12 προτάσεις για το Μοναστηράκι Βονιτσας.


12 προτάσεις για το Μοναστηράκι Βονιτσας. (*updated)

koi-karaktis-sepetos

Εν όψει των επερχομένων δημοτικών εκλογών (2014), θα ήθελα να τοποθετηθώ επί κάποιων χρόνιων ζητημάτων που αντιμετωπίζει το χωρίο μου, ώστε να τεθεί ένας χάρτης αιτημάτων και προτεραιοτήτων

Η καταγραφή είναι υποκειμενική, εκτιμώ όμως ότι εκφράζει σε μεγάλο βαθμό και την συντριπτική  πλειοψηφία των συγχωριανών.

Και η ανάγκη καταγραφής προκύπτει απ το την διαπίστωση ότι ένα ζήτημα μεν  είναι ποιον θα επιλέξει κανείς για να διαχειρισθεί τα ζητήματα της κοινότητος του, της περιοχής του κλπ, ένα άλλο όμως εξίσου σοβαρό είναι η καταγραφή και ιεράρχηση των αναγκών & προτεραιοτήτων.

Συχνά το δεύτερο υποτιμάται εντελώς η τίθεται σε μια εντελώς συγκεχυμένη κλίμακα, παραμένει μόνο ως προεκλογική υπόσχεση, μπερδεύεται με τα προσωπικά αιτήματα καθενός και έτσι παραμένει κενό γράμμα.

                 **************************

Η κατάσταση λοιπον έχει ως εξής:

Στη νεότερη εποχή, στο Μοναστηράκι Βόνιτσας  τα πρώτα έργα βασικής υποδομής υλοποιηθηκαν στα μεσα της δεκαετίας του 1990, όταν και κατασκευάστηκε η πλατειά και ασφαλτοστρώθηκαν οι πρώτοι  κεντρικοί δρόμοι.

Η αμέσως επόμενη περίοδος ήταν τα μέσα του 2000, όταν και επεκτάθηκε η ασφαλτόστρωση στο σύνολο σχεδόν των δρόμων του χωριού και μάλιστα ακόμη περισσότερο σε αγροτικούς, και διακοινοτικούς οδούς (Κορπη-Παλιάμπελα-Μοναστήρια Βροχοτινου και Ρομβιατισσας κλπ).

Εκτότε μόνο κάποιες αμυδρές κινήσεις έχουν υλοποιηθεί, ιδίως κατασκευές πεζοδρόμιων (με πολύ αργό ρυθμό), μελέτες βεβαίως για τα σημαντικά έργα του βιολογικού και  της ανάδειξης του χειμάρρου, αλλά κατά τα αλλά, τα πράγματα έμειναν στάσιμα, καθώς πχ η δεύτερη είσοδος του χωριού έχει παγώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και ουδεμία εκ των παλιότερων εκκρεμοτήτων αποκαταστάθηκε.

Σε όλα αυτα βέβαια έχει επηρεάσει δυσμενώς το έργο των δημοτικών άρχων η γενικευμένη οικονομική κρίση και αλλά συναφή αίτια.

Το Μοναστηράκι λοιπόν , κατόπιν όλων αυτών έχει κατά την κρίση μου, ανάγκη επιτελούς ανάδειξης, δημιουργίας και διεκδίκησης των κατωτερω αιτημάτων :

1. Διασφάλιση της κατευθείαν διανομής στο Μοναστηρακι των εσόδων από τους ιδίους του πόρους (που ειχε και έχει ως κοινότητα), ώστε ΑΥΤΑ ΝΑ ΔΑΠΑΝΩΝΤΑΙ ΣΕ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΡ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ.

Τόσο με τα τέλη υδρευσης  όσο και  με τα «δικαιώματα» εμποριας νερού, είναι εδω και χρόνια η Νο1 κοινότητα σε συνεισφορά εσόδων του Δήμου μας, με γενναία μαλιστα  συνεισφορά. Χρηματα φυσικα που θα εμεναν στο Μοναστηρακι, εαν δεν μεσολαβουσε ο …Καποδιστριας.

Γιατι χρηματα μιλαμε? Κατα δηλωση της δημοτικης αρχης 400.000 ευρώ ετησιως μονο απο τα δικαιωματα νερου, που ακομα και  το 2012 της οικονομικης κρισης ξεπερασαν τα 200.000 ευρω!!!

(«πριν 5 χρόνια η Κορπή κατέβαλλε στον Δήμο 400.000 Ευρώ και το 2012 μετά βίας ξεπέρασε τις 200.000 Ευρώ, όπως επίσης τα ξενοδοχεία για τον φόρο παρεπιδημούντων καταβάλλουν πλέον ελάχιστα ποσά.» )

Καντε ενα πολλαπλασιασμο του υποθετικου μεσου ορου των ως ανω ποσων πχ 300.000 ευρω ετησιως Χ 15 χρονια που τα χρηματα αυτα καρπωνεται ο δημος Ακτιου Βονιτσας (1998 – 2013) και θα εισπραξετε ενα ποσο των …5 σχεδον εκατομμυριων ευρω, που δεν εφτασαν ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ!!!

Το οτι οι Μοναστηρακιωτες δεν διεκδικησαν ποτε τα χρηματα αυτα δυναμικα, που θα μεταμορφωναν το χωριο, εαν εμεναν και δαπανωνταν σε αυτο, κλπ ειναι ασυγχωρητη ολιγωρια εκ μερους τους και εκ μερους οσων Μοναστηρακιωτων εξελεγησαν εως σημερα.  Πρωτα αυτων και επειτα οποιωνδηποτε αλλων, που σε τελικη αναλυση θα κοιταξουν το δικο τους συμφερον. Ουδεις θα σου παραχωρησει οτιδηποτε εαν εσυ κοιμασαι με τα τσαρουχια. Αντ αυτου βεβαια, ειδαμε την ανευ πορων Βονιτσα να μεταμορφωνεται απαστραπτουσσα τα τελευταια 15 χρονια.  Με ξενα κολυβα.

Η διαχείριση λοιπον, των εσόδων των τέως κοινοτήτων ανήκει από το 1998 στην ευχερεια του εκαστοτε  δήμαρχου.

Επομένως πρέπει ο επερχόμενος δήμαρχος να συμμεριστεί το δίκαιο αυτό αίτημα και να δεσμευτεί για την διάθεση των πόρων αυτών από το 1ο έτος αποκλειστικά υπέρ έργων και αναγκών του Μοναστηρακιου, με τον πιο κατηγορηματικο τροπο.

Και επειδη δεν προκειται για κατι περισπουδαστο, όποιος απο τους ΗΔΗ εκλεγμενους αλλα ΚΑΙ νεους υποψηφιους  δημαρχους ΚΑΙ συμβουλους το επιθυμει, μπορει μια χαρα να φερει σχετικη προταση στο Δημοτικο συμβούλιο και με αποφαση του τελευταιου στα πλαισια της κανονιστικης του αρμοδιοτητας (Κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού συμβουλίου) να παγιωθει στο εξης η αποδοση των ετησιων εσοδων  του Μοναστηρακιου στο ιδιο το χωριο για τα κατωτερω περιγραφομενα εργα και αναγκες του. Αντι να το υποσχεται προεκλογικα.

Οι «ιδίοι πόροι» είναι το σύνολο α) από τα τέλη  ύδρευσης και β) δικαιώματα νερού (και αλλων τελων) που εισπράττει σήμερα ο δήμος Ακτιου Βόνιτσας.

Α: (ΔΙΚΑΙΩΜΑTA ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΟΣΙΜΩΝ ΥΔΑΤΩΝ : Η εμπορία των ποσίμων ή μη ιαματικών νερών, που διατίθενται είτε σε φυσική κατάσταση είτε με ανάμειξη με χημικές ή άλλες ουσίες ή χυμούς και με οποιαδήποτε ονομασία, κατάσταση και συσκευασία, επιτρέπεται μόνο έπειτα από άδεια, που χορηγείται με απόφαση  κοινοτικού συμβουλίου, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκονται τα νερά, ύστερα από έγκριση του ενδιαφερομένου. 

Όταν τα νερά που διατίθενται ανήκουν σε κοινότητες, στην ίδια απόφαση με την  οποία χορηγείται η άδεια προσδιορίζεται η ελάχιστη ποσότητα νερού, για την οποία θα  καταβάλλεται το ανάλογο δικαίωμα, ανεξάρτητα από τη λήψη ή μη της ποσότητας αυτής, ο  χρόνος καταβολής του δικαιώματος και κάθε όρος που διασφαλίζει τα συμφέροντα  της κοινότητας και του καταναλωτικού κοινού.Αυτός που παίρνει την παραπάνω άδεια πρέπει να καταβάλει  της κοινότητας δικαίωμα που καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου  ανά λίτρο νερού (άρθρο 12 παρ.2 του ΒΔ 24-9/20-10-1958 περί των προσόδων των δήμων και κοινοτήτων )  

Ειναι προφανες απο τη φυση του ενλογω Β.Δ. , οτι τα «δικαιωματα» αυτα, εχουν χαρακτηρα αυστηρα τοπικο, δηλαδη θεσπιστηκαν για να αποδιδονται προς οφελος της τοπικης κοινοτητας και κοινωνιας και δεν ειναι δεκτικα διασταλτικης διαχειρισης και διασκορπισης για τις ποικιλες αναγκες ενος πλεον γιγαντιαιου δημου.

Στην τελευταια περιπτωση αλλιωνεται η ιδια η βουληση του νομοθετη, ο οποιος σε τετοια περιπτωση θα απεδιδε -εαν αυτο επιθυμουσε- την εισπραξη και διαχειριση των δικαιωματων αυτων στην κεντρικη κυβερνηση.

B. ΤΕΛΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ : Με σύμβαση η οποία υπογράφηκε τη δεκαετία του 1980 μεταξύ της τότε κοινότητας Βαυκερής και του τότε συνδέσμου των κοινοτήτων Μεγανησίου, το Μεγανήσι καλύπτει τις ανάγκες του σε νερό από τη γεώτρηση στο Κολώνι (1981) σύμφωνα με την υπογεγραμμένη σύμβαση ανάμεσα στην τότε κοινότητα Βαυκερής και των τριών κοινοτήτων του Μεγανησίου και προβλέπεται το Μεγανήσι να παίρνει νερό τέσσερις ώρες το 24ωρο. Η δε τιμή του τότε καθορίστηκε στις 8 δραχμές ανά κυβικό, ενώ δεν υπάρχει υδρομετρητής.

Επομενως η Βαυκερη χορηγησε επι συμβαση νερο επι  4 ωρες (!) μολις το 24ωρο σε ολο σχεδον το Μεγανησι, με ανταλλαγμα 8 δραχμες ανα κυβικο.

Αναρωτιεμαι πραγματικα, το Μοναστηρακι που υδρευει απο Κορπη, Νεραιδα, Χελωνα και λοιπα, τα : Bονιτσα, Θύρρειο, Πάλαιρο, Σκλάβαινα, Δρυμό, Πογωνιά, Παλιάμπελα, Άγιο Νικόλαο, Οικισμό Ακτίου, Νεα Καμαρινα και  131 σμηναρχία  Άκτιου, τι  ακριβως παιρνει?

Το συνολο των τελων υδρευσης που εισπραττει ο δημος Ακτίου Βονιτσας προερχονται απο το Μοναστηρακι. Εκτος κι εχει τιποτα πηγες η Βονιτσα ή η Παλαιρος και το αγνοω.

Μερος απο τους πορους αυτους (πχ το 20% αυτων)  θα μπορουσε πχ να παει και για κοινωνικες αναγκες του δημου, οπως πχ την χρηματοδοτηση με συμβασεις οδηγου ασθενοφορου του Κεντρου Υγειας Βονιτσας, ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΟΧΗΜΑ ΕΧΕΙ, ΟΔΗΓΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ (!), κι ετσι η αμεση διακομιδη των επειγοντων επαφιεται στα… ΙΧ των κατοικων Βονιτσης και περιχωρων!

2. Διασφάλιση σύνδεσης του δικτυού υδρευσης του χωριού με νερό ΚΟΡΠΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ. Είναι τουλάχιστον υποτιμητικο να υδρεύονται όλα τα υπόλοιπα χωριά με το νερό αυτό και όχι το Μοναστηρακι, που του ανηκει το νερο, καθώς είναι βεβαίως το ποιοτικά καλύτερο.

3. Απαλλαγή των κάτοικων του χωριού από τέλη ύδρευσης, καθώς ομοίως δεν έχει καμία  λογική να πληρώνει χρήματα για ύδρευση το Μοναστηράκι, απ το όποιο πηγάζουν οι πηγές που τροφοδοτούν ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ.

Σε κάθε περίπτωση το Μοναστηράκι πληρώνει πανάκριβα το νερό και αυτό είναι απαραδεκτο. Πρεπει να εξασφαλιστεί η απόλυτη ατέλεια (δωρεαν παροχη νερου) μέχρι 150 κυβικα /τρίμηνο και μια μικρή επιβάρυνση μόνο όταν αυτό το όριο ξεπερνιέται.

4. Διασφάλιση της αναδιανομής των ιδίων πόρων του χωριού πρώτα απ όλα για κοινωνικές ανάγκες, δοθέντος ότι το χωρίο μας είναι μέσα στα 35 φτωχότερα της χώρας και πολλοί κάτοικοι δυσκολεύονται οικονομικά. Η εμπορικη κινηση τους τελευταιους χειμωνες ειναι αποκαρδιωτικη.

5. Καθαρισμός της κοίτης του ποτάμιου κάτω από την πλατεία, το όποιο έχει παραμεληθεί επι 15ετια  και δίνει μια απαράδεκτη εικόνα. Αποσυρση των επιφανειακων προσθετων υλικων και ανασυρση των φυσικων πετρων του ποταμου που θαφτηκαν.

Είναι παρήγορο που έχει μπει μπροστά η μελέτη ανάδειξης  του χειμάρρου, αλλά μέχρι να υλοποιηθεί θα περάσουν χρόνια και δεν πρέπει μέχρι τότε να βλέπουμε τη σημερινή απαράδεκτη εικόνα του ποταμιού, με τα σκουπίδια, και την μαυρίλα.

Πλην ανάλογη μελέτη υποτίθεται ότι είχε επιχειρηθεί και από προηγούμενες δημοτικές αρχές, χωρίς όμως να τελεσφορήσει απολύτως τίποτα εδώ και….15 πια χρόνια, από το 1998! Είναι προφανές ότι το Μοναστηράκι ΔΕΝ ήταν στις προτεραιότητες κανενός μέχρι σήμερα.

Επίσης  τοποθέτηση σιντριβανιού στην πλατεία, σύγχρονου, μαρμάρινου, με φώτα, και συστημα αποκαθαρισμού, ΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, δοθέντος ότι στο χωρίο απουσιάζει οποιοδήποτε έργο καλλωπισμού!

Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που να θυμίζει τέχνη, ομορφιά κλπ.

Ηδη εχουν περασει 15 χρονια οπου διαρκως ειναι «υπο μελετη» ενα ακομα καταπληκτικο σχεδιο «αναπλασης» του χειμμαρου κλπ, και μαλλον ουτε σε αλλα15 δε θα κατασκευασθει. Μεχρι τοτε λοιπον, το να πραξει κανεις τα παραπανω μικρης οικονομικης αλλα τεραστιας αισθητικης κλιμακας εργα ειναι το λιγοτερο που ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ!

Επ-αναδειξη των πανεμορφων ρυακιων που διεσχιζαν το χωριο και «μπαζωθηκαν» για να αυξηθει ο χωρος σταθμευσης (!), σε ενα χωριο που μονο προβλημα παρκινγκ δεν αντιμετωπιζε!

6. Αποκατάσταση και αναβάθμιση του δικτυού της ΔΕΗ (στα σημεια που χρειαζεται) με αιτήματα και οχλήσεις στην ΔΕΗ ώστε να μην κόβεται συνεχώς το ρεύμα στο χωρίο με την πρώτη αστραπή, με κίνδυνο για  ηλεκτρικές συσκευές, επιχειρήσεις κλπ.

7.

1385148_664349130265126_584072453_nΚατασκευή μονοπατιού με σκαλοπάτια για πρόσβαση των επισκεπτών & κάτοικων στον Καταρράκτη του Σεπετου ο οποίος αποτελεί μοναδικής σπουδαιότητας «κράχτη » για το χωρίο μιας και σε απόσταση εκατοντάδων χιλιόμετρων  δεν ανευρίσκεται πουθενά τέτοιος καταρράκτης.

Είναι η πιο σοβαρή αφορμή αύξησης της επισκεψιμοτητας του χωριού μας και είναι έγκλημα που ένα τόσο απλό έργο δεν έχει  υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Μονο  αναρτηση των πρωτων φωτογραφιων (εχει να φωτογραφηθει απο το …1998!) στο διαδικτυο, εφερε μπαραζ επισκεπτων, που απογοητευθηκαν κατοπιν βεβαια, λογω μη υπαρξης  στοιχειωδους προσβασης.

8. Αποκατάσταση φθαρθεισας εσωτερικής οδοποιίας και επέκταση της ασφαλτόστρωσης περιμετρικά του χωριού, δηλαδή ασφαλτόστρωση δρόμου Κοπτσας – Κορπης, δεύτερης εισόδου του Χωριού, ασφαλτοστρωση δρομου προς Περγαντι (μεχρι οσο παει), ασφαλτόστρωση δρόμων Γιουργας (με εξέταση δυνατότητας διέλευσης από το αμπέλι της εκκλησιάς) αγροτικών οδών Μονοβαλτας, Φαγκου, κλπ, και συνδεση με το δρομο προς Σπαρταρια, που θα διευκόλυνε και τους κατοίκους του ΘΥΡΡΕΙΟΥ να κατεβαίνουν εναλλακτικά και πιο γρήγορα στη Βόνιτσα από εκεί),

9. Κατασκευή νησίδας στο πλάτωμα κάτω από την σημερινή παιδική χαρά, ώστε να περιορίζεται η ταχύτητα των διερχόμενων οχημάτων, λόγω της επικίνδυνης κατηφορικής κλίσης του δρόμου προς Κόπτσα, ομοιως αισθητικη βελτιωση των εγκαταλελειμενων παρκων στα δυο υδατορεματα (Γαλανω – Κουραδα), με δεντροφυτευσεις κλπ οπου χρειαζεται, κατασκευη πεζοδρομιων, και καλυτερων προσβασεων.

10. Ισοπέδωση των ως ανω ανισόπεδων κοινοτικών εκτάσεων εντος του χωριου (παιδική χαρά, χείμαρρος Κουραδα) , ώστε να είναι προσιτοί οι ανωτερω χώροι παιχνιδιού και άθλησης.

Το Μοναστηράκι δυστυχώς διαθέτει ΜΟΝΟ ΔΥΟ επίπεδους δημοσίους χώρους, την πλατεία και το γήπεδο και αυτό αποτρέπει την δημιουργία τόπων εκδηλώσεων, αναψυχής κλπ (κανείς πχ δεν μπορεί να αθληθεί σε…κατηφορικό έδαφος). Οπουδήποτε άλλου δυστυχως υπάρχουν μόνο ανηφόρες και κατηφόρες, που καθιστούν μη ελκυστικό το χωρίο για σειρα θεματων.

Αναρωτιεμαι πραγματικα, κατω απο την επιβλεψη ποιου -αφου εγινε η εκτροπη του χειμμαρου το 1986 – εγιναν εργα αναπλασης εντος του χωριου επι…κεκλιμμενου εδαφους!!!  Πραγματικα αδυνατω να διανοηθω τι ειδους «εργο» ειναι μια συνεχης κατηφορα με ολιγα τσιμεντα δεξια κι αριστερα.

11. Ανάθεση σε ειδικό επιστήμονα εκπόνησης μελέτης εγχειριδίου ιδανικών τοπικών καλλιεργειών και διανομή του στους αγρότες, με εξέταση των χωμάτων της περιοχής,  και σύνδεση τους με το σημερινο καθεστως επιδοτήσεων, ώστε ο αγρότης να γνωρίζει το εύρος των επίλογων του και το οικονομικό όφελος και να αύξηση την κερδοφορία του. Παρά πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν χάσει, θεωρητικά τουλάχιστον ευκαιρίες, λογω του πολυδαίδαλου συστήματος της ελληνικής γραφειοκρατίας και ελλιπούς ενημέρωσης, καθώς είναι δύσκολο να ύπαρξει τέτοια σε κάθε χωρίο χωριστά, οι δε περισσότεροι αγρότες δεν έχουν επαφή με την τεχνολογία, ουτε αλλωστε και το τελευταιο αποσβηνει την ευθυνη του κρατους να ενημερωνει εγκαιρα & σωστα κλπ.

12. Κατασκευή γηπέδου τένις η 5χ5 στον χώρο μεταξύ Γυμνασίου και γηπέδου χωριού, που θα μπορεί να αποτελεσεί και ένα μέσο εσόδων για την ομάδα του χωριού με την παραχωρηση των εσοδων της  εκμεταλλευση του, ανταγωνιστικά, έναντι των άλλων ιδιωτικών της περιοχής.

Βεβαίως μπορούν να προστεθούν πολλες αλλες προτασεις. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τίθενται στο χαμηλο επίπεδο του ….να κατασκευαστεί χορτάρι στο γήπεδο και αλλά προφανώς δευτερεύοντα.

Αν κανείς φροντίσει πρώτα να διεκδικήσει τα στοιχειωδη και βασικα, και κερκίδες αργοτερα θα έχει και στεγαστρα  και χορτάρια βάλει. Αυτα ομως δεν ειναι βασικες προτεραιοτητες.

Αν όμως το χωριό δεν χρησιμοποιήσει τα αδρανή μέχρι σήμερα ανακλαστικά του, τα δυνατά σημεία του, τους πόρους του, για να στηρίξει τον εαυτό του, τότε η σημαντική μείωση πληθυσμού που είχε από το 1991 έως σήμερα (1800 που έγιναν 1300 το 2011), θα συνεχίσει αλματωδώς, λογω της υπογεννητικότητας και της εσωτερικής μετανάστευσης, με αποτέλεσμα σε μια δεκαετία το πολύ να είναι χωριό φάντασμα, και πέρα από τις  μνήμες και τις παραδόσεις, να εκμηδενιστούν η δημόσια εκπαίδευση, τα σχολεία, η οποια περίθαλψη, και δυνατότητες εξόχως σημαντικές.

Οι ατομικές περιουσίες των κατοίκων θα χάσουν εντελώς την αξία τους, όσο το Μοναστηρακι συνεχίζει να υποβαθμίζεται και να διαρρέει η δύναμη του και οι πόροι του…

Και πως να μην καταρρευσουν οταν απο κανενα δημοσιο εργο δεν υποστηριζεται το χωριο, ωστε να αυξηθει η «αξια» του. Ουτε πεζοδρομια, ουτε συντριβανια, ουτε προσβαση στο ποταμι, ουτε καθαρισμος του, ουτε ασφαλτοστρωση, ουτε πεζοδρομοι και πλατειες με κυβολιθους, ουτε ασφαλτικο στρωσιμο του δρομου με Σκλαβαινα-Παλαιρο, ουτε μονοπατια στο Σεπετο, ουτε στην Κορπη, ουτε τιποτα. 

Ετσι, ακομα και για τριτους, επισκεπτες και επιχειρηματιες, το Μοναστηρακι δεν ειναι μερος που να μπορει να τους «κρατησει» σε μια συχνη επαφη. Καθοτι εδω και 15 χρονια χανει συνεχως υπηρεσιες και αξιες : Ta νερα, την κοινοτητα του, το ταχυδρομειο, τον Τ.Ο.Ε.Β.!

Αληθεια τι σκοπιμοτητα εχει το ΤΟΕΒ να στεγαζεται απο το 2000 και μετα στη Βονιτσα? Την ιδια που ειχε κι Οργανισμος Βαμβακος που αντι για την Λαρισα πχ εδρευε στην Αθηνα. Μηπως τα χωραφια ποτιζονται απ το νερο του Αμβρακικου?

Και για να το θεσω ευθεως : Aπο που κι ως που να στεγαζονται ολες οι υπηρεσιες στη Βονιτσα? Δεν ειναι ανεπιτρεπτο προνομιο, δεν αποκτουν παραλογες υπεραξιες τα ακινητα ενος Βονιτσανου, σε σχεση με αυτα ενος κατοικου του Μοναστηρακιου, οταν ακομα και οι ελαχιστες υπηρεσιες που ΕΠΡΕΠΕ να εδρευουν στο χωριο, μετατεθηκαν αυθαιρετα στην «πρωτευουσα»? Δεν μας φτανει το γελοιο παραδειγμα της υδροκεφαλης Αθηνας και η φουσκα των ακινητων της δεκαετιας 2000-2010, το ιδιο θα αντιγραψουμε και στην επαρχια?

Το Μοναστηρακι, απο το 1940 εως το 1990 ειχε κατα μεσο ορο σχεδον τον ιδιο πληθυσμο με την Βονιτσα, την Παλαιρο και την Κατουνα.11 

Ενιοτε μαλιστα και

περισσοτερο. Αποτελει «καποδιστριακο σφαλμα» οτι δεν εγινε εδρα Δημου η εστω πρωτευουσα δημοτικης ενοτητας (για να εχει εστω το πλεονεκτημα της απαξ ετησιας συνεδριασης του Δ.Σ.), Το οτι ειχε μειωση πληθυσμου ειναι απολυτως αναμενομενο μπροστα στα ως ανω περιγραφομενα απιστευτα διαχειριστικα χάλια!

Άλλα μέρη δεν έχουν τίποτα να διεκδικήσουν, ούτε πόρους, ούτε γη,  ούτε φυσικές καλλονές.  Εμείς είχαμε από όλα  και τα αφήσαμε στη τύχη τους,

Ανεξάρτητα από το ποιος θα ζητήσει την ψήφο μας, είτε ως δήμαρχος είτε ως σύμβουλος, αυτά και παρομοια θεωρώ ότι πρέπει να είναι ο βασικός δωδεκαλογος των Μοναστηρακιωτων  για το χωριό  τους, πράγματα τα οποία χρόνισαν επικίνδυνα και πρέπει να τεθούν με επιμονή.

Το κάλο με την κρίση της χώρας είναι ότι αμβλύνθηκαν οι κενές πολιτικές αντιπαραθέσεις και η όξυνση των αναγκών επέβαλλε την επαναξιολόγηση των προβλημάτων από το ιδιοτελές εις το κοινότερο, και από το επουσιώδες  στο ουσιαστικό.

Μένει μόνο η άσκηση της υπεύθυνης δραστηριοποίησης του δημότη, δικαίωμα που παραμένει δυστυχώς εν υπνώσει, πλην είναι πανίσχυρο.

Προϋποθέτει  όμως ενεργούς δημότες.

*******

Κωνσταντίνος Παπακασόλας

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

1) Αναλυτικοτερα, για τις  οικονομικες δυνατοτητες του χωριου : Οι ιδίοι πόροι των τέως κοινοτήτων, προ Καποδιστρία & Καλλικράτη. Το παράδειγμα του Μοναστηρακίου Βόνιτσας.

2) Προτασεις μου για την περιοχη μας, γενικοτερα: Περί Δήμου Ακτίου και Αναπτύξεως.

3) Διαπιστωσεις για την δυναμικη και την αλληλεπιδραση των κοινοτητων & δημων της περιοχης μας (2010) : O ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕΙ (Η ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ;)

Advertisements