Σε ολόκληρο τον πλανήτη οι εισφορές ασφάλισης των αυτοαπασχολούμενων σχετίζονται σε εύλογο ποσοστό με το εισόδημα τους η με το πραγματικό μέσο η κατώτατο εισόδημα της κάθε χώρας.


Σε ολόκληρο τον πλανήτη οι εισφορές ασφάλισης των αυτοαπασχολούμενων σχετίζονται σε εύλογο ποσοστό  με το εισόδημα τους η με το πραγματικό μέσο  η  κατώτατο εισόδημα της κάθε χώρας.

Του Κωνσταντίνου Παπακασόλα, δικηγόρου Αθηνας

Το ποσοστό των κρατών με το σύστημα αναλογικών με το εισόδημα εισφορών ξεπερνά παγκοσμίως το 50% σε σχέση με τα λοιπά που έχουν πάγιο επί σταθερών ποσών (μέσου η κατωτατου εισοδηματος) η μεικτό σύστημα υπολογισμού.

Ακόμα και στις τελευταίες περιπτώσεις τα τελικά ποσά εισφορών είναι αξιοσημείωτα ελαφρύτερα από τα εν Ελλάδι ισχύοντα, υπάρχει σαφής πρόνοια ελάφρυνσης των υποαπασχολουμένων με ανεισφορολογητα κλπ.

Βέβαια υπάρχει στη χώρα μας και το ακανθώδες σημείο του παραλογισμού του «μέσου κατα κεφαλην εισοδήματος», το όποιο μέχρι πρότινος ήταν ένα υπέρογκο ποσό, δηλαδή τα 20.000 ευρώ, που δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση.

Ακόμη κι έτσι, μετά από 5 χρονιά κρίσης με κολοσσιαία πτώση του ΑΕΠ  25% που δεν έχει συμβεί σε καμιά χώρα εν καιρό ειρήνης  ακόμα  το δημόσιο τεκμαίρει ότι το μέσο εισόδημα εξακολουθεί να παραμένει τόσο υψηλό!

Ειναι δε χωριστο θεμα για ποιο λογο πρεπει να μπαινει ως βαση υπολογισμου ο μισθος του δημοσιου υπαλληλου και οχι πχ  ο ελαχιστος μισθος του ιδιωτικου τομεα, που προσφατα κατακρημνισθηκε πολυ κατω απο τα 500 ευρω και εκφραζει σαφως καλυτερα τις οικονομικες δυναμεις του μεσου Ελληνα εργαζομενου.

Ακομα ομως και οι δημόσιοι υπάλληλοι &  οι συνταξιούχοι δημοσίου, είχαν μεσοσταθμικη απώλεια εισοδήματος που άγγιξε το 40%.  Οι εμπορικές επιχειρήσεις μεγαλύτερη, κρίνοντας από τον τεράστιο αριθμό όσων έκλεισαν. Οι αυτοαπασχολούμενοι πχ δικηγόροι & μηχανικοί σε ποσοστά δραματικά, δηλαδή άνω του 30% είχαν μηδενικές η ελάχιστες παραστάσεις κ άδειες οικοδομών αντίστοιχα!

Ετσι  και η παράμετρος υπολογισμού των εισφορων δηλαδη οι μισθοι  των δημοσιών υπαλλήλων είναι κόκκινο πανί πια καθώς δεν σχετίζονται καθόλου τα εισοδήματα τους με αυτά της μεγάλης μάζας των χιλιάδων νεόπτωχων ανασφάλιστων ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να πρέπει οι δυο έννοιες να αποσυσχετιστουν (μισθοί των μεν – εισφορές των δε), έτι δε περισσότερο η μείωση αποδοχών των πρώτων σε καμιά περίπτωση δεν απεικονίστηκε ως μείωση αλλά ως…αύξηση (!!!) των εισφορών των δεύτερων!

Είτε μικρό είναι το ποσοστό υπολογισμού εισφορών των άλλων κρατών ( 5 % ) είτε μεγάλο ( 30 % ) σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικά ελαφρύτερο ως συνεισφορά στα δημόσια  βάρη από το Ελλαδικό σύστημα εισφορών για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, προφανώς λοιπόν συμφεροτερο για τον  μεσο ασφαλισμένο, καθώς του αφήνει ένα επαρκές εισόδημα για να ζήσει , σε δε περιπτώσεις όπως της  Αγγλίας υπάρχει ανεισφορολογητο όριο έως τα 7000 περίπου ευρώ ετησίως  χωρίς ο ασφαλισμένος να χάνει το συνταξιοδοτικό του δικαίωμα και την  περίθαλψη !

Φυσικά όταν λεμέ ότι υπολογίζουν με βάση το εισόδημα ακολουθουν έναν άτυπο κανόνα που προσεγγίζει το 15 ​​% κατά μέσο όρο του εισοδήματος , όριο  που θεωρείται λογικό για απόδοση ασφαλιστικής υποχρέωσης .

Δεν βάζουν πχ το 50 % του εισοδήματος , ούτε βέβαια και το 100%  του εισοδήματος που βάζει η Ελλάδα σε όποιον αυτοαπασχολούμενο έχει  εισόδημα … 4000 ευρώ !

Η Ιαπωνία πχ που έχει επίσης οριζόντια ετήσια εισφορά, είναι σημαντικά  χαμηλότερη από τις ισχύουσες εν Ελλάδι.

Στην Ελλάδα τα ταμεία των αυτοαπασχολούμενων, που πληρώνουν δηλαδή  οι ίδιοι ολόκληρες τις εισφορές τους , άνευ κράτους και εργοδότη  είναι τυπικά 2 , ΟΑΕΕ για εμπόρους και το ΕΤΑΑ για τα επιστημονικά επαγγέλματα .

Ουσιαστικά είναι τρία γιατί και οι αγρότες πληρώνουν οι ίδιοι της εισφορές τους, με τη διάφορα ότι ΟΓΑ δέχεται σημαντικές βοήθειες από τον κρατικό προϋπολογισμό και έχει σημαντικά κατώτερα ύψη εισφορών , ώστε να είναι το πιο ήπιο εισφοροδοτικα ταμείο .

Σε κανένα από τα 3 ταμεία αυτά ο εισφορές δεν σχετίζονται με το εισόδημα των ασφαλισμένων , κατά τρόπο πρoκλητικο, στον ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ μάλιστα ξεπερνούν ετησίως ύψη που είναι πρωτοφανή για κάθε χώρα .

Υπάρχουν μόνο κάποιες εντελώς αυθαίρετες ασφαλιστικές κατηγορίες η κατωτάτη των οποίων είναι ήδη δυσπρόσιτη από το 50 % των ασφαλισμένων καθώς κυμαίνεται για σύνταξη και υγεία από 3500 χιλιάδες έως 6000 ευρώ το χρόνο !

Σαν δεύτερη συνέπεια, έχει την ίδια συνεισφορά στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας στα βάρη δηλαδή ένας μικροεπαγγελματίας με έναν συνάδελφο του με δεκαπλά εισοδήματα .

Η μόνη αναπροσαρμογή , υποχρεωτική μάλιστα για όλους είναι η ανά τριετία αύξηση των εισφορών , που είναι εντελώς άσχετη με την εισφοροδοτικη  ικανότητα γιατί κάποιοι μπορεί να αυξήσουν τα έσοδα τους μετά το πέρας της , ενώ κάποιοι άλλοι να τα μηδενίσουν , αλλά παρολαυτα να μην λαμβάνεται υπόψη , ούτε το ένα ούτε το άλλο .

Οι ελληνικές κυβερνήσεις στρουθοκαμηλίζουν στην αδικία, επικαλούμενες δικαιολογίες απαράδεκτες, όπως την φοροδιαφυγή, λες και οι  χώρες του πλανήτη που εφαρμόζουν το αναλογικό σύστημα εισφορών δεν έχουν φοροδιαφυγή,  η λες και με το φλατ σύστημα εισφορών που έχουμε εδώ και 50 χρονιά την εξολοθρεύσαμε!

Ας σημειωθεί δε ότι από το σύνολο όσων νέων κυρίως επαγγελματιών καταβάλλουν εισφορές ένα 50%  το κάνει με την βοήθεια, πλήρη η μερική, αποταμιεύσεων και συντάξεων γονέων, παππούδων κλπ, πράγμα που ομολογεί το αδιέξοδο της σημερινής καταστάσεως, οπού οι συντάξεις καταβάλλονται στους παλιούς για να …πληρώνουν τις εισφορές των..νέων, που με τις σειρά τους χρηματοδοτούν τους παλιούς ξανά, σε έναν απαράδεκτο από κάθε οικονομική πλευρά φαύλο κύκλο, που ξεπέρασε τα όρια του!

Σε κάθε περίπτωση οι εισφορές των ασφαλισμένων δεν κατατίθενται υπέρ ατομικών τους ασφαλιστικών λογαριασμών, αλλά για την κάλυψη των συντάξεων των σημερινών συνταξιούχων, πράγμα που περιπλέκει τα πράγματα, καθώς έχουμε αναδιανεμητικό και όχι ανακεφαλαιοποιητικο σύστημα .

Αυτό επιτείνει την φορολογική διάσταση των εισφορών και την ανάγκη να γίνει αναλογικότερη η κατανομή τους ανά ασφαλισμένο , ιδία δε αφότου εντελώς καταχρηστικά για πρώτη φορά στην ασφαλιστική ιστορία το ελληνικό δημόσιο επιχειρεί με τη βία να υφαρπάξει τις εισφορές αυτές με κατασχέσεις ακόμα και από ασφαλισμένους που είχαν μηδενικά και ισχνά εισοδήματα και για διαφόρους λόγους είτε δεν ασκούσαν είτε ασκούσαν μερικώς το επάγγελμα τους, όταν πχ δεν έχει ανάλογες εξωφρενικές απαιτήσεις από μερικά απασχολούμενους μισθωτούς.

Έτσι βάλλει κατά του δικαιώματος στην εργασία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που αναγκάζονται υπό το φόβο των εισφορών και των διώξεων να εγκαταλείψουν το επάγγελμα τους με την άσκηση ψυχολογικής και οικονομικής βίας .

Η Ελλάδα επίσης διαθέτει την παγκοσμία πρωτοτυπία να χρεώνει πλήρεις εισφορές υγείας ακόμα και σε ασφαλισμένους που αδυνατούσαν να τις  πληρώσουν και που κατ επέκταση τις στερηθήκαν, χωρίς φυσικά να μπορεί να αναπληρώσει την μη παροχή των υπηρεσιών αυτών με αναδρομή στο χρόνο!!

Φυσικά, οι χιτλερικού τύπου ρυθμίσεις, με τον εξαναγκασμό σε καταγραφή απαραδεκτως πολλών προσωπικών δεδομένων και τα ανακριτικά πεδία συμπλήρωσης, δεν προσβάλλουν μόνο την αρχή της αναλογικότητας και της συνεισφοράς στα βάρη – όταν δεν εισάγεται με την ρύθμιση και διαδικασία ελάφρυνσης εισφορών όσων είχαν πολύ χαμηλό εισόδημα με μόνη συνέπεια την μείωση της μελλοντικής συντάξεως  –  ώστε εντελώς δικαιολογημένα οι ρυθμίσεις αυτές να έχουν αποτύχει.

Η επιβάρυνση με υπέρογκες προσαυξήσεις και τοκοφόριες πάσης φύσεως καθίστα ανάλγητη την πολίτικη χρέωσης – εξόφλησης  εισφορών, καθώς απωθεί ακόμα και όσους επιθυμούσαν να προσφέρουν ένα ποσό που δύνανται να καταβάλλουν.

Τέλος η Ελλάδα πια έχει το μεγαλύτερο αριθμό ανέργων , υποαπασχολουμένων και ανασφάλιστων ατόμων στην Ευρώπη , γεγονός που καθίστα άμεσα αναδιοργανωτεο το ασφαλιστικό της σύστημα , τον τρόπο υπολογισμού εισφορών , την αναδιανομή των ασφαλιστικών πόρων με περικοπή από τα ταμεία του δημοσίου και απόδοση δίκαιης αναλογίας σε αυτά των αυτοαπασχολούμενων (το κράτος έχει υποχρέωση ΙΣΗΣ συμμετοχής σε όλα τα ταμεία, από τον προϋπολογισμό) για να ελαφρυνθούν οι ασφαλισμένοι από εισφορές , και φυσικά την πάταξη των υπέρογκων εξόδων και λεηλασιών που τα ώθησαν σε οικονομική κατάρρευση.

Τα στοιχεία έρχονται από το Αμερικανικό Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης  – 2012 .

http://www.ssa.gov/policy/docs/progdesc/index.html

Όπως θα δείτε πρώτη και καλύτερη φιγουράρει η Ελλάδα , η οποία φέρεται  να έχει .. αναλογικό με το εισόδημα σύστημα εισφορών !

ΕΛΛΆΔΑ

Αυτοαπασχολούμενος : 20 % των μηνιαίων αποδοχών (σ.σ. ποιανου?) , σύμφωνα με μία από τις 14 ασφαλιστικές κατηγορίες.  Δεν υπάρχουν ελάχιστες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών .

Οι μέγιστες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών , εφόσον έχει ασφαλιστεί μετά την πρώτη 31 Δεκέμβρη του 1992 , είναι € 66,561.60 το χρόνο –  € 34,051.50 το χρόνο, αν πρώτα ασφαλισμένος πριν από την 1η Ιανουαρίου 1993.

Φυσικά πρόκειται περί τραγικού ψεύδους, η αναφορά αύτη του 20%

Εάν εφαρμοζόταν σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ συνολικά για τις εισφορές ( σύνταξη και υγεία ) το … 20 % αυτό, θα σήμαινε ότι κάποιος ασφαλισμένος των ετήσιων εσόδων των 6800 ευρώ , θα πