (πρώην θέατρο Αλάμπρα, στη συνέχεια ξενοδοχείο Μάρμαρα και τώρα ξενοδοχείο που δεν βρίσκεται στην ιδιοκτησία του ΟΑΕΕ) επί της οδού Πατησίων και Χαλκοκονδύλη που αγοράστηκε στις 4.1.1948.
– Μετά την απελευθέρωση άρχισε η οικονομική ανασυγκρότηση από την αρχή και ακολούθησε μια δύσκολη και μετ’ εμποδίων πορεία. Ανασταλτικοί παράγοντες για την εξέλιξη αυτού του Ταμείου, αλλά και γενικότερα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, κατά τη γνώμη μου και επιγραμματικά ήσαν οι εξής:
– 1. Το ακολουθούμενο συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό σύστημα το οποίο είναι το «Διανεμητικό» και βασίζεται στον προϋπολογισμό κατ’ έτος των δαπανών και τον καθορισμό στη συνέχεια των εσόδων (των ασφαλίστρων δηλαδή, αφού η κρατική χρηματοδότηση είναι ανελαστική) ώστε να βολεύεται η κατάσταση για ένα χρόνο χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για τις επερχόμενες γενεές, δηλαδή βασίστηκε (όπως και σήμερα ο ΟΑΕΕ βασίζεται) στην αρχή να πληρώνουν οι παρούσες γενεές για τις παρελθούσες, ενώ θα έπρεπε να εφαρμόζεται το «Κεφαλαιοποιητικό» σύστημα, το οποίο εφαρμόζεται και στις ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το οποίο ο ασφαλισμένος καταβάλλει το ασφάλιστρο από το οποίο και μόνο, αφαιρουμένων των δαπανών διοίκησης, προσδοκά να πάρει σύνταξη.
Αυτό το γνώριζαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά αναλογιζόμενες το πολιτικό κόστος και κάτω από την πίεση κοινωνικών ομάδων δεν τόλμησαν έγκαιρα αναγκαίες παρεμβάσεις και ρυθμίσεις.
Έτσι φτάσαμε στο σημείο, οι παρελθούσες γενεές να έχουν απορροφήσει όλα τα αποθεματικά και ακόμη περισσότερα, οι παρούσες γενεές αλλά και οι μέλλουσες, να μην έχουν να πληρώσουν (και λόγω κρίσης τώρα) και έτσι οι νυν συνταξιούχοι, οι έχοντες ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αλλά και οι μέλλουσες γενεές να έχουν αβεβαιότητα σχετικά με τη λήψη της σύνταξής τους.
– 2. Δημογραφικοί παράγοντες όπως γήρανση του πληθυσμού και βελτίωση του προσδοκίμου επιβίωσης.
Το 1951 στη Ελλάδα αναλογούσαν 4,3 άτομα ηλικίας 0-14 ετών σε έναν υπερήλικα πάνω από 65 ετών, ενώ το 1988 αναλογούσαν 1,45 άτομα της ίδιας ηλικίας σε έναν πάνω από 65 ετών. Το 1951 στην Ελλάδα το προσδόκιμο επιβίωσης ήταν 65 έτη και το 1988 έγινε 76 έτη κ. ο.κ. Το 1990 το ποσοστό ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών ήταν 12,3% ενώ το 2050 αναμένεται να είναι 21,1%.
– 3. Αύξηση των δαπανών υγείας. Στην Ελλάδα το ποσοστό δαπανών υγείας επί του ΑΕΠ με βάση στοιχεία του ΟΑΣΑ ήταν: το 1960: 2%, το 1970: 4%, το 1980: 4,2%, το 1991: 5,28% κ. ο.κ.
– 4. Η υπογεννητικότητα.
– 5. Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής,
– 6. Η έλλειψη ικανού και εξειδικευμένου προσωπικού ή η μη αξιοποίηση του υπάρχοντος που θα συνέβαλλε στη χρηστή, αποτελεσματική και συνετή διαχείριση και εκμετάλλευση των πόρων καθώς και των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου, η οργάνωση και η εφαρμογή συγχρόνων μεθόδων λειτουργίας, οικονομικής διαχείρισης, αποτύπωσης και παρακολούθησης της εξέλιξης των μεγεθών και του πληθυσμού του φορέα, αλλά και σε άλλους παράγοντες που δεν κρίνω σκόπιμο για ευνόητους λόγους να αναφέρω. Όσοι και όποιοι γνωρίζουν, υποστηρίζουν την αλήθεια και δεν τους αρέσουν, ο στρουθοκαμηλισμός και οι αυτάρεσκες δικαιολογίες επειδή πιθανόν να άσκησαν διοίκηση, αβίαστα μπορούν να συμπεράνουν τις ειδικότερες αιτίες που καθόρισαν την διαχρονική πορεία και κατάληξη αυτού του Ταμείου.
Με το Ν. 2676/1999 ΦΕΚ. 1/Α/5.1.1999) συστάθηκε ο ΟΑΕΕ και καταργήθηκε το ΤΕΒΕ. Στο άρθρο 1 αναφέρεται: «Συνίσταται Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Ο Οργανισμός τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και έχει έδρα την Αθήνα.», και στο άρθρο 4: «Καταργούμενοι οργανισμοί. 1. Από την έναρξη ισχύος του προβλεπομένου από το άρθρο 12 παρ. 2 του παρόντος νόμου οργανισμού το ΤΑΕ, το ΤΕΒΕ και το ΤΣΑ καταργούνται και το σύνολο του ενεργητικού και παθητικού της περιουσίας αυτών περιέρχεται αυτοδικαίως στον Κλάδο Σύνταξης και στον Κλάδο Υγείας του ΟΑΕΕ, αντίστοιχα ως καθολικό διάδοχο.».
Το ΤΕΒΕ έγινε 65 ετών και έτσι απλά καταργήθηκε.
Του εκφράζω το σεβασμό και τις ευχαριστίες μου, όπως θα τις εξέφραζα σε κάθε προσφιλές μου πρόσωπο, γιατί με βοήθησε και μου εξασφάλισε δουλειά, προσθέτοντας ότι: κατέβαλλα όλες μου τις δυνάμεις να το υπηρετήσω σύμφωνα με τις απαιτήσεις του και σύμφωνα με τις ικανότητές μου, αλλά, παρά τη θέλησή μου, βρέθηκα πολλές φορές (και εγώ, όπως και άλλοι υπάλληλοι) απέναντι στη μετριότητα, την εμπάθεια, την υστεροβουλία, την υποκρισία και την αναξιοκρατία, με συνέπεια η συμβολή μου να μην είναι ανάλογη των υποχρεώσεών μου αλλά και των δυνατοτήτων μου.
ΠΗΓΗ : 

Advertisements