Eπέκταση ακατάσχετου ορίου 18.000 ευρω στους ελευθερους επαγγελματίες. Aντισυνταγματικότητα της εμμεσης κατάσχεσης μεσω υποχρέωσης για «ενημερότητες».


 Eπέκταση του ακατάσχετου ορίου  εως 1500 ευρω/μηνα (18.000 ευρω ετησίως) και στους ελευθερους επαγγελματίες, οπως ισχυει για τους μισθωτους & συνταξιούχους. Aντισυνταγματικότητα της εμμεσης κατάσχεσης μεσω της υποχρέωσης για φορολογική & ασφαλιστική ενημερότητα στους εισοδηματικα αδύναμους.

του Κωνσταντίνου  Παπακασόλα, δικηγόρου Αθήνας.

Είναι ευρέως γνωστό το ακατασχετο – «ασυμψηφιστο» των μισθωτών κ συνταξιούχων εως 1000 ευρω που μαλιστα εγινε προσφατα 1500 ευρω.

Μεχρι το οριο αυτο, δηλαδη 1500 ευρω το μηνα – η 18.000 ετησιως, προστατευονται με πολυ μεγαλη ανεση πια, απο κατασχεση για οφειλες και στο δημοσιο μισθωτοι και συνταξιουχοι, κυριως του δημοσιου βεβαια – μια και μονο  αυτοι εμειναν απο τους πρωτους, ενω παλι σχεδον πια μονο οι συνταξιουχοι του δημοσιου εχουν τοσο υψηλη  συνταξη, απο τους δευτερους

Προβλεπεται δε και το ενδικο βοηθημα της ανακοπης σε περιπτωση κατασχεσης εις χειρας τριτου, ως αμυνα τους.

Προκειται για το αρθρο 17 του Κώδικα εισπράξεως δημοσίων Εσόδων (νδ 356/1974) που ορίζει οτι :

«Δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδι­κά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ενός τετάρτου (1/4) αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των χιλίων (1.000) ευρώ. (σ.σ. Το οριο αυτο αυξηθηκε απο το 2014 σε 1.500 ευρω)»

Για τον ελευθερο επαγγελματια, που χρεωνεται στο δημοσιο περισσοτερο απ ολους  – επειδη αναγκαζεται να καταβαλλει μονος του τις υπερογκες ασφαλιστικες του εισφορες – δεν υπαρχει καμια αναλογη προστασια η ακατασχετο – ου μην το δημοσιο του ζητει κιολας 2 και 3 ενημεροτητες για το παραμικρο, ωστε να του καταβαλλει την τυχον αξιωση του!

Ακομα και οταν αυτος ως ελευθερος επαγγελματιες και εργαζομενος εχει εισοδημα μονο 1500 ευρω εισοδημα  οχι το… μηνα, αλλα …ετησιο εισοδημα!!

Καμια προστασια γι αυτους που υποχρεωνονται να υποστουν εμμεση κατασχεση ειτε καταθεσεων, ειτε αμοιβων τους για υπηρεσιες τους – με την αυθαιρεσια της προσκομισης ενημεροτητας χωρις δυνατοτητα επικλησης εισοδηματικων η αλλων λογων. ανωτερας βιας, χωρις προστασια!

Οπως βλεπουμε στη χωρα αυτη αλλη αξια εχει το εισοδημα και η ζωη του μισθωτου, ιδια δε του δημσιου υπαλλήλου και του συνταξιουχου, που ορθα προστατευεται βεβαια, και αλλη ομως, καταφανως κατωτερη αυτη του ελευθερου επαγγελματια.

Ο τελευταιος ακομα και αν ειναι οντως και φανερα πτωχος, υποαπαχολουμενος, νεος , με οικογενεια, παιδια, ανασφαλιστος κλπ θεωρειται σταθερα ψευτης φοροφυγας, ο δημοσιος υπαλληλος ομως ΠΟΤΕ δεν τεκμαιρεται οτι παιρνει μιζες, φακελακια κλπ (παροτι η χωρα μας εχει πρωτια στη διαφθορα!) ο δε συνταξιουχος ποτε δεν τεκμαιρεται οτι εχει συχνα και δευτερη κ τριτη συνταξη,  μισθωματα η δεν εχει καποια μαυρη απασχοληση.

Προκειται θεμα θεμελιωδους ισοτητος και κοινωνικης προστασιας, που πρεπει να ρυθμιστει αμεσα νομοθετικα, απο τον Υπ. Οικονομικων!

Πρεπει να σταματησει τωρα η καραμελα της δηθεν φοροδιαφυγης που  εχει καταστησει το ελευθεριο επαγγελμα τον πιο απροστατευτο κλαδο!

Κατα εφαρμογη της αρχης της ισοτητας πρεπει να ισχυσει αναλογο ακατασχετο- ασυμψηφιστο οριο τουλαχσιτον 12.000 ευρω ετησιως για τους ελευθερους επαγγελματιες ειδικα τους βαλλομενους απο την κριση υποαπαχολουμενους,
και να συμπληρωθει νομοθετικα η δυνατοτητα ασκησης ανακοπης στην περιπτωση εξαναγκασμου σε ρυθμισεις  η εκδοση ενημεροτητας, οταν το εισοδημα τους  ειναι κατω απο το οριο αυτο η εχουν αλλο λογο ανωτερας βιας.

«Στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, περιλαμβάνονται και σκληρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, τα οποία προκαλούν αρκετές αντιδράσεις στον χώρο της αγοράς.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που θεσμοθετούνται σύμφωνα με το Βήμα είναι τα ακόλουθα:

«Θα συμψηφίζονται οι οφειλές των ιδιωτών με τις οφειλές του Δημοσίου,  μέτρο το οποίο θα επεκταθεί σε ολόκληρο τον Δημόσιο τομέα και θα αφορά επιστροφές ΦΠΑ, ασφαλιστικές υποχρεώσεις, οφειλές των Ταμείων κ.λπ.»

Πηγή: Γιατί ο Στουρνάρας θέλει να μας πάρει και το τελευταίο ευρώ από την τσέπη«

             ***************************

Ηδη ισχυε απο το 1999 & 2001 ο απαραδεκτος θεσμος της φορολογικης & ασφαλιστικης ενημεροτητας ομως, ο οποιος θετει ανεπιτρεπτα οριζοντιους φραγμους στην απολαβη αμοιβων απο το δημοσιο, οριζοντας στην ουσια οτι ΜΟΝΟ ΕΥΠΟΡΟΙ μπορουν να λαμβανουν αναθεσεις απο αυτο!

Χονδρικα το σκεπτικο του δημοσιου, στην απαιτηση φορολογικης & ασφαλιστικης ενημεροτητας ειναι το εξης : 

Τι είναι η φορολογική & και τι είναι η ασφαλιστική ενημερότητα πότε την ζητάμε από τους προμηθευτές μας:

1.  Για πληρωμές πάνω από 1500 ευρώ σε προμηθευτή/συνεργατη θα πρέπει μαζί με τα νόμιμα παραστατικά (τιμολόγιο) να μας προσκομίσει ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ (οτι δεν οφείλει στην Εφορία)

(Η υπ’ άρθ. 1109793/6134-11/0016 ΠΟΛ. 1223/24.11.1999 αποφάσεως του Υπουργείου Οικονομικών, για την είσπραξη από Ν.Π.Δ.Δ. ποσό άνω των 1500 ευρώ.)

2. Για πληρωμές πάνω από 3000 ευρώ σε προμηθευτή θα πρέπει μαζί με τα νόμιμα δικαιολογητικά και την φορολογική ενημερότητα να μας προσκομίσει ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ (ότι δεν οφείλει στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς).

(Η υπ’ άρθ.Φ.21/156/20.3.2001 αποφάσεως του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την είσπραξη ποσού από Ν.Π.Δ.Δ. άνω των 3000.)

  

α) Ηδη μεχρι σημερα ισχυε, για την καταβολη αμοιβων απο το δημοσιο,

για ποσα ανω των 1500 ευρω η υποχρεωση προσκομισης φορολογικης και

για ποσα ανω των 3.000 ευρω ασφαλιστικης ενημεροτητας.

Σε περιπτωση οφειλων που δεν ρυθμιζονταν, το δημοσιο κατεισχε την αμοιβη -εστω με δυνατοτητα τμηματικης υποχρεωτικης καταβολης – υπερ των οφειλων αυτων.  Απαραδεκτο περα για περα, και εξηγουμε το γιατι.

β) Προσφατα αυξηθηκε το ακατασχετο μισθων και συνταξεων απο 1000 σε 1500 ευρω. Πλεον βεβαια μισθωτοι και συνταξιουχοι νοουνται σχεδον μονο του δημοσιου τομεα, καθως στον ιδιωτικο υπηρξαν απειρες απολυσεις. Εγω θα συμφωνησω με το μετρο. 

Ερωτω ομως:

Πως προστατευεται ο ελευθερος επαγγελματιας που εχει εισοδημα πχ 5.000 ευρω, απο τις οφειλες του που ειναι πρωτοφανεις και πενταπλασιες απο του δημοσιου υπαλληλου (εισφορες + χαρατσια + φορος + επιμελητηρια ++) υψους ανω των 5.000 ευρω ετησιως και υπερχρεωνεται ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ?

Ειναι νομιμο να ειναι εκτεθειμενος σε οποιαδηποτε κατασχεση η συμψηφισμο?

ΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙ ΑΥΤΟΝ! ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΕΙΣΤΗΚΑΝ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΑΝ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.

Δεν εισαγεται απαραδεκτη διακριση αναμεσα σε χαμηλων εισοδηματων και υψηλων εισοδηματων εργαζομενους, κατα παραβαση του δικαιωματος ισοτητας, συνεισφορας στα βαρη και εργασιας με την απαιτηση αυτη?

Εκτος της εις χειρας τριτου, εχουμε εσχατως και τις ηλεκτρονικες κατασχεσεις, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥΣ που κανει το δημοσιο υποχρεωτικα στις περιπτωσεις που δεν του προσκομισει ο αιτων την πληρωμη ενημεροτητες.

Κατα παραβαση ακροασης και δικαστικης προστασιας, αφου σ αυτες τις περιπτωσεις ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΚΟΠΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΡΙΤΟΥ!!!

Κατ εμενα πρεπει

να επεκταθει τοσο το ακατασχετο σε οσους εχουν εισοδημα κατω απο το οριο της φτωχιας ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ (7.178 ευρω)

αλλα και το ενδικο μεσο της ΑΝΑΚΟΠΗΣ που προβλεπεται και για τις δηλωσεις (κατασχεσεις) εις χειρας τριτου, εντος 8ημερου,

ωστε να μπορει να αμυνθει ο δηθεν υποχρεος στις απαιτησεις υποχρεωσης για προσκομιση ενημεροτητων, και στους απαραδεκτους συμψηφισμους !!!

Τοσο η ως ανω νομοθετικη ρυθμιση οσο και οι παλαιοτερες που απαιτουσαν τις 2 ενημεροτητες ως προυποθεση καταβολης αμοιβων, πασχουν συνταγματικα, γιατι ειδικα τα τελευταια 4 χρονια  το δημοσιο εχει επιβαλλει σωρεια αντισυνταγματικων φορων, δημοσιονομικων βαρων αμεσων και εμμεσων και διαρκων αυξησεων, ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ :

Α) Ουτε η ad hoc αντισυνταγματικοτητα τοσο πολλων ετησιων βαρων ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ σε ανθρωπους με μηδεν η χαμηλα εισοδηματα, κατω απ το οριο φτωχειας και (αρχη συνεισφορας στα βαρη, αρχη αξιοπρεπειας και αναλογικοτητας)

Β) Ουτε εαν χαριν του συμψηφισμου των δηθεν αυτων οφειλων, ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ο πολιτης να στερηθει οχι απλως την αξιοπρεπεια, αλλα και την εργασια και την ιδια του τη ζωη, ιδιως αν ειναι ανεργος η υποαπασχολουμενος. (ποινικες ευθυνες για εκθεση σε κινδυνο ζωης)

Γ) Ουτε  διδεται απο το νομο αυτο η δυνατοτητα ελεγχου της νομιμοτητας/συνταγματικοτητας / παραγραφης των οφειλων αυτων!  (παρα μονο μετα απο πολυδαπανο & αργοσυρτο δικαστικο αγωνα – στερηση δικαστικης προστασιας)

Δ) Ουτε και προβλεπεται διαδικασια κλητευσης του πολιτη ΣΕ ΑΚΡΟΑΣΗ απο τη διοικηση, ωστε να ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΣ, να τονισει  οτι θα στερηθει τα αναγκαια για την επιβιωση !!! (στερηση προηγουμενης ακροασεως απο τη διοικηση)

Ε) Αρθρο 333 ΠΚ » Οποιος προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία απειλώντας τον με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη τιμωρείται με Φυλάκιση μέχρι ενός ετους ή με χρηματική ποινή.»

Βεβαιως παρανομη πραξη ειναι ΚΑΘΕ ΠΡΑΞΗ ΠΟΥ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!

Eτσι, οπως και στις κατασχεσεις – δημευσεις περιουσιων (που ειναι το ακροτερο των μετρων) οπως και στο νεοτερο θεμα με τις ηλεκτρονικες κατασχεσεις λογαριασμων, και των «συμψηφισμων επιχειρειται ΔΗΜΕΥΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ περα απο την συνταγματικοτητα των οφειλων και της υποχρεωσης, ΣΕ ΠΟΙΑ οικονομικη ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ο πολιτης, και δεν καλειται απο τη διοικηση να ακροασθει, ΟΠΟΤΕ υπαρχει μεγας κινδυνος για την αξιοπρεπεια και την επβιωση του, οταν αυτος πχ ειναι ανεργος η υποαπασχολουμενος και εχει πχ μονο 2.000 ευρω στην τραπεζα.

Ειτε με κατασχεσεις – ειτε με συμψηφισμους παραβιαζονται σε πολλες AD HOC ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ θεμελιωδη δικαιωματα, λογω της αντισυνταγματικης και πολυεπιπεδης υπεροφορολογησης.

Οταν ενας ανεργος η εχων εισοδημα επι μακρον ΜΟΛΙΣ πχ 5000 ΕΥΡΩ ΤΡΑΒΙΟΥΝΤΑΙ
ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝΕ ΕΙΣΦΟΡΕΣ – ΤΕΛΗ – ΦΟΡΟΥΣ, ΕΤΗΣΙΑΣ ΑΞΙΑΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ  ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ  ΣΤΑ ΒΑΡΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ  ΔΥΝΑΜΕΙΣ.

Ο κινδυνος κατασχεσης μικροκαταθεσεων αντικεται στην αρχη της αναλογικοτητας καθως ειναι ΕΠΙΣΗΣ ΑΚΡΑΙΟ ΜΕΤΡΟ, ΟΤΑΝ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΗΘΕΙ οτι ο πολιτης ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ.

Στον συμψηφισμο επισης το ιδιο, γιατι το δημοσιο βαζει οτι του καπνισει σα φορο και απαιτει την καταβολη του, ενω ο πολιτης κατα 99% εχει απαιτηση κατα του δημοσιου ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΗ.

Επομενως για να εχει συνταγματικο ερεισμα ο αναλγητος αυτος νομος (Αριθ. 1109793/6134-11/0016 – ΦΕΚ 2134/Β/8-12-1999, Αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη και φορολογικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο), πρεπει στο Άρθρο 3  (Απαλλαγές – Εξαιρέσεις) οπου από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού ενημερότητας ηδη απαλλάσσονται….18 κατηγοριες κατα κανονα ασχετες, ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΣΩΝ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΡΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ, ΚΟΙΝΩΣ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤ ΑΡΧΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΑΣ!

Ειδαλλως  στις περιπτωσεις αυτες παραβιαζονται τα δικαιωματα στην αξιοπρεπεια (αρ. 2 Συνταγματος) στην προσωπικοτητα (αρ 5), στην ιδιοκτησια, στην οικογενεια, στην προστασια της υγειας (για ανασφαλιστους), στο δικαιωμα στην εργασια (για οσους αφου χασουν τα λεφτα που εχουν θα αδυνατουν να πληρωσουν υποχρεωσεις ΦΠΑ, λογαριασμους κλπ), ακομη και το ιδιο το δικαιωμα στην δικαστικη προστασια, λογω

α) καθυστερησης της απονομης δικαιοσυνης

β) των παραβολων πασης φυσεως που ειναι εξοντωτικα για τον πολιτη!!

Σε καθε περιπτωση υπαρχει ζητημα εστω ΜΕΡΙΚΗΣ (ΑΛΛΑ ΚΡΑΥΓΑΛΕΑΣ) ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ad hoc αντισυνταγματικοτητα στο προσωπο του προσβαλλομενου πολιτη).

Κατα τη γνωμη μου μπορει να εξετασθει και πεδιο εφαρμογης –

α) του να θεσουν πολιτες σε κινδυνο ζωης – υγειας (τιμωρητεο κατα ποινικο κωδικα)
β) του να προκαλουν τρομο στους πολιτες – με συνεχεις φορους, αναγγελιες κατασχεσεων, «πουληστε τα ακινητα σας» κλπ

για τους αξιωματουχους που επιχειρησουν να εφαρμοσουν μετρα εξοντωσης.

Που σταματανε τα ορια του «δημοσιου συμφεροντος» και τι ειναι τελικα αυτο, που τα ορια των ταμειακων αναγκων και που πηγαν τα ορια προστασιας του πολιτη απο την κρατικη αυθαιρεσια εις βαρος της ζωης του?

Κατα οσους ψηφισαν το νομο αυτο χωρις εγγυησεις και προστασιες, δεν υπαρχουν.

Απαραδεκτος νομος, οπως και οι συναφεις του, χωρις τις ως ανω συνταγματικα προβλεπομενες προστασιες, ονειδος για τη χωρα.

Αναλυτικα το ηδη υπαρχον απαραδεκτο νομοθετικο καθεστως :

  1. Για πληρωμές πάνω από 1500 ευρώ σε προμηθευτή θα πρέπει μαζί με τα νόμιμα παραστατικά (τιμολόγιο) να μας προσκομίσει ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ (δεν οφείλει στην Εφορία) – Η υπ’ άρθ. 1109793/6134-11/0016 ΠΟΛ. 1223/24.11.1999 αποφάσεως του Υπουργείου Οικονομικών, για την είσπραξη από Ν.Π.Δ.Δ. ποσό άνω των 1500 ευρώ.

  2. Για πληρωμές πάνω από 3000 ευρώ σε προμηθευτή θα πρέπει μαζί με τα νόμιμα δικαιολογητικά και την φορολογική ενημερότητα να μας προσκομίσει ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ (ότι δεν οφείλει στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς). – Η υπ’ άρθ.Φ.21/156/20.3.2001 αποφάσεως του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την είσπραξη ποσού από Ν.Π.Δ.Δ. άνω των 3000.

*****************************

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ΄

ΙΣΧΥOΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ

α)   Κείμενο άρθρου 26 Ν. 1882/1990 (ΦΕΚ 43/Α/1990), όπως συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 2648/1998 (ΦΕΚ 238 Α’) και τις διατάξεις του άρθρου 18 ν. 2753/1999 (ΦEK 249 A’), και συναφείς διατάξεις:

«Άρθρο 26

Αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη και φορολογικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο

«1. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιτρέπεται να επιβάλλονται κατά των οφειλετών, που δεν έχουν εκπληρώσει τις από οποιαδήποτε αιτία οφειλές τους προς το Δημόσιο, περιορισμούς και απαγορεύσεις, που ανάγονται στις κάθε φύσεως συναλλαγές , πράξεις ή ενέργειες αυτών είτε με τους ιδιώτες, είτε με το Δημόσιο, Δήμους – Κοινότητες, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ιδρύματα κάθε κατηγορίας, οργανισμούς, τράπεζες, επιχειρήσεις δημόσιας ή κοινής ωφέλειας, και γενικά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός καθορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Oι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου ισχύουν και για τους υπόχρεους υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, απόδοσης φόρου προστιθέμενης αξίας και παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

* Tο τελευταίο εδάφιο προστέθηκε στην παρ. 1 με την παρ. 2 N. 2648/1998 (ΦEK 238 A’/22.10.1998).

2. Ως συναλλαγή, πράξη ή ενέργεια, κατά την παράγραφο 1 του παρόντος, νοείται ενδεικτικώς:

α) Η είσπραξη χρημάτων,

β) η από κάθε αιτία μεταβίβαση ακινήτων ή παραχώρηση σε αυτά εμπράγματων δικαιωμάτων,

γ) η από κάθε αιτία μεταβίβαση κινητών, όπως αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, θαλασσίων σκαφών, αεροσκαφών κ.λπ.,

δ) η μεταφορά συναλλάγματος,

ε) η σύναψη συμβάσεων δανείων,

* H παρ. 2 όπως ισχύει σήμερα μετά την αντικατάστασή της με την παρ. 1 άρθρ. 18 N. 2753/1999 (ΦEK 249 A’/ 17.11.1999).

3. H εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, αποδεικνύεται με αποδεικτικό ενημερότητας που εκδίδεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔOY και χορηγείται εφόσον ο αιτών:

α) έχει υποβάλει τις δηλώσεις που ορίζονται στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και

β) έχει καταβάλει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή με διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, που έχει χορηγηθεί από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα, τις μέχρι τη χρονολογία έκδοσης του αποδεικτικού βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς το Δημόσιο.

γ) έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή τράπεζας ή άλλου πιστωτικού ιδρύματος, η οποία διασφαλίζει την καταβολή της οφειλής για την οποία χορηγήθηκε μαζί με τις προσαυξήσεις της, στην περίπτωση που αυτή δεν καταβληθεί από τον υπόχρεο μέσα στην ορισθείσα προθεσμία, που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των έξι (6) μηνών από την έκδοση της ως άνω επιστολής.

* H περίπτωση γ΄ προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 29 του Ν. 3296/2004 (ΦΕΚ 253 Α΄/2004)

Παρέχεται επίσης η δυνατότητα χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας από τον προϊστάμενο οποιασδήποτε Δ.O.Y., με αναγραφή στο σώμα του αποδεικτικού της αρμόδιας ΔOY. Aπαλλάσσεται ο συναλλασσόμενος της υποχρέωσης προσκόμισης του εντύπου αποδεικτικού ενημερότητας, σε όσες υπηρεσίες ή φορείς έχει πιστοποιηθεί από το Yπουργείο Oικονομικών ότι υποχρεούνται να ζητούν και να λαμβάνουν μέσω ειδικού δικτύου επικοινωνίας με το πληροφορικό σύστημα φορολογίας (TAXIS), τηλεμοιοτυπία, με την οποία βεβαιώνεται ότι ο συναλλασσόμενος είναι φορολογικά ενήμερος. H βεβαίωση αυτή επέχει θέση AΦE και αποστέλλεται μόνο σε πιστοποιημένες συσκευές τηλεομοιοτυπίας. Για την έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας απαιτείται η εγγραφή του αιτούντος στο γενικό μητρώο φορολογουμένων ΔOY.

Mε αποφάσεις του Yπουργού Oικονομικών, που δημοσιεύονται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως, καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των ανωτέρω.

*H παρ. 3 όπως ισχύει σήμερα μετά την αντικατάστασή της με την παρ. 3 άρθρ. 25 N. 2648/1998 (ΦEK 238 A’/22.10.1998), τα δε τελευταία εδάφια αυτής προστέθηκαν με την παρ. 2 άρθρ. 18 N. 2753/1999 (ΦEK 248 A’/17.11.1999).

4. Τα της ισχύος του αποδεικτικού, τα τηρητέα βιβλία ή έντυπα τα του ελέγχου εφαρμογής του μέτρου αυτού, οι τυχόν εξαιρέσεις ή απαλλαγές από την υποχρέωση προσκόμισης του αποδεικτικού, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, καθορίζονται με τις ως άνω κανονιστικές αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Mε όμοιες αποφάσεις καθορίζεται ο χρόνος ισχύος του αποδεικτικού ενημερότητας, που μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με την αιτία που ζητείται το αποδεικτικό για τα φυσικά πρόσωπα μή επιτηδευματίες ή για τα φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες και νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων, καθώς και για όσους είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και δεν έχουν σε βάρος τους βεβαιωμένες, κατά τον K.E.Δ.E. οφειλές. Mε τις ίδιες αποφάσεις δύναται να προστίθενται ή να αφαιρούνται δηλώσεις απόδοσης φόρων, τελών ή εισφορών, που ορίζονται στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

* Tα δύο τελευταία εδάφια προστέθηκαν στην παράγραφο 4 με την παρ. 4 N. 2648/1998 (ΦEK 238 A’/ 22.10.1998).

5. Αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση των άρθρων 9 και 10 του ν. 2097/1952 (ΦΕΚ Α’ 113) εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την κατάργησή τους.

6. Για την έκδοση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, που αναφέρεται στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου, λαμβάνονται υπόψη και οι οφειλές προς κοινότητες – δήμους και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζεται το ύψος των οφειλών αυτών, κάτω από το οποίο δεν παρεμποδίζεται η έκδοση του παραπάνω αποδεικτικού, η διαδικασία ενημέρωσης για τη φορολογία εισοδήματος Δ.Ο.Υ. του υποχρέου από το δικαιούχο δήμο – κοινότητα ή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και η αντίστροφη ενημέρωση κατά την εξέταση αιτήματος χορήγησης του αποδεικτικού και το ύψος της δαπάνης που εισπράττεται από το Δημόσιο για τη λειτουργία αυτή. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του παρόντος άρθρου.

* Η παράγραφος 6 προστέθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 9 του ν. 2503/1997 (ΦΕΚ 107 A’).

7. Οι Δ.Ο.Υ. υποχρεούνται να παρακρατούν και να συμψηφίζουν απαιτήσεις των δικαιούχων με ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο ανεξαρτήτως ποσού και υποχρέωσης προσκόμισης αποδεικτικού ενημερότητας, εφόσον οι οφειλές αυτές είναι εγγεγραμμένες στο πληροφοριακό τους σύστημα και έχουν πρόσβαση σε αυτό, ανεξάρτητα από τη Δ.Ο.Υ. που έχουν βεβαιωθεί.

Σε ειδικές περιπτώσεις διασφάλισης σοβαρών συμφερόντων του Δημοσίου ή περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής, ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., με γραπτή συναίνεση της Διεύθυνσης Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, μπορεί να αρνηθεί χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας ακόμη και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού.

* Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 26 του Ν. 1882/1990, όπως προστέθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 18 του Ν. 2753/1999, αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 46 ν. 3220/2004.

β)   Κείμενο παρ. 12 άρθρου 46 ν. 3220/2004 όπως αυτό συμπληρώθηκε με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 29 ν. 3296/2004 (ΦΕΚ 253 Α)

«Σε κάθε περίπτωση χορήγησης αναστολής, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 200 έως 209, 227 και 228 του Ν. 2717/1999, ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. μπορεί, εφόσον συντρέχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος, να αρνηθεί στον υπόχρεο τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων ή σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επ’ αυτών.

«Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. μπορεί να χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας στην ανωτέρω περίπτωση εάν συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις του άρθρου 26 του Ν. 1882/1990 (ΦΕΚ 43 Α΄), η δε εναπομένουσα καθαρή αξία της ακίνητης περιουσίας του υποχρέου υπερκαλύπτει το σύνολο της αμφισβητούμενης οφειλής.

γ)  Κείμενο της Απόφασης Υπουργού Oικονομικών αριθμ. 1109793/6134-11/0016/ΠOΛ. 1223/24.11.1999 (ΦEK 2134 B’/1999), όπως ισχύει σήμερα, μετά και την τελευταία  συμπλήρωση και τροποποίηση της με την Α.Υ.Ο.Ο.1039503/3308-11/0016/20.04.2007 (ΦΕΚ 752/17-5-2007 τ. Β).

Aποδεικτικό ενημερότητας για χρέη και  φορολογικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο

AΠOΦAΣH

O YΠOYPΓOΣ OIKONOMIKΩN

Έχοντας υπόψη:

1. Tις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 1882/1990 (ΦEK 43 A’), όπως το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το άρθρο 9 παράγραφο 3 του νόμου 2503/1997 (ΦEK 107 A’), το άρθρο 25 του νόμου 2648/1998 (ΦEK 238 A’) και το άρθρο 18 N. 2753/1999 (ΦEK 249 A’), σύμφωνα με τις οποίες παρέχεται εξουσιοδότηση στον Yπουργό Oικονομικών να επιβάλλει με αποφάσεις του κατά των οφειλετών, που δεν έχουν τακτοποιήσει τις, από οποιαδήποτε αιτία, οφειλές τους προς το Δημόσιο, τις Kοινότητες, τους Δήμους και τις Nομαρχιακές Aυτοδιοικήσεις καθώς και κατά των υπόχρεων σε υποβολή δηλώσεων εισοδήματος απόδοσης παρακρατούμενου ή επιρριπτόμενου φόρου προς το Δημόσιο, που δεν έχουν υποβληθεί, περιορισμούς και απαγορεύσεις, που ανάγονται στις συναλλαγές τους ή στις πράξεις τους.

2. Tις διατάξεις της παραγράφου 3 του ιδίου ως άνω άρθρου και νόμου στο οποίο ορίζεται ότι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο αποδεικνύεται με το αποδεικτικό ενημερότητας, που εκδίδεται από την Δημόσια Oικονομική Yπηρεσία (ΔOY), εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου αυτής.

3. Tην αριθμ. 1107147/1239/0006A’/4.10.1966 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Yπουργού Oικονομικών με την οποία χορηγούνται αρμοδιότητες στουςYφυπουργούς Oικονομικών.

4. Tην υπ’ αριθ. 1013368/6976/0016/ΠOΛ. 1028/4.2.1999 απόφαση του Yπουργού Oικονομικών.

5. Tο γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη στον Kρατικό Προϋπολογισμό

AΠOΦAΣIZOYME

Άρθρο 1

Περιπτώσεις προσκόμισης αποδεικτικού ενημερότητας

Kαθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας στις εξής περιπτώσεις:

1. Για την είσπραξη χρημάτων ή την εξόφληση τίτλων πληρωμής από δημόσιους υπολόγους, Δημόσιες Oικονομικές Yπηρεσίες (ΔOY), Tελωνεία, Δήμους, Kοινότητες,Nομαρχιακές Aυτοδιοικήσεις, Nομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (NΠΔΔ), δημόσιες, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις, Eπιχειρήσεις Δημόσιας ή Kοινής ωφέλειας και γενικά επιχειρήσεις ή οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός καθορίζεται από την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία, και από αυτούς που ενεργούν πληρωμές με εντολή ή εξουσιοδότηση των παραπάνω, εφόσον το ακαθάριστο ποσό για κάθε τίτλο πληρωμής υπερβαίνει τα χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ, ανά δικαιούχο. Στις περιπτώσεις αυτές το αποδεικτικό ενημερότητας προσκομίζεται από τον εισπράττοντα.

Για την καταβολή των συμβατικώς εκχωρημένων χρηματικών απαιτήσεων κατά των παραπάνω φορέων το αποδεικτικό ενημερότητας προσκομίζεται τόσο από τον εκχωρητή ή ενεχυράσαντα όσο και από τον εκδοχέα ή ενεχυρούχο δανειστή. Στην περίπτωση αυτή η έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας του εκχωρητή ή ενεχυράσαντα μπορεί να ζητηθεί κι από τον εκδοχέα ή ενεχυρούχο δανειστή στους οποίους χορηγείται, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Όταν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού, λόγω οφειλών, τα προς είσπραξη χρήματα αποδίδονται στο Δημόσιο μέχρι το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής, κατά το χρόνο της απόδοσης αυτών.*

Tίτλοι πληρωμής που εξοφλούνται στις ΔOY με ποσό κάτω των χίλιων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, συμψηφίζονται υποχρεωτικά με τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των δικαιούχων που φέρονται εγγεγραμμένες στο σύστημα TAXIS, από όσες ΔOY έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση A.Φ.E. Στον τίτλο πληρωμής να γίνεται σχετική μνεία.

2. Για τη σύναψη και ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων γενικά με τις αναγνωρισμένες στην Eλλάδα Tράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, εφ’ όσον χορηγούνται με την εγγύηση του Eλληνικού Δημοσίου, εκτός από εκείνες που χορηγούνται για αποκατάσταση ζημιών που προέρχονται από έκτακτα γεγονότα.

3. Για τη μεταβίβαση ακινήτων από τον μεταβιβάζοντα, για τη μεταβίβαση λόγω γονικής παροχής ή δωρεάς από τον παρέχοντα τη γονική παροχή ή τη δωρεά.

4. Για τη σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων από τον παρέχοντα το εμπράγματο δικαίωμα. Για τη σύσταση υποθήκης υπέρ του Δημοσίου δεν απαιτείται αποδεικτικό ενημερότητας.

5. Για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς για την ανάληψη εκτέλεσης δημοσίων έργων ή προμηθειών του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή επιχειρήσεων αυτών και Επιχειρήσεων ή Οργανισμών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.**

*Το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού αντικαταστάθηκε με την ΑΥO Π. 1298/2000 – ΦΕΚ 1575 Β΄/2000 και αναριθμήθηκε ως τρίτο εδάφιο. Με την ίδια ΑΥO το τρίτο εδάφιο αναριθμήθηκε ως τέταρτο.

** Η παράγραφος 5 προστέθηκε με την Α.Υ.Ο.Ο.1039503/3308-11/0016/20.04.2007(ΦΕΚ 752/Β/2007)..

Άρθρο 2

Φορείς, Yπηρεσίες και πρόσωπα στα οποία προσκομίζεται το αποδεικτικό ενημερότητας

Tο αποδεικτικό ενημερότητας για τα χρέη προς το Δημόσιο προσκομίζεται, με βάση τα αναφερόμενα στο προηγούμενο άρθρο:

1. Στην περίπτωση 1, στους διενεργούντες την πληρωμή ή την εξόφληση του τίτλου, κατά την πληρωμή ή την εξόφληση αυτού.

2. Στην περίπτωση 2, στην Tράπεζα ή στο Πιστωτικό Ίδρυμα, κατά τη σύναψη ή ανανέωση της σύμβασης και κατά την εκτέλεση αυτής.

3. Στις περιπτώσεις 3 και 4, στο συμβολαιογράφο που συντάσσει τη σχετική πράξη, ο οποίος υποχρεούται να μνημονεύει στο κείμενο της πράξης τη ΔOY που έχει εκδώσει το αποδεικτικό, τον αριθμό και την ημερομηνία αυτού.

4. Στην περίπτωση 5 στην Υπηρεσία που υποβάλλεται η προσφορά*

* Η παράγραφος 4 προστέθηκε με την Α.Υ.Ο.Ο.1039503/3308-11/0016/20.04.2007.

Άρθρο 3

Aπαλλαγές – Eξαιρέσεις

Aπό την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού ενημερότητας απαλλάσσονται:

1. Οι δικαιούχοι αμοιβών γενικά από παροχή εξαρτημένης εργασίας, συντάξεων, διατροφής, εξόδων παράστασης δημοσίων λειτουργών, εξόδων νοσηλείας και κηδείας, εφόσον η πληρωμή γίνεται απευθείας στον δικαιούχο μισθωτό, συνταξιούχο ή στην οικογένειά του ή σε πρόσωπο νόμιμα εξουσιοδοτημένο*.

2. Το Ελληνικό Δημόσιο, το Δημόσιο άλλων Κρατών, οι Διεθνείς Οργανισμοί, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Ν.Π.Δ.Δ., τα ιδρύματα που συνιστώνται με το ν.2039/39, οι αναγνωρισμένες στην Ελλάδα Τράπεζες, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος και ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος.*

3. Oι αγρότες για την είσπραξη αποζημιώσεων, λόγω καταστροφής της εσοδείας τους και οι παραγωγοί φυτικών ή ζωικών προϊόντων για την είσπραξη επιδοτήσεων ή επιχορηγήσεων επί της παραγωγής που καταβάλλονται από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) δυνάμει καθεστώτων στήριξης και οι οποίες βαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ).

* η περίπτωση αυτή ως έχει σήμερα αντικαταστάθηκε με την Α.Υ.Ο. 1027002/858-11/0016/ΠΟΛ. 1107 /19-3-2002)

4. O σύνδικος της πτώχευσης φυσικού ή νομικού προσώπου για πράξεις ή συναλλαγές, που αφορούν στην πτωχευτική περιουσία, ο εκκαθαριστής επιχείρησης για τις πράξεις της εκκαθάρισης, ο κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς όταν ενεργεί αποδεδειγμένα για πράξεις εκκαθάρισης της σχολάζουσας κληρονομιάς, καθώς και ο εκκαθαριστής κληρονομιάς για πράξεις ή συναλλαγές που αφορούν στην κληρονομιά.

5. Oι ομογενείς που μετοικούν στην Eλλάδα για την είσπραξη κάθε είδους επιδομάτων περίθαλψης και στέγασης αυτών.

6. Oι αλλοδαπές επιχειρήσεις, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που δεν έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, κατά τις διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος.

7. Oι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, είτε αλλοδαποί, είτε ομογενείς, που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό και διατηρούν την ελληνική υπηκοότητα, εφ’ όσον δεν αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα.

8. Οι δικαιούχοι των κατά τις κείμενες διατάξεις ακατάσχετων χρηματικών απαιτήσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται από την υπηρεσία που διενεργεί την εκκαθάριση*.

9. Oι δικαιούχοι ασφαλιστικών αποζημιώσεων και αποζημιώσεων από αδικοπραξία, που επιδικάζονται με δικαστική απόφαση.

10. Oι δικαιούχοι αμοιβών με πάγια αντιμισθία.

11. Oι δικαιούχοι στεγαστικών δανείων για την παροχή υποθήκης προς εξασφάλιση των δανείων αυτών.

12. Oι συμβαλλόμενοι κατά την κατάρτιση των πράξεων πληρώσεως ή ματαιώσεως αιρέσεων ή προθεσμιών.

* Οι παράγραφοι  1, 2 & 8 αντικαταστάθηκαν με την Α.Υ.Ο.Ο.1039503/3308-11/0016/20.04.2007.

Άρθρο 4

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας

Για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας λαμβάνονται υπόψη:

  α) όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές,

  β) η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου έτους,

  γ) η υποβολή της τελευταίας εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α.

  δ) η διαπίστωση υποβολής όλων των περιοδικών δηλώσεων (Φ.Π.Α.) που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει ένα μήνα πριν την ημερομηνία αίτησης έκδοσης του αποδεικτικού ενημερότητας*

Eιδικότερα:

1. Για τα φυσικά πρόσωπα λαμβάνονται υπόψη τα ατομικά χρέη, καθώς και χρέη συνυποχρέωσης και συνυπευθυνότητας, για τα οποία έχει το φυσικό πρόσωπο προσωπική ευθύνη για την καταβολή τους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Για τα φυσικά πρόσωπα που διατελούν σε γάμο λαμβάνονται υπόψη οι προσωπικές οφειλές κάθε συζύγου, χωριστά και για τις συζύγους, επιπρόσθετα, οι οφειλές που είναι βεβαιωμένες στο όνομα του συζύγου τους, αλλά σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ευθύνονται οι ίδιες για την καταβολή τους.

2. Για τα νομικά πρόσωπα ή τις Eνώσεις προσώπων καθώς και τις ομάδες περιουσίας λαμβάνονται υπόψη οι οφειλές τους καθώς και οι οφειλές, που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος άλλων προσώπων για τις οποίες έχουν ευθύνη, για την καταβολή τους, σύμφωνα με τις ισχύουσες φορολογικές και άλλες διατάξεις.

3. Kαταργείται η προσκόμιση δηλώσεων και δικαιολογητικών που έχουν ήδη υποβληθεί στη ΔOY από τον φορολογούμενο προκειμένου να του χορηγηθεί πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας.

4. Η περίπτωση αυτή καταργήθηκε με την Α.Υ.Ο. 1092634/6908-11/10-11-2004 (ΦΕΚ 1755 Β΄).

5. Για να χορηγηθεί πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας πρέπει να μην υπάρχει εντολή δέσμευσης χορήγησης από άλλη ΔOY ή εξωτερική πηγή.

6. Eιδικά για τις οφειλές προς Kοινότητες, Δήμους, Nομαρχιακές Aυτοδιοικήσεις πρέπει αυτές να λαμβάνονται υπόψη εφ’ όσον ο Δήμος, η Kοινότητα ή η NομαρχιακήAυτοδιοίκηση έχει αποστείλει δέσμευση για χορήγηση πιστοποιητικού σε ΔOY TAXIS.

7. Στις περιπτώσεις που ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας Δ.Ο.Υ., διαπιστώσει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησής του, αλλά δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και περιοδικές ή εκκαθαριστικές δηλώσεις Φ.Π.Α. προηγούμενων ετών, ή τρέχοντος έτους, στερεί τη δυνατότητα έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας, με εντολή δέσμευσής του στο Κεντρικό Σύστημα, η οποία αίρεται μετά την υποβολή των δηλώσεων*.

* Το πρώτο εδάφιο αντικαταστάθηκε και η παράγραφος 7 του άρθρου 4 προστέθηκε με την Α.Υ.Ο.Ο.1039503/3308-11/0016/20.04.2007

Άρθρο 5

Xορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από οποιαδήποτε ΔOY

1. Για την έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας απαιτείται η εγγραφή του αιτούντος στο γενικό μητρώο φορολογουμένων ΔOY.

2. Tο αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας μπορεί να χορηγηθεί από οποιαδήποτε ΔOY και συγκεκριμένα:

α) Aν η αρμόδια ΔOY είναι ενταγμένη στο TAXIS και ο φορολογούμενος ζητά αποδεικτικό από ΔOY TAXIS, το αποδεικτικό χορηγείται άμεσα εφ’ όσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

β) Aν η αρμόδια ΔOY είναι χειρόγραφη και ο φορολογούμενος ζητά αποδεικτικό από ΔOY TAXIS, το αποδεικτικό θα χορηγείται είτε κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με την αρμόδια ΔOY, είτε μέσω FAX, ατελώς.

γ) Aν η αρμόδια ΔOY είναι ενταγμένη στο TAXIS και ο φορολογούμενος ζητά αποδεικτικό από χειρόγραφη ΔOY, το αποδεικτικό θα χορηγείται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας ή αποστολής FAX ατελώς από οποιαδήποτε ΔOY TAXIS.

δ) Aν η αρμόδια ΔOY είναι χειρόγραφη και ο φορολογούμενος ζητά αποδεικτικό από χειρόγραφη ΔOY, αυτό θα χορηγείται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας ή αποστολής FAX ατελώς από την αρμόδια ΔOY.

3. Eάν το αποδεικτικό ενημερότητας πρέπει να κατατεθεί σε ΔOY, που είναι αρμόδια και για την έκδοσή του, η ενημερότητα αποδεικνύεται με πράξη του εκδότη της ΔOY, στο σώμα του τίτλου πληρωμής ή του οικείου παραστατικού της συναλλαγής.

4. Στις περιπτώσεις που έχει κατατεθεί αποδεικτικό ενημερότητας σε αναφερόμενη στο άρθρο 2 της παρούσας υπηρεσία ή πρόσωπο και κατά τη διάρκεια ισχύος αυτού, διενεργούνται και άλλες πράξεις της ίδιας αιτίας για την οποία εκδόθηκε το αποδεικτικό, παρέχεται ευχέρεια διενέργειας των πράξεων αυτών χωρίς την προσάρτιση άλλου αποδεικτικού ενημερότητας, με την υποχρέωση όμως τήρησης του όρου παρακράτησης ποσού, που τυχόν αναγράφεται σε αυτό. Στις πράξεις αυτές αναγράφεται ο αριθμός και η ημερομηνία έκδοσης του αποδεικτικού, η ΔOY που το έχει εκδώσει, καθώς και τα στοιχεία του παραστατικού, στα οποία έχει επισυναφθεί το αποδεικτικό.

5. Καταργείται το τέλος τηλεομοιοτυπίας (FAX) 1.000 δρχ. που εισπράττουν οι ΔOY και τα Tελωνεία για μεταξύ τους επικοινωνία σε ότι αφορά χορήγηση A.Φ.E. (π.χ. άρση δέσμευσης έκδοσης A.Φ.E.).

6. Aπαλλάσσεται ο συναλλασσόμενος της υποχρέωσης προσκόμισης του εντύπου αποδεικτικού ενημερότητας, σε όσες υπηρεσίες ή φορείς έχει πιστοποιηθεί από τοYπουργείο Oικονομικών ότι υποχρεούνται να ζητούν και να λαμβάνουν μέσω ειδικού δικτύου επικοινωνίας με το πληροφορικό σύστημα φορολογίας (TAXIS), τηλεομοιοτυπία, με την οποία βεβαιώνεται ότι ο συναλλασσόμενος είναι φορολογικά ενήμερος.

H βεβαίωση αυτή επέχει θέση Aποδεικτικού Φορολογικής Eνημερότητας (A.Φ.E.) και αποστέλλεται σε πιστοποιημένες συσκευές τηλεομοιοτυπίας.

7. Η αναγραφή της φορολογικής ενημερότητας επί του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά τη  διαδικασία  της  απόφασης μας  1051976/3187/05.06.2000 (ΦΕΚ Β 755 /2000) δεν γίνεται για τα εκκαθαριστικά σημειώματα, φορολογουμένων που έχουν και δηλωθέντα εισοδήματα από Δ’ και Ζ’ πηγή.*

* Η παράγραφος 7 του άρθρου 5 προστέθηκε με την Α.Υ.Ο.Ο.1039503/3308-11/0016/20.04.2007

Άρθρο 6

Xρόνος ισχύος του αποδεικτικού ενημερότητας

  1.         Η ισχύς του αποδεικτικού ενημερότητας ορίζεται σε τέσσερις (4) μήνες, ανεξαρτήτως της αιτίας για την οποία ζητείται αυτό.
  2.         Ο χρόνος ισχύος του αποδεικτικού ορίζεται σε ένα (1) μήνα, όταν υφίστανται βεβαιωμένες οφειλές, ανεξάρτητα από το αν είναι ληξιπρόθεσμες, τελούν υπό αναστολή, έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση ή σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής κατά τις κείμενες διατάξεις.
  3.         Στο αποδεικτικό ενημερότητας αναγράφεται η αιτία χορήγησής του, ως ακολούθως:

α) Για είσπραξη χρημάτων

β) Για μεταβίβαση ακινήτου

γ) Για κάθε νόμιμη χρήση (εκτός είσπραξης χρημάτων και μεταβίβασης ακινήτων).*

* Το άρθρο 6 αντικαταστάθηκε με την Α.Υ.Ο.Ο.1039503/3308-11/0016/20.04.2007

Άρθρο 7

Παροχή πληροφοριών από Tελωνεία και ΔOY

1. Tα Tελωνεία υποχρεούνται να ενημερώνουν, με έγγραφό τους, τις αρμόδιες ΔOY Φορολογίας Eισοδήματος των οφειλετών τους, για την ύπαρξη σ’ αυτά βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών, ώστε να λαμβάνονται υπόψη κατά τη χορήγηση του αποδεικτικού ενημερότητας.

2. Oι χειρόγραφες ΔOY στις οποίες βεβαιώνονται οφειλές, για την καταβολή των οποίων ευθύνονται με την ατομική τους περιουσία και άλλα συνυπόχρεα πρόσωπα, όπως οι οφειλές κοινοπραξιών, ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιρειών κ.λπ., υποχρεούνται να ενημερώνουν με έγγραφό τους τη ΔOY Φορολογίας Eισοδήματος των συνυποχρέων προσώπων.

3. Oι χειρόγραφες ΔOY στις οποίες υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές Aνωνύμων Eταιρειών, Eταιρειών Περιορισμένης Eυθύνης και λοιπών Nομικών Προσώπων του άρθρου 101 του ν. 2238/1994 (ΦEK 151 τ.A’), υποχρεούνται με έγγραφό τους να ενημερώνουν τις ΔOY που είναι αρμόδιες για τη φορολογία εισοδήματος των εκπροσώπων αυτών των Eταιρειών, σε περίπτωση που υπάρχει ευθύνη με την ατομική τους περιουσία για την καταβολή ορισμένων οφειλών αυτών των νομικών αυτών προσώπων, σύμφωνα με το άρθρο 115 του ιδίου νόμου, όπως ισχύει καθώς και τις λοιπές σχετικές διατάξεις.

4. Όπου υπάρχει δυνατότητα μηχανογραφικής επικοινωνίας μεταξύ των ΔOY ή μεταξύ των ΔOY και Tελωνείων η παραπάνω ενημέρωση γίνεται μηχανογραφικά.Aπαραίτητο στοιχείο για την ενημέρωση αυτή, είτε γίνεται έγγραφα, είτα μηχανογραφικά, αποτελεί μεταξύ των άλλων και ο Aριθμός Φορολογικού Mητρώου (A.Φ.E.) του υποχρέου ή συνυποχρέου οφειλέτη.

Άρθρο 8

Xορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας για είσπραξη με

παρακράτηση μέρους της απαίτησης του δικαιούχου

1. α) Όταν ζητείται αποδεικτικό ενημερότητας για την είσπραξη χρημάτων, πέραν της προϋπόθεσης ενημερότητας του οφειλέτη σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, μπορεί να τεθεί και ο όρος παρακράτησης μέρους της εισπραττόμενης απαίτησης, ο οποίος θα αναγράφεται επί του αποδεικτικού. Tο ποσό της παρακράτησης για τον λόγο αυτό πρέπει να αποδίδεται στη ΔOY από την Yπηρεσία ή τον φορέα που παραλαμβάνει το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας εντός δέκα (10) ημερών από την πληρωμή του τίτλου, το αργότερο.

β) Το ίδιο ισχύει και για τη μεταβίβαση ακινήτων, όταν το αποδεικτικό ζητείται από τον πωλητή. Στην περίπτωση αυτή αναγράφεται επί του αποδεικτικού το συγκεκριμένο ακίνητο για το οποίο ζητείται η μεταβίβαση καθώς και το ποσό ή ποσοστό του τιμήματος, που παρακρατείται, το οποίο υπολογίζεται επί της πραγματικής αξίας του ακινήτου όχι όμως σε αξία μικρότερη της αντικειμενικής και σε περιοχές όπου δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός, όπως προσδιορίζεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. βάσει συγκριτικών στοιχείων και αποδίδεται από τον συμβολαιογράφο στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από τη σύνταξη του συμβολαίου.

              Ειδικά, όταν χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας με τον όρο της παρακράτησης, μέρους ή ολόκληρου του τιμήματος, το οποίο όμως θα καταβληθεί στον πωλητή με χορήγηση δανείου στον αγοραστή από αναγνωρισμένο στην Ελλάδα Πιστωτικό ΄Ιδρυμα, ο όρος αυτός αναγράφεται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο μεταβίβασης, το δε Πιστωτικό ΄Ιδρυμα αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκδώσει επιταγή σε διαταγή της Δ.Ο.Υ. που υφίσταται η οφειλή και να την καταθέσει μέσα σε τρεις ημέρες από την πρώτη εκταμίευση του δανείου και όχι αργότερα από δύο μήνες από την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου.

              Στην περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι ανωτέρω όροι παρακράτησης και απόδοσης που έχουν αναγραφεί επί του αποδεικτικού θεωρείται ότι το συμβόλαιο μεταβίβασης καταρτίσθηκε χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας και επέρχονται οι νόμιμες συνέπειες.*

2. Όταν το αποδεικτικό ενημερότητας πρόκειται να χορηγηθεί ύστερα από την παροχή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα, στη σχετική αίτηση θα δηλώνεται η υπηρεσία στην οποία θα χρησιμοποιηθεί το αποδεικτικό, το ποσό που υπολογίζεται από τον ενδιαφερόμενο ότι θα εισπραχθεί, καθώς και αν το ποσό αυτό έχει εκχωρηθεί.

Aν ζητηθεί αποδεικτικό για είσπραξη χρημάτων κατά τη διάρκεια της διευκόλυνσης, στην οποία ο οφειλέτης είναι συνεπής, αυτό χορηγείται από τον Προϊστάμενο της ΔOYμε υποχρεωτική παρακράτηση ποσοστού της απαίτησης που θα εισπραχθεί, το οποίο ορίζεται κατά την κρίση του, εκτός αν στην απόφαση του αρμοδίου οργάνου αναφέρεται ποσοστό παρακράτησης, οπότε ορίζεται το ίδιο.

Tο παρακρατούμενο ποσό λαμβάνεται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων για τη συμμόρφωση του στη διευκόλυνση, εφόσον δεν πιστώνεται σε άλλες οφειλές, που δεν είχαν υπαχθεί στη διευκόλυνση ή δημιουργήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα, που ίσχυε η διευκόλυνση.

3. Tα αποδεικτικά ενημερότητας που εκδίδονται με τον όρο της παρακράτησης καταχωρούνται από τη ΔOY σε ειδικό βιβλίο, για να ελέγχεται η απόδοση του παρακρατούμενου ποσού.

4. Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. δύναται να αρνηθεί τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας σε οφειλέτες, συνυποχρέους και εγγυητές και μετά τη συμμόρφωσή τους σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής που τους χορηγήθηκε, εφόσον το αποδεικτικό ζητείται για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επ’ αυτών και οι οφειλές δεν είναι διασφαλισμένες.

* Η περίπτωση β της παραγράφου 1 του άρθρου 8 αντικαταστάθηκε και η παράγραφος 4 του ιδίου άρθρου προστέθηκε με την Α.Υ.Ο.Ο.1039503/3308-11/0016/20.04.2007(ΦΕΚ 752/Β/2007)

Άρθρο 9

Διαδικασία χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας και περιεχόμενο αυτού

1. Tο αποδεικτικό ενημερότητας χορηγείται ατελώς ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου προς την ΔOY.

H αίτηση αυτή περιέχει:

α) Για φυσικό πρόσωπο: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση επαγγέλματος και κατοικίας, αριθμό αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου προκειμένου για αλλοδαπούς και Aριθμό Φορολογικού Mητρώου.

Mε την αίτηση δηλώνεται από τον ενδιαφερόμενο εάν είναι ή όχι μέλος ομόρρυθμης εταιρείας, κοινοπραξίας ή ομόρρυθμο μέλος ετερόρρυθμης εταιρείας, αν υποβάλλει ή όχι δηλώσεις, αν οφείλει ή όχι σε άλλη ΔOY ή Tελωνείο και ο σκοπός για τον οποίο ζητείται η έκδοση του αποδεικτικού.

β) Για νομικό πρόσωπο, επωνυμία, διεύθυνση και ο Aριθμός Φορολογικού Mητρώου. Mε την αίτηση δηλώνεται αν το νομικό πρόσωπο είναι μέλος σε OμόρρυθμηEταιρεία ή Kοινοπραξία, αν υποβάλλει ή όχι δηλώσεις, αν οφείλει ή όχι σε άλλη ΔOY ή Tελωνείο και ο σκοπός για τον οποίο ζητείται η έκδοση του αποδεικτικού.

2. Tο αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη και φορολογικές υποχρεώσεις αποτελεί Δημόσιο έγγραφο, φέρει τον τίτλο «Aποδεικτικό Eνημερότητας» με στοιχεία υποχρεωτικά τον τίτλο της ΔOY που το εκδίδει και της αρμόδιας ΔOY του φορολογούμενου, το ονοματεπώνυμο του φυσικού προσώπου ή την επωνυμία του νομικού προσώπου, για τον οποίο εκδίδεται, τη διεύθυνση αυτών, τον αριθμό δελτίου ταυτότητας, τον Aριθμό Φορολογικού Mητρώου, την ημερομηνία έκδοσης του αποδεικτικού ολογράφως, το σκοπό για τον οποίο αυτό εκδίδεται καθώς και την ημερομηνία έκδοσης και διάρκειας ισχύος του ολογράφως.

3 Το αποδεικτικό ενημερότητας υπογράφεται μόνο από τον εκδότη, με εκχώρηση υπογραφής από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Εξαιρούνται τα αποδεικτικά ενημερότητας μηνιαίας ισχύος.

*Η παράγραφος 3 όπως αντικαταστάθηκε με την Α.Υ.Ο.Ο. 1092634/6908-11/10-11-2004 (ΦΕΚ 1755 Β΄.

4. O προϊστάμενος του τμήματος Eσόδων υποχρεούται να ελέγχει δειγματοληπτικά ή στο σύνολό τους τα εκδοθέντα A.Φ.E., σε ότι αφορά στη νομιμότητα της χορήγησής τους.

5. H Oικονομική Eπιθεώρηση υποχρεούται να εκδίδει εντολές δειγματοληπτικού ελέγχου γνησιότητας των A.Φ.E. που προσκομίζονται στις διάφορες υπηρεσίες, διασταυρώνοντας τα σχετικά στοιχεία με αυτά των ΔOY, καθώς και την έγκαιρη απόδοση στις ΔOY των χρημάτων που προέρχονται από παρακράτηση ποσού κάποιας εισπραττόμενης απαίτησης.

6. Tα έντυπα του αποδεικτικού φέρουν ενιαία και συνεχή μηχανική αρίθμηση για όλες τις ΔOY της χώρας.O προϊστάμενος της ΔOY με την παραλαβή των εντύπων του αποδεικτικού ενημερότητας, υποχρεούται να ελέγξει το σωστό αριθμό των φύλλων και την αρίθμησή τους και ύστερα να τα καταχωρεί στο ίδιο βιβλίο που καταχωρεί και τα λοιπά διαχειριστικά βιβλία.

Aν κατά τον έλεγχο προκύψει διαφορά, θα συντάσσεται σχετική πράξη η οποία θα γίνεται στο πρώτο φύλλο, όπου εντοπίστηκε η διαφορά. H πράξη αυτή θα σημειώνεται και στο βιβλίο καταχώρησης των διαχειριστικών βιβλίων.

Oι προϊστάμενοι Eσόδων υποχρεούνται με την έναρξη της συναλλαγής να χρεώνουν στους αρμόδιους υπαλλήλους τα αποδεικτικά ενημερότητας και να ελέγχουν την αρίθμηση, τόσο μετά το πέρας της συναλλαγής, όσο και την επομένη.

Tα αποδεικτικά ενημερότητας, οποιουδήποτε τύπου φυλάσσονται με ευθύνη του προϊσταμένου του τμήματος Eσόδων.

7. Tο πρώτο αντίγραφο από το αποδεικτικό που εκδίδεται επισυνάπτεται στην αίτηση και αρχειοθετείται ως στέλεχος. Σε περίπτωση που ζητείται η έκδοση αποδεικτικού σε πολλά αντίγραφα παρέχεται δυνατότητα έκδοσης φωτοαντιγράφων από το πρωτότυπο του αποδεικτικού, πριν από την υπογραφή του και όχι μεταγενέστερα, τα οποία επίσης υπογράφονται ταυτόχρονα με το πρωτότυπο.

8. Θεώρηση από οποιονδήποτε φωτοαντιγράφων ή αντιγράφων αποδεικτικού ενημερότητας χρεών προς το Δημόσιο μετά την έκδοσή τους δεν είναι επιτρεπτή.Eξαιρούνται τα φωτοαντίγραφα των αποδεικτικών ενημερότητας τετράμηνης ισχύος τα οποία θεωρούνται, ατελώς, από την Aρχή, που πρέπει να προσκομισθεί το αποδεικτικό ενημερότητας, με την επίδειξη του πρωτοτύπου κατά τη διάρκεια ισχύος του. Tα θεωρημένα αυτά φωτοαντίγραφα κατατίθενται αντί του πρωτοτύπου και η διάρκεια ισχύος αυτών είναι αυτή, που αναγράφεται επί του πρωτοτύπου.

9. Aν κατά την έκδοση του αποδεικτικού ενημερότητας γίνει κάποιο λάθος, δεν επιτρέπεται η διόρθωσή του, αλλά αυτό ακυρώνεται με πράξη του προϊσταμένου της ΔOY, σε όλα τα αντίγραφα και παραμένουν στη ΔOY, τόσο το πρωτότυπο όσο και τα αντίγραφα.

10. Όταν πρόκειται να πληρωθούν από ένα φορέα πολλά πρόσωπα με ομοειδείς απαιτήσεις, όπως πληρωμή επιδοτήσεων ή αποζημιώσεων σε αγρότες, αντί της έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας για κάθε δικαιούχο χωριστά, για τη συγκεκριμένη πληρωμή, επιτρέπεται η αποστολή στην αρμόδια ΔOY φορολογίας εισοδήματος των δικαιούχων, κατάστασης, σε δύο αντίγραφα, στην οποία μεταξύ των άλλων στοιχείων των δικαιούχων αναγράφεται υποχρεωτικά και ο Aριθμός Φορολογικού Mητρώου αυτών.

O προϊστάμενος της ΔOY διενεργεί έλεγχο για τη διαπίστωση της ενημερότητας ή μη των δικαιούχων, με επισημειωματική δε πράξη τους επί της κατάστασης αυτής ενημερώνει τον αρμόδιο φορέα πληρωμής, με την επιστροφή του ενός αντιγράφου της κατάστασης, για τους δικαιούχους που είναι ενήμεροι.

Σημείωση: Οι διατάξεις της περίπτωσης 2 της παραγράφου 7 και της περίπτωσης δ της παραγράφου 4, όσον αφορά τη μηχανογραφική τους εφαρμογή ισχύουν από 1ηςΟκτωβρίου του έτους 2007.

δ) Κείμενο της ΑΥΟΟ   Αριθμ. 1039503/3308-11/0016(ΦΕΚ Β΄ 752/14.05.2007)

Συμπλήρωση – τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 1109793/6134-11/0016/24.11.1999 απόφασης Υπουργού Οικονομικών περί αποδεικτικού ενημερότητας για χρέη και φορολογικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Εχοντας υπόψη:

1) Τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 1882/1990 (ΦΕΚ 43 τ.Α’), όπως αυτό τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 9 παράγραφος 3 του ν. 2503/1997 (ΦΕΚ 107 τ.Α’), του άρθρου 25 ν. 2648/1998 (ΦΕΚ 238 τ.Α’), του άρθρου 18 ν. 2753/1999 (ΦΕΚ 249 τ.Α’), του άρθρου 46 παραγ. 2 ν. 3220/2004 (ΦΕΚ 15 τ. Α’) και της παρ. 2 του άρθρου 29 ν. 3296/2004 (ΦΕΚ 253 τ.Α’).

2) Τις διατάξεις του άρθρου 20 ν. 2648/1998.

3) Την υπ’ αριθμ. 1109793/6134-11/0016/24.11.1999 απόφαση (ΦΕΚ 2134 τ.Β’), όπως ισχύει.

4) Την υπ’ αριθμ. 37930/ΔΙΟΕ/1264/14.10.2005 (ΦΕΚ 1432/Β) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών», όπως τροποποιήθηκε με την 5733/ΔΙΟΕ179/9.2.2006 (ΦΕΚ 204/Β) όμοια.

5) Το γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη στον Κρατικό Προϋπολογισμό,

αποφασίζουμε:

Την υπ’ αριθμ. 1109793/6134-11/0016/24.11.1999 απόφαση (ΦΕΚ 2134 τ.Β’), τροποποιούμε και συμπληρώνουμε ως ακολούθως:

1. Στο τέλος του άρθρου 1 προστίθεται νέα παράγραφος με αριθμό 5 ως εξής:

«5. Για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς για την ανάληψη εκτέλεσης δημοσίων έργων ή προμηθειών του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή επιχειρήσεων αυτών και Επιχειρήσεων ή Οργανισμών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα».

2. Στο άρθρο 2 προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:

«Στην περίπτωση 5 στην Υπηρεσία που υποβάλλεται η προσφορά».

3. Οι παράγραφοι 1, 2 & 8 του άρθρου 3 αντικαθίστανται ως εξής:

«1. Οι δικαιούχοι αμοιβών γενικά από παροχή εξαρτημένης εργασίας, συντάξεων, διατροφής, εξόδων παράστασης δημοσίων λειτουργών, εξόδων νοσηλείας και κηδείας, εφόσον η πληρωμή γίνεται απευθείας στον δικαιούχο μισθωτό, συνταξιούχο ή στην οικογένεια του ή σε πρόσωπο νόμιμα εξουσιοδοτημένο».

2. Το Ελληνικό Δημόσιο, το Δημόσιο άλλων Κρατών, οι Διεθνείς Οργανισμοί, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Ν.Π.Δ.Δ., τα ιδρύματα που συνιστώνται με το ν. 2039/1939, οι αναγνωρισμένες στην Ελλάδα Τράπεζες, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος και ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος».

«8. Οι δικαιούχοι των κατά τις κείμενες διατάξεις ακατάσχετων χρηματικών απαιτήσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται από την υπηρεσία που διενεργεί την εκκαθάριση».

4. Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής:

«Για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας λαμβάνονται υπόψη:

α) όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές,

β) η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου έτους,

γ) η υποβολή της τελευταίας εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α.,

δ) η διαπίστωση υποβολής όλων των περιοδικών δηλώσεων (Φ.Π.Α.) που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει ένα μήνα πριν την ημερομηνία αίτησης έκδοσης του αποδεικτικού ενημερότητας».

5. Στο τέλος του άρθρου 4 προστίθεται νέα παράγραφος με αριθμό 7 που έχει ως ακολούθως:

«7. Στις περιπτώσεις που ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας Δ.Ο.Υ., διαπιστώσει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης του, αλλά δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και περιοδικές ή εκκαθαριστικές δηλώσεις Φ.Π.Α. προηγούμενων ετών, ή τρέχοντος έτους, στερεί τη δυνατότητα έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας, με εντολή δέσμευσης του στο Κεντρικό Σύστημα, η οποία αίρεται μετά την υποβολή των δηλώσεων.»

6. Στο άρθρο 5 προστίθεται νέα παράγραφος με αριθμό 7 ως εξής:

«Η αναγραφή της φορολογικής ενημερότητας επί του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά τη διαδικασία της υπ’ αριθμ. 1051976/3187/5.6.2000 απόφασης (ΦΕΚ Β 755/2000) δεν γίνεται για τα εκκαθαριστικά σημειώματα, φορολογουμένων που έχουν και δηλωθέντα εισοδήματα από Δ’ και Ζ’ πηγή.»

7. Το άρθρο 6 αντικαθίσταται ως εξής:

«Αρθρο 6

1. Η ισχύς του αποδεικτικού ενημερότητας ορίζεται σε τέσσερις (4) μήνες, ανεξαρτήτως της αιτίας για την οποία ζητείται αυτό.

2. Ο χρόνος ισχύος του αποδεικτικού ορίζεται σε ένα (1) μήνα, όταν υφίστανται βεβαιωμένες οφειλές, ανεξάρτητα από το αν είναι ληξιπρόθεσμες, τελούν υπό αναστολή, έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση ή σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής κατά τις κείμενες διατάξεις.

3. Στο αποδεικτικό ενημερότητας αναγράφεται η αιτία χορήγησης του, ως ακολούθως:

α) Για είσπραξη χρημάτων

β) Για μεταβίβαση ακινήτου

γ) Για κάθε νόμιμη χρήση (εκτός είσπραξης χρημάτων και μεταβίβασης  ακινήτων).»

8. Η περίπτωση (β) της παραγράφου 1 του άρθρου 8 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«β) Το ίδιο ισχύει και για τη μεταβίβαση ακινήτων, όταν το αποδεικτικό ζητείται από τον πωλητή. Στην περίπτωση αυτή αναγράφεται επί του αποδεικτικού το συγκεκριμένο ακίνητο για το οποίο ζητείται η μεταβίβαση καθώς και το ποσό ή ποσοστό του τιμήματος, που παρακρατείται, το οποίο υπολογίζεται επί της πραγματικής αξίας του ακινήτου όχι όμως σε αξία μικρότερη της αντικειμενικής και σε περιοχές όπου δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός, όπως προσδιορίζεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. βάσει συγκριτικών στοιχείων και αποδίδεται από τον συμβολαιογράφο στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από τη σύνταξη του συμβολαίου.

Ειδικά, όταν χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας με τον όρο της παρακράτησης, μέρους ή ολόκληρου του τιμήματος, το οποίο όμως θα καταβληθεί στον πωλητή με χορήγηση δανείου στον αγοραστή από αναγνωρισμένο στην Ελλάδα Πιστωτικό Ίδρυμα, ο όρος αυτός αναγράφεται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο μεταβίβασης, το δε Πιστωτικό Ίδρυμα αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκδώσει επιταγή σε διαταγή της Δ.Ο.Υ. που υφίσταται η οφειλή και να την καταθέσει μέσα σε τρεις ημέρες από την πρώτη εκταμίευση του δανείου και όχι αργότερα από δύο μήνες από την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου.

Στην περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι ανωτέρω όροι παρακράτησης και απόδοσης που έχουν αναγραφεί επί του αποδεικτικού θεωρείται ότι το συμβόλαιο μεταβίβασης καταρτίσθηκε χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας και επέρχονται οι νόμιμες συνέπειες.»

Στο ίδιο άρθρο προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:

«4. Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. δύναται να αρνηθεί τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας σε οφειλέτες, συνυποχρέους και εγγυητές και μετά τη συμμόρφωση τους σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής που τους χορηγήθηκε, εφόσον το αποδεικτικό ζητείται για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επ’ αυτών και οι οφειλές δεν είναι διασφαλισμένες».

9. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει από 1ης Μαΐου 2007 εκτός των διατάξεων της περίπτωσης 2 της παραγράφου 7 και της περίπτωσης δ της παραγράφου 4 που ισχύουν όσον αφορά τη μηχανογραφική εφαρμογή από 1ης Οκτωβρίου 2007.

Αθήνα, 20 Απριλίου 2007

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΗΓΗ:

http://www.poedoy.gr/fe/forologies/D_ESODA/%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%259B_1111_2009_%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%25A1_%25CE%2594.doc+&cd=1&hl=el&ct=clnk&gl=gr

******************************

(1)

Αριθ. 1109793/6134-11/0016  –  ΦΕΚ 2134/Β/8-12-1999 

Αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη και φορολογικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο.

Η παρούσα απόφαση είναι κωδικοποιημένη μέχρι την απόφαση υπ’ αριθμ. ΔΠΕΙΣ Α 1144779 ΕΞ 23-9-2013.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 26 του Ν. 1882/1990 (ΦΕΚ 43 Α’), όπως το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το άρθρο 9 παράγραφο 3 του νόμου 2503/1997 (ΦΕΚ 107 Α’), το άρθρο 25 του νόμου2648/1998 (ΦΕΚ 238 Α») και το άρθρο 18 Ν. 2753/1999 (ΦΕΚ 249 Α’), σύμφωνα με τις οποίες παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να επιβάλλει με αποφάσεις του κατά των οφειλετών, που δεν έχουν τακτοποιήσει τις, από οποιαδήποτε αιτία, οφειλές τους προς το Δημόσιο, τις Κοινότητες, τους Δήμους και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις καθώς και κατά των υπόχρεων σε υποβολή δηλώσεων εισοδήματος απόδοσης παρακρατούμενου ή επιρριπτόμενου φόρου προς το Δημόσιο, που δεν έχουν υποβληθεί, περιορισμούς και απαγορεύσεις, που ανάγονται σης συναλλαγές τους ή σπς πράξεις τους.

2. Τις διατάξεις της παραγράφου 3 του ιδίου ως άνω άρθρου και νόμου στο οποίο ορίζεται ότι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο αποδεικνύεται με το αποδεικτικό ενημερότητας, που εκδίδεται από την Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου αυτής.

3. Την αριθμ. 1107147/1239/0006Α74.10.1996 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών με την οποία χορηγούνται αρμοδιότητες στους Υφυπουργούς Οικονομικών.

4. Την υπ’ αριθμ. 1013368/6976/0016 ΠΟΛ. 1028/4.2.1999 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

5. Το γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη στον Κρατικό Προϋπολογισμό, αποφασίζουμε:

Αρθρο 1

Περιπτώσεις προσκόμισης αποδεικτικού ενημερότητας

Καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας σπς εξής περιπτώσεις:
1. Για την είσπραξη χρημάτων ή την εξόφληση τίτλων πληρωμής από δημόσιους υπολόγους, Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.), Τελωνεία, Δήμους, Κοινότητες, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), δημόσιες, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις, Επιχειρήσεις Δημόσιας ή Κοινής ωφέλειας και γενικά επιχειρήσεις ή οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός καθορίζεται από την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία, και από αυτούς που ενεργούν πληρωμές με εντολή ή εξουσιοδότηση των παραπάνω, εφόσον το ακαθάριστο ποσό για κάθε τίτλο πληρωμής υπερβαίνει «(1) τα χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ», ανά δικαιούχο.
Στις περιπτώσεις αυτές το αποδεικτικό ενημερότητας προσκομίζεται από τον εισπράττοντα.

«(2) Για την καταβολή των συμβατικώς εκχωρημένων χρηματικών απαιτήσεων κατά των παραπάνω φορέων το αποδεικτικό ενημερότητας προσκομίζεται τόσο από τον εκχωρητή ή ενεχυράσαντα όσο και από τον εκδοχέα ή ενεχυρούχο δανειστή. Στην περίπτωση αυτή η έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας του εκχωρητή ή ενεχυράσαντα μπορεί να ζητηθεί κι από τον εκδοχέα ή ενεχυρούχο δανειστή στους οποίους χορηγείται, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Οταν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού, λόγω οφειλών, τα προς είσπραξη χρήματα αποδίδονται στο Δημόσιο μέχρι το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής, κατά το χρόνο της απόδοσης αυτών»

«(3) Τίτλοι πληρωμής που εξοφλούνται στις Δ.Ο.Υ. με ποσό «(4) κάτω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ» συμψηφίζονται υποχρεωτικά με τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των δικαιούχων που φέρονται εγγεγραμμένες στο σύστημα TAXIS, από όσες Δ.Ο.Υ. έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση Α.Φ.Ε. Στον τίτλο πληρωμής να γίνεται σχετική μνεία».

2. Για τη σύναψη και ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων γενικά με τις αναγνωρισμένες στην Ελλάδα Τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, εφ’ όσον χορηγούνται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, εκτός από εκείνες που χορηγούνται για αποκατάσταση ζημιών που προέρχονται από έκτακτα γεγονότα. «(5) Εξαιρούνται επίσης τα δάνεια που χορηγούνται με την εγγύηση της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. και με αποκλειστικό σκοπό την κάλυψη και εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα ειδικού σκοπού της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε.».

3. Για τη μεταβίβαση ακινήτων από τον μεταβιβάζοντα, για τη μεταβίβαση λόγω γονικής παροχής ή δωρεάς από τον παρέχοντα τη γονική παροχή ή τη δωρεά.

4. Για τη σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων από τον παρέχοντα το εμπράγματο δικαίωμα. Για τη σύσταση υποθήκης υπέρ του Δημοσίου δεν απαιτείται αποδεικπκό ενημερότητας.

«5 (6). Για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς για την ανάληψη εκτέλεσης δημοσίων έργων ή προμηθειών του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης η επιχειρήσεων αυτών και Επιχειρήσεων η Οργανισμών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα»

6. ……………………….(7)

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Η φράση «τα χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ» αντικατέστησε τη φράση «τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) δραχμές» με την Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1383/2001. Έναρξη ισχύος από 1-1-2002.

2. Το τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 1 αναριθμήθηκε σε τρίτο από τέταρτο και τέθηκε όπως ισχύει με την Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1298/2000. Έναρξη ισχύος από 1-12-2000, σύμφωνα με την ίδια απόφαση. Το εδάφιο που αντικαταστάθηκε είχε ως εξής: «Το αυτό ισχύει και για την καταβολή των συμβατικώς εκχωρημένων χρηματικών απαιτήσεων για τυχόν οφειλές, τόσο του εκχωρητή ή ενεχυράσαντα, όσο και του εκδοχέα ή ενεχυρούχο δανειστή.»

3. Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 1 αναριθμήθηκε σε τέταρτο από τρίτο και τέθηκε όπως ισχύει με την Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1298/2000. Έναρξη ισχύος από 1-12-2000, σύμφωνα με την ίδια απόφαση. Το εδάφιο που αντικαταστάθηκε είχε ως εξής: «Τίτλοι πληρωμής που εξοφλούνται στις ΔΟΥ με ποσό κάτω των 500.000 δρχ., συμψηφίζονται υποχρεωτικά με τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των δικαιούχων που φέρονται εγγεγραμμένες στο σύστημα TAXIS, από όσες ΔΟΥ έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση Α.Φ.Ε. Στον τίτλο πληρωμής να γίνεται σχετική μνεία.»

4. Η φράση «κάτω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ» αντικατέστησε τη φράση «κάτω των 500.000 δρχ.» με την Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1383/2001. Έναρξη ισχύος από 1-1-2002.

5. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 1 προστέθηκε με την απόφαση υπ’ αριθμ. 1050861/ΕΙ-11/0016 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 675/Β/2010.

6. Η παρ. 5 του άρθρου 1 προστέθηκε με την απόφαση υπ’ αριθμ. 1039503/3308-11/0016 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ: 752/Β/2007. Προηγούμενα, η παρ. 5, όπως είχε δημοσιευτεί στην αρχική απόφαση, καταργήθηκε με την απόφαση υπ’ αριθ. 1092634/6908-11/0016 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 1755 – 29.11.2004. Έναρξη ισχύος από 1-1-2005. Η καταργηθείσα παράγραφος είχε ως εξής: «Για τη μεταβίβαση: μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μη επαγγελματικών μηχανοκίνητων θαλάσσιων σκαφών, ελικοπτέρων και ανεμοπτέρων που εμπίπτουν στα τεκμήρια διαβίωσης φορολογίας εισοδήματος, από τον μεταβιβάζοντα.»

7. Η παρ. 6 του άρθρου 1 καταργήθηκε από 1-10-2000, σύμφωνα με την απόφαση υπ’ αριθμ. 1073025/4551/0016 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1078/Β/30-8-2000. Η παράγραφος που καταργήθηκε είχε ως εξής: «6. Για την μεταφορά συναλλάγματος το ισότιμο του οποίου υπερβαίνει τα δέκα χιλιάδες (10.000) ΕΥΡΩ, εξαιρουμένης της μεταφοράς που αφορά από εμπορικές συναλλαγές με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Αρθρο 2

Φορείς, Υπηρεσίες και πρόσωπα στα οποία προσκομίζεται το αποδεικτικό ενημερότητας

Το αποδεικτικό ενημερότητας για τα χρέη προς το Δημόσιο προσκομίζεται, με βάση τα αναφερόμενα στο προηγούμενο άρθρο:
1. Στην περίπτωση 1, στους διενεργούντες την πληρωμή ή την εξόφληση του τίτλου, κατά την πληρωμή ή την εξόφληση αυτού.

2. Στην περίπτωση 2, στην Τράπεζα ή στο Πιστωτικό Ίδρυμα, κατά τη σύναψη ή ανανέωση της σύμβασης και κατά την εκτέλεση αυτής.

3. Στις περιπτώσεις 3 και 4, στο συμβολαιογράφο που συ-
ντάσσει τη σχετική πράξη, ο οποίος υποχρεούται να μνημονεύει στο κείμενο της πράξης τη ΔΟΥ που έχει εκδώσει το αποδεικτικό, τον αριθμό και την ημερομηνία αυτού.

4(1). Στην περίπτωση 5 στην Υπηρεσία που υποβάλλεται η προσφορά.

5. Στην περίπτωση 6, στην Τράπεζα μέσω της οποίας θα διενεργηθεί η συναλλαγή με το εξωτερικό μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά που συνοδεύουν τη δήλωση – αίτηση του ενδιαφερόμενου.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Η παρ. 4 του άρθρου 2 προστέθηκε με την υπ’ αριθμ. 1039503/3308-11/0016 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ: 752/Β/2007. Προηγούμενα, η παρ. 4 του άρθρου 2, όπως είχε δημοσιευτεί στην αρχική απόφαση, καταργήθηκε με την απόφαση υπ’ αριθ. 1092634/6908-11/0016 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 1755 – 29.11.2004. Έναρξη ισχύος από 1-1-2005. Η καταργηθείσα παράγραφος είχε ως εξής: «Στην περίπτωση 5, στην υπηρεσία που είναι αρμόδια να βεβαιώσει την καταβολή των σχετικών οικονομικών επιβαρύνσεων για τη μεταβίβαση.»

Άρθρο 3

Απαλλαγές – Εξαιρέσεις

Από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικπκού ενημερότητας απαλλάσσονται:

«1(1). Οι δικαιούχοι αμοιβών γενικά από παροχή εξαρτημένης εργασίας, συντάξεων, διατροφής, εξόδων παράστασης δημοσίων λειτουργών, εξόδων νοσηλείας και κηδείας, εφόσον η πληρωμή γίνεται απευθείας στον δικαιούχο μισθωτό, συνταξιούχο ή στην οικογένειά του ή σε πρόσωπο νόμιμα εξουσιοδοτημένο».

«2(2). Το Ελληνικό Δημόσιο, το Δημόσιο άλλων Κρατών, οι Διεθνείς Οργανισμοί, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Ν.Π.Δ.Δ., τα ιδρύματα που συνιστώνται με το ν. 2039/1939, οι αναγνωρισμένες στην Ελλάδα Τράπεζες, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς.».

«3(3). Οι αγρότες για την είσπραξη αποζημιώσεων, λόγω καταστροφής της εσοδείας τους και οι παραγωγοί φυτικών ή ζωϊκών προϊόντων για την είσπραξη επιδοτήσεων ή επιχορηγήσεων επί της παραγωγής που καταβάλλονται από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) δυνάμει καθεστώτων στήριξης και οι οποίες βαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ)».

4. Ο σύνδικος της πτώχευσης φυσικού ή νομικού προσώπου για πράξεις ή συναλλαγές, που αφορούν στην πτωχευτική περιουσία, ο εκκαθαριστής επιχείρησης για της πράξεις της εκκαθάρισης, ο κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς όταν ενεργεί αποδεδειγμένα για πράξεις εκκαθάρισης της σχολάζουσας κληρονομιάς, καθώς και ο εκκαθαριστής κληρονομιάς για πράξεις ή συναλλαγές που αφορούν στην κληρονομιά.

5. Οι ομογενείς που μετοικούν στην Ελλάδα για την είσπραξη κάθε είδους επιδομάτων περίθαλψης και στέγασης αυτών.

6. Οι αλλοδαπές επιχειρήσεις, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που δεν έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, κατά τις διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος.

7. Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, είτε αλλοδαποί, είτε ομογενείς, που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό και διατηρούν την Ελληνική υπηκοότητα, εφ’ όσον δεν αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα.

«8(4). Οι δικαιούχοι των κατά τις κείμενες διατάξεις ακατάσχετων χρηματικών απαιτήσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται από την υπηρεσία που διενεργεί την εκκαθάριση».

9. Οι δικαιούχοι ασφαλιστικών αποζημιώσεων και αποζημιώσεων από αδικοπραξία, που επιδικάζονται με δικαστική απόφαση.

10. Οι δικαιούχοι αμοιβών με πάγια ανπμισθία.

11. Οι δικαιούχοι στεγασπκών δανείων για την παροχή υποθήκης προς εξασφάλιση των δανείων αυτών.

12. Οι συμβαλλόμενοι κατά την κατάρτιση των πράξεων πληρώσεως ή ματαιώσεως αιρέσεων ή προθεσμιών.

«13(5). Οι δικαιούχοι εκτάκτων επιχορηγήσεων και δανείων από τον ΕΟΜΜΕΧ, που πλήττονται από έκτακτα καταστροφικά φαινόμενα».

«14(6). Οι δικαιούχοι τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών κατά την εξόφληση λογαριασμών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος».

«15(7). Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Α.Β.Ε. κατά τη σύναψη και ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων γενικά με τις αναγνωρισμένες στην Ελλάδα Τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον χορηγούνται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.»

«16 (8). ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε. (ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ) κατά τη σύναψη και ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων γενικά με τις αναγνωρισμένες στην Ελλάδα Τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον χορηγούνται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου».

«17(9). Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Ε.(ΕΑ.Β. Α.Ε.) για τις περιπτώσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της παρούσης και μέχρι τις «29 Νοεμβρίου 2013[10]»  «Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) για τις περιπτώσεις των παραγράφων 1 και 5 του άρθρου 1 της παρούσης και μέχρι «30 Μαΐου 2013(11)»

«18 (12). Η ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΕ για τις περιπτώσεις της παραγράφου 1 και 2 του άρθρου 1 της παρούσης και μέχρι τις 31 Αυγούστου 2012».

ΠΗΓΗ – http://www.forin.gr/articles/article/2440/pol-1223-24-11-1999-apodeiktiko-enhmerothtas-gia-xreh-kai-forologikes-upoxrewseis-pros-to-dhmosio

———-

(2)

Αριθμ. 2/107929/0026/1.12.2013

Καθορισμός διαδικασίας και λοιπών τεχνικών λεπτομερειών για την πληρωμή των δημόσιων δαπανών από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.)

Αριθμ. 2/107929/0026  –  (ΦΕΚ Β’ 3172/13-12-2013)

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. α) Τις διατάξεις:
α) των άρθρων 26 παρ. 1 και 29 παρ. 7β του ν. 2362/1995 «Περί Δημόσιου Λογιστικού, ελέγχου και δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις» (Α’ 247), όπως συμπληρώθηκαν και τροποποιήθηκαν αντίστοιχα με τα άρθρα 26 του ν. 3871/2010 (Α’ 141) και 28 παρ. 1β του ν. 4151/2013 (Α’ 103).
β) Του άρθρου 60 παρ. 1, επίσης, του ν. 2362/1995, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 50 παρ. 5 του ν. 3943/2011 (Α’ 66) και του άρθρου 76Β του ίδιου νόμου, όπως προστέθηκε με τα άρθρα 44 του ν. 3871/2010 (Α’ 141) και 45 παρ. 1δ του ν. 3943/2011 (Α’ 66).
γ) Του άρθρου 90 του Κώδικα, ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α’ 98).
δ) Τις διατάξεις του ν.δ. 356/1974, « Περί Κώδικος Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων» (Α’ 90), όπως ισχύουν.

2. Την υπ’ αριθ. Υ48/9-7-2012 απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα» (Β’ 2105).

3. Την υπ’ αριθ. ΥΠΟΙΚ 07927 ΕΞ/19-9-2012 «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη» (Β’ 2574).

4. Την υπ’ αριθ. 2302/25-11-2013 εισήγηση της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.

5. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

6. Την υφιστάμενη υπηρεσιακή ανάγκη για το λεπτομερή καθορισμό των νέων διαδικασιών εξόφλησης των χρηματικών ενταλμάτων που εκδίδονται για την πληρωμή των δημόσιων δαπανών, μετά τη σχετική τροποποίηση του δημοσιονομικού κανονισμού,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Διαδικασία Εξόφλησης Χρηματικών Ενταλμάτων

1. Καθορίζουμε τη διαδικασία εξόφλησης Χρηματικών Ενταλμάτων που εκδίδονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.), ως ακολούθως:

α. Μετά την έκδοση του χρηματικού εντάλματος, από το αρμόδιο Τμήμα/Γραφείο εκκαθάρισης δαπανών και τη θεώρησή του από το Ε.Σ. στις προβλεπόμενες περιπτώσεις, διενεργείται έλεγχος ως προς τα εξωτερικά στοιχεία γνησιότητας και εγκυρότητας του εντάλματος από το Τμήμα/Γραφείο Λογιστικού. Μετά την πιστοποίηση της ορθής έκδοσης του Χ.Ε. και την ενημέρωση του ηλεκτρονικού σώματος αυτού με τα στοιχεία τυχόν κατασχέσεων ή/και εκχωρήσεων και συμψηφιστέων ποσών παρέχεται στο ΟΠΣΔΠ η τελική έγκριση προς πληρωμή της δαπάνης.

Σε περίπτωση διαπίστωσης λαθών το Χ.Ε. ακυρώνεται και επανεκκινείται η διαδικασία έκδοσης νέου. Σε περίπτωση που κατά το ενδιάμεσο διάστημα, ήτοι μεταξύ της έκδοσης του Χ.Ε. και της αποστολής των στοιχείων του στην οικεία Δ.Ο.Υ. για τυχόν συμψηφισμούς, περιέλθουν στην Υπηρεσία νέες εκχωρήσεις ή/και κατασχέσεις, διενεργούνται οι αναγκαίες προσαρμογές στα ηλεκτρονικά στοιχεία του Χ.Ε.

β. Η εξόφληση του Χ.Ε. διενεργείται με ηλεκτρονική Εντολή Μεταφοράς και Πίστωσης Λογαριασμού που δημιουργείται στο ΟΠΣΔΠ, από τον αρμόδιο υπάλληλο του Λογιστικού Τμήματος ή Γραφείου και πίστωση του/ των πληρωτέου/ων ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό που δηλώθηκε από τους τελικούς δικαιούχους. Η εντολή αυτή αποστέλλεται μέσω διεπαφής στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για εκτέλεση [πίστωση του Τραπεζικού Λογαριασμού του δικαιούχου με χρέωση του λογαριασμού 200 «Ε.Δ. – Συγκέντρωση Εισπράξεων και Πληρωμών», υπολογαριασμός 200207].

Στην Εντολή Μεταφοράς και Πίστωσης Λογαριασμού περιλαμβάνεται το ονοματεπώνυμο ή επωνυμία του δικαιούχου ως έχει στο Χ.Ε. και όχι τυχόν εκπρόσωπών του. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις κατασχέσεων και εκχωρήσεων, όπως και των εταιρειών που λύονται και βρίσκονται σε εκκαθάριση και δεν υπάρχει λογαριασμός με την επωνυμία τους.

Κάθε ηλεκτρονική εντολή αποτελεί για την ΤτΕ εντολή πληρωμής και εκτελείται μετά από συστημικό έλεγχό της αυτόματα, χωρίς παρεμβάσεις, παρεχομένης προς τούτο, σχετικής ηλεκτρονικής επιβεβαίωσης. Ειδικότερα ο πιστοποιημένος χρήστης – υπάλληλος της αρμόδιας ΥΔΕ αναζητεί, μέσω ΟΠΣΔΠ, ηλεκτρονική επιβεβαίωση της ΤτΕ για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Τα αναλυτικά στοιχεία πίστωσης του λογ/σμού του δικαιούχου, το ποσό καταβολής και ο χρόνος ολοκλήρωσης της συναλλαγής (χρονοσήμανση σε επίπεδο ημέρας) σύμφωνα με τις προδιαγραφές λειτουργίας του Συστήματος των Διεπαφών είναι διαθέσιμα στο ΟΠΣΔΠ και η εκτύπωσή τους επέχει θέση επιβεβαίωσης της πληρωμής (extrait τραπεζικής συναλλαγής). Αντίγραφο του εν λόγω αποδεικτικού εκτέλεσης της Εντολής Μεταφοράς και Πίστωσης Λογαριασμού επισυνάπτεται τόσο στο πρωτότυπο του Χ.Ε. που αποστέλλεται μετά των δικαιολογητικών εξόφλησης στην αρμόδια για την άσκηση του κατασταλτικού ελέγχου Υπηρεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ.), όσο και στο «ΣΤΕΛΕΧΟΣ» του Χ.Ε. που φυλάσσεται από την οικεία Υ.Δ.Ε.

γ. Με την ίδια Εντολή Μεταφοράς και Πίστωσης Λογαριασμού αποδίδονται και οι κρατήσεις υπέρ τρίτων, που έχουν υπολογιστεί και αναγράφονται επί των εκδιδόμενων Χ.Ε.

δ. Τα παρακρατημένα υπέρ του Δημοσίου ποσά και τα ποσά (μέρος ή/και το σύνολο) της απαιτήσεως των τελικών δικαιούχων του χρηματικού εντάλματος που τυχόν συμψηφίζονται με οφειλές τους προς το ελληνικό δημόσιο δεν περιλαμβάνονται στην Εντολή Μεταφοράς και Πίστωσης Λογαριασμού και εμφανίζονται κατά περίπτωση στους αντίστοιχους λογαριασμούς λογιστικής καθώς και στον απολογισμό, ισολογισμό και τις λοιπές χρηματοοικονομικές καταστάσεις του Κράτους με τη λογιστικοποίηση της πληρωμής.

ε. Οι εντολές μεταφοράς αποστέλλονται, περιοδικά εντός της ημέρας, προς την ΤτΕ μέσω διεπαφής των πληροφοριακών συστημάτων εντολέως (ΟΠΣΔΠ) και αποδέκτη της εντολής (ΤτΕ).

στ. Σε περίπτωση μη επιτυχούς παραλαβής της ηλεκτρονικής Εντολής Μεταφοράς και Πίστωσης Λογαριασμού, η ΤτΕ ενημερώνει σχετικά το ΟΠΣΔΠ μέσω ηλεκτρονικού απαντητικού αρχείου. Στην περίπτωση αυτή η σχετική Εντολή Μεταφοράς και Πίστωσης Λογαριασμού ακυρώνεται και μετά από σχετικό έλεγχο παράγεται στο ΟΠΣΔΠ νέα εντολή, που αποστέλλεται, επίσης, στην ΤτΕ.

ζ. Σε περίπτωση μη επιτυχούς ολοκλήρωσης της ανωτέρω ηλεκτρονικής εντολής η ΤτΕ ενημερώνει το ΟΠΣΔΠ μέσω ηλεκτρονικού απαντητικού αρχείου για το λόγο της μη ολοκλήρωσης της συναλλαγής οπότε και διενεργούνται οι αναγκαίες λογιστικές τακτοποιήσεις.

η. Κατά την ημερομηνία valeur πραγματοποιείται η λογιστικοποίηση της εξόφλησης του Χ.Ε. και των παρακρατουμένων υπέρ του Δημοσίου ποσών και μεταβάλλεται η κατάσταση του Χ.Ε. στο ΟΠΣΔΠ από «ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΠΟ ΤτΕ» σε «ΕΞΟΦΛΗΜΕΝΟ».

θ. Για την εξόφληση των Χ.Ε. ενημερώνεται αυτόματα το Μητρώο Δεσμεύσεων και μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ο δικαιούχος.

Άρθρο 2
Επιστροφές πληρωτέων ποσών.

1.α. Τα πληρωτέα ποσά των Χ.Ε. που επιστρέφονται, ύστερα από τυχόν ανεπιτυχή εκτέλεση της Εντολής Μεταφοράς και Πίστωσης Λογαριασμού, από τις πληρώτριες τράπεζες, λόγω λανθασμένου ή κλειστού τραπεζικού λογαριασμού, κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου που συστήνεται στο κεντρικό κατάστημα της ΤτΕ υπό την ομάδα 234 – Διάφοροι Ειδικοί λογαριασμοί Νο 23/2341149800 IBAN GR930100230000002341149800 με τίτλο «Ε.Δ.-Υπουργείο Οικονομικών – Λογαριασμός παρακολούθησης επιστρεφόμενων ποσών κατά την εξόφληση χρηματικών ενταλμάτων, από τις ΥΔΕ».

β. Η παρακολούθηση του λογαριασμού ανατίθεται στη Δ24 – Διεύθυνση Λογαριασμών Δημοσίου.

2. Η κίνηση (χρεοπίστωση) του ανωτέρω λογαριασμού διενεργείται ως ακολούθως:

α. Πιστώνεται με τα ποσά που επιστρέφονται από τις πληρώτριες τράπεζες.

β. Χρεώνεται με τα:
(αα) ποσά της ειδικής εντολής εξόφλησης των δικαιούχων που εκδίδεται ύστερα από ενημέρωση της Τράπεζας της Ελλάδος, για τα επιστρεφόμενα πληρωτέα ποσά των δικαιούχων,
(ββ) τυχόν επιστρεφόμενα και μη καταβληθέντα στους δικαιούχους πληρωτέα ποσά προϊόντων χρηματικών ενταλμάτων, τα οποία παραγράφονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, με ισόποση πίστωση του λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου Νο 200 «Ε.Δ.- Συγκέντρωση Εισπράξεων και Πληρωμών/Υπολογαριασμός Νο 200548 – Λοιπά Έσοδα Τακτικού Προϋπολογισμού» και στη μερίδα του Γραφείου Συμψηφισμών,
Το Γραφείο Συμψηφισμών της Δ24 – Διεύθυνσης Λογαριασμών του Δημοσίου του Γ.Λ. Κράτους με την αναγγελία της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μεταφορά του ποσού στο λογαριασμό του Δημοσίου Νο 200548 το εμφανίζει στα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού υπό ΚΑΕ Εσόδου 3919 «Απρόβλεπτα έσοδα» και ενημερώνει τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης.
(γγ) τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

3. Η Τράπεζα της Ελλάδος αποστέλλει, μηνιαία, στη Δ24 – Δ/νση Λογαριασμών Δημοσίου/Τμήμα Α’, μηχανογραφικό ή/και φυσικό (έγχαρτο) αντίγραφο κίνησης του ανωτέρω λογαριασμού, και στα Τμήματα Α’ και Γ’ της ανωτέρω Δ/νσης αντίγραφο της πίστωσης του λογαριασμού Νο 200548 για τη διενέργεια των σχετικών εγγραφών στη δημόσια ληψοδοσία.

Άρθρο 3
Δικαιολογητικά εξόφλησης Χ.Ε.

Α. ΓΕΝΙΚΑ.

1. Τα δικαιολογητικά εξόφλησης επισυνάπτονται στο πρωτότυπο του Χ.Ε. και αποστέλλονται μαζί με το αποδεικτικό εκτέλεσης της Εντολής Μεταφοράς και Πίστωσης Λογαριασμού στην αρμόδια για την άσκηση του κατασταλτικού ελέγχου Υπηρεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

2. Τα δικαιολογητικά εξόφλησης θα προσκομίζονται στις Υ.Δ.Ε. μαζί με τα δικαιολογητικά έκδοσης του Χ.Ε. Εάν απαιτείται κάποιο νεώτερο χρονικά δικαιολογητικό, αυτό δύναται να προσκομίζεται μέχρι την αποστολή των στοιχείων εξόφλησης του Χ.Ε. στο TAXIS για συμψηφισμούς.

3. Όλα τα δικαιολογητικά πρέπει να είναι πρωτότυπα. Γίνονται δεκτά και φωτοαντίγραφα, θεωρημένα από οποιαδήποτε Υπηρεσία, Αστυνομική, Δημοτική ή Κοινοτική Αρχή, Ν.Π.Δ.Δ., Κ.Ε.Π. και δικηγόρους, με την προϋπόθεση ότι επ’ αυτών φαίνεται η θεώρηση της εκδούσας αρχής. Η θεώρηση της εκδούσας αρχής πρέπει να φαίνεται ότι έγινε μέσα στο έτος εξόφλησης των τίτλων ή όπως κατά περίπτωση προαναφέρεται (π.χ. παλαιότερα καταστατικά εταιρειών).

4. Τα ξενόγλωσσα έγγραφα πρέπει να προσκομίζονται μεταφρασμένα από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, της Περιφέρειας, από δικηγόρους, Πρεσβείες και Προξενεία, πιστοποιημένοι μεταφραστές, νόμιμα θεωρημένα και με βεβαίωση επί αυτών για την πιστή μετάφραση. Επιπλέον έγγραφα που έχουν εκδοθεί από δημόσια αρχή Κράτους που έχει προσχωρήσει στη σύμβαση της Χάγης [ν. 1497/1984 (Α’ 188)] πρέπει να φέρουν την προβλεπόμενη από τη σύμβαση αυτή επισημείωση «APOSTILLE».

5. Τα δικαιολογητικά που ορίζονται στο παρόν άρθρο πλην της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και απαιτούνται για την εξόφληση των τίτλων πληρωμής δεν υπάγονται στις διατάξεις περί αυτεπάγγελτης αναζήτησης.

Β. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εξόφληση των χρηματικών ενταλμάτων από τις Υ.Δ.Ε. ορίζονται ειδικότερα ως ακολούθως:

1. Ασφαλιστική ενημερότητα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ή άλλων ασφαλιστικών φορέων, όπου απαιτείται.

2. α.) Γνωστοποίηση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου σε μορφή ΙΒΑΝ, που συνοδεύεται από αντίγραφο (απλή φωτοτυπία) της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου της Τράπεζας στην οποία τηρείται ο λογαριασμός ή από βεβαίωση της Τράπεζας αυτής όταν δεν εκδίδεται βιβλιάριο.
β) Στην περίπτωση που ο δικαιούχος είναι ανήλικος ή τελεί υπό κηδεμονία προσκομίζεται το νομικής μορφής έγγραφο που ορίζει η δικαστική απόφαση το πρόσωπο που έχει την κηδεμονία ή την επιμέλεια του ατόμου που είναι δικαιούχος της απαίτησης κατά του δημοσίου.

3. Εκτός των ανωτέρω απαιτούνται, κατά περίπτωση και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α. Εκχωρήσεις ή κατασχέσεις:
Απαιτείται η αναγγελία εκχώρησης ή το κατασχετήριο, αντίστοιχα, τηρουμένων των διαδικασιών που ορίζονται στο άρθρο 95 του ν. 2362/1995όπως ισχύει, καθώς και τα ανωτέρω παρ. 1 και 2 δικαιολογητικά του εκδοχέα ή του υπέρ ου η κατάσχεση.

β. Κοινοπραξίες – Κοινωνίες.
Το ιδιωτικό συμφωνητικό θεωρημένο από τη Δ.Ο.Υ. στην οποία το έχουν καταθέσει, όπου αναγράφονται τα μέλη της κοινοπραξίας. Για τις κοινοπραξίες αυτοκινητιστών (φορτηγών, ταξί κ.λπ.) όταν δεν έχει συνταχθεί ιδιωτικό συμφωνητικό, απαιτείται θεωρημένο αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας στην οποία αναγράφονται οι ιδιοκτήτες.

γ. Συγχώνευση εταιρειών.

Στην περίπτωση που έχει γίνει συγχώνευση εταιρείας που ήταν πιστωτής του Δημοσίου με κάποια άλλη, απαιτείται το καταστατικό της συγχώνευσης όπου πρέπει να φαίνεται η ανάληψη όλων των υποχρεώσεων και απαιτήσεων από τη νέα εταιρεία. Το εν λόγω καταστατικό πρέπει να είναι θεωρημένο από το Πρωτοδικείο. Εναλλακτικά μπορεί να υποβληθεί το Φ.Ε.Κ. στο οποίο δημοσιεύθηκε στο καταστατικό.
δ. Εταιρεία σε κατάσταση λύσης.

Το διαλυτικό, όπου φαίνεται ο εκκαθαριστής, θεωρημένο από το Πρωτοδικείο ή την αρμόδια Περιφέρεια κατά περίπτωση, ο οποίος και νομιμοποιείται να εισπράξει ή το Φ.Ε.Κ. που δημοσιεύτηκε η διαλυτική πράξη.

Αν δεν ορίζεται εκκαθαριστής στο διαλυτικό, απαιτείται το Φ.Ε.Κ. στο οποίο δημοσιεύθηκε το τελευταίο καταστατικό τους, καθώς και τα Φ.Ε.Κ. με τις τυχόν τροποποιήσεις του ή το καταστατικό και οι τυχόν τροποποιήσεις του θεωρημένα από το Πρωτοδικείο ή την αρμόδια Περιφέρεια προκειμένου περί Α.Ε. για να αναζητηθεί αν έχει προβλεφθεί εκκαθαριστής σε περίπτωση λύσης της εταιρείας. Σε περίπτωση που δεν ορίζεται εκκαθαριστής ούτε σ αυτά, ο τίτλος εξοφλείται σε όλους τους εταίρους. Αν κάποιος από τους εταίρους διαφωνεί και προσφεύγει ο ίδιος ή όποιος, έχει έννομο συμφέρον στο δικαστήριο ο εκκαθαριστής ορίζεται με απόφασή του.

Ειδικά και μέχρι του ποσού των 3.000 ΕΥΡΩ, επιτρέπεται η εξόφληση με υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου ότι ενεργεί την εκκαθάριση και αναλαμβάνει την ευθύνη να αποζημιώσει οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον και αποδειχθεί ότι δικαιούται να εισπράξει το επιστρεφόμενο ποσό.

ε. Κληρονόμοι αποβιωσάντων δικαιούχων.

i) Μέχρι του ποσού των 1.500 ΕΥΡΩ κατά τίτλο, η εξόφληση διενεργείται με την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης, στην οποία δηλώνεται το ονοματεπώνυμο, ο τόπος και η χρονολογία αποβιώσεως του αναφερόμενου στον τίτλο δικαιούχου και ότι ο δηλών είναι ο μοναδικός κληρονόμος του. Αν οι κληρονόμοι είναι περισσότεροι του ενός, σε ξεχωριστή δήλωση ο κάθε ένας αναφέρει και τους λοιπούς κληρονόμους.

Η Υ.Δ.Ε. που εξοφλεί τον τίτλο υποχρεούται να ενημερώνει τη Δ.Ο.Υ. που φορολογούνται οι κληρονόμοι για τα ποσά που τους καταβάλλονται.

ii) Άνω του ποσού των 1.500 ΕΥΡΩ κατά τίτλο [και όπως διαμορφώνεται κάθε φορά του ποσού του άρθρου 107 του ν. 2961/2001 (Α’ 266) σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 2946/2001 και τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών] η εξόφληση γίνεται με την προσκόμιση του κατά το άρθρο 105 του ν. 2961/2001 (Κώδικας Φορολογίας Κληρονομιών – Δωρεών) πιστοποιητικού του αρμοδίου προϊσταμένου Δ.Ο.Υ., στο οποίο βεβαιώνεται ότι κατατέθηκε η κατά το νόμο δήλωση φόρου κληρονομιάς, με τα επισυναπτόμενα και μνημονευόμενα έγγραφα νομιμοποίησης του δηλούντος καθώς και ότι περιλαμβάνεται στη δήλωση η προς είσπραξη απαίτηση και καταβλήθηκε ο απαιτούμενος φόρος.

Όπου δεν απαιτείται η εξόφληση του φόρου και στις περιπτώσεις που έχει εξοφληθεί ολόκληρος ο φόρος κληρονομιάς αντί του πιστοποιητικού της προηγούμενης παραγράφου προσκομίζεται επικυρωμένο αντίγραφο της οικείας δήλωσης, από το τμήμα Κεφαλαίου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., καθώς και υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνεται ότι τα στοιχεία που προκύπτουν από την προσκομιζόμενη δήλωση φόρου δεν έχουν μεταβληθεί και ότι εξοφλήθηκε ολόκληρος ο φόρος κληρονομιάς (σχετική η παρ. 5 του ν. 3220/2004).

Επίσης, κάθε κληρονόμος αναφέρει στην υπεύθυνη δήλωση το ποσοστό που αναλογεί στους συγκληρονόμους όταν αυτό δεν προκύπτει από τη δήλωση κληρονομιάς.

Εάν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κληρονόμων και οποιοσδήποτε από αυτούς προσφύγει στο αρμόδιο δικαστήριο, η Υ.Δ.Ε. ακυρώνει το σχετικό Χ.Ε. και επιστρέφει τα δικαιολογητικά στην οικονομική Υπηρεσία του Διατάκτη.

iii) Εάν υπάρχει τίτλος πληρωμής οποιουδήποτε ύψους και επιμεριζόμενο το ποσό τους κληρονόμους δίνει κατά κληρονόμο μέχρι 1.500 ΕΥΡΩ τότε η εξόφληση γίνεται με τη διαδικασία της υπεύθυνης δήλωσης.

στ. Κάτοικοι εξωτερικού.

Απαιτείται το υπό στοιχείο 2 δικαιολογητικό είτε ο λογαριασμός τηρείται στην Ελλάδα είτε σε χώρα του εξωτερικού.

Άρθρο 4
Θέματα ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

1. Οι αναγκαίες για την πληρωμή της συγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης ενημερότητες του/των δικαιούχων (ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα) λαμβάνονται ηλεκτρονικά μέσω διεπαφών μεταξύ ΟΠΣΔΠ και Πληροφοριακών συστημάτων ασφαλιστικών ταμείων και TAXIS.

2. Σε περίπτωση χρεωστικής ασφαλιστικής ενημερότητας διενεργείται αυτεπάγγελτα παρακράτηση του συνόλου ή μέρους του οφειλόμενου ποσού με την υπό πληρωμή απαίτηση και εφόσον προκύπτει καταβλητέο ποσό, το ισόποσο πιστώνεται και αποδίδεται μέσω της εντολής μεταφοράς στο λογαριασμό του δικαιούχου.

3. Κατά την αναζήτηση φορολογικής ενημερότητας του δικαιούχου του Χ.Ε. και τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό ακολουθείται, μέσω αμφίδρομης διεπαφής των πληροφοριακών συστημάτων ΟΠΣΔΠ και TAXIS, αναλυτικά, η ακόλουθη διαδικασία:

α. Υποβολή, ηλεκτρονικά, αιτήματος προς τη Δ.Ο.Υ., το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του δικαιούχου (ονοματεπώνυμο και Α.Φ.Μ.), και όλων των τυχόν εμπλεκομένων (εκδοχέων, των υπέρ ων η κατάσχεση κ.λπ.) καθώς και του εκδοθέντος χρηματικού εντάλματος.

β. Η Δ.Ο.Υ. ελέγχει τη φορολογική ενημερότητα των δικαιούχων και ενημερώνει την εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί προς τούτο στο TAXIS με τα αποτελέσματα του ελέγχου και των τυχόν αυτεπάγγελτων συμψηφισμών.

γ. Σε περίπτωση μη φορολογικά ενήμερου δικαιούχου λόγω οφειλών του μόνο η οικεία Δ.Ο.Υ. πιστώνει με το ποσό του Χ.Ε. τις οφειλές του και εκδίδει τα σχετικά παραστατικά είσπραξης, ενημερώνοντας το ημερολόγιο είσπραξης. Στη συνέχεια εκδίδεται γραμμάτιο συμψηφιστικής διαχείρισης σε εκτός προϋπολογισμού λογαριασμό και ενημερώνεται η ανωτέρω εφαρμογή.

δ. Στη συνέχεια επιστρέφεται στην Υ.Δ.Ε. η αιτηθείσα πληροφορία, προκειμένου με την εντολή μεταφοράς προς την ΤτΕ να πιστωθεί/τακτοποιηθεί ο ανωτέρω λογαριασμός. Σε περίπτωση δε που το ποσό του Χ.Ε. είναι μεγαλύτερο των χρεών του δικαιούχου η διαφορά (ποσό Χ.Ε. – χρέη δικαιούχου) θα πιστώνεται, μέσω της ΤτΕ, στο λογαριασμό του/των δικαιούχου/ων.

ε. Στις λοιπές των περιπτώσεων μη φορολογικής ενημερότητας του/των δικαιούχων (μη υποβολή δηλώσεων, δέσμευση ΦΕ) η πληροφορία επιστρέφεται στην Υ.Δ.Ε. και ειδοποιείται ο δικαιούχος. Το Χ.Ε. παραμένει σε εκκρεμότητα (κατάσταση «ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ Δ.Ο.Υ.») μέχρι την τακτοποίηση των φορολογικών ή λοιπών υποχρεώσεων του φορολογουμένου.

Advertisements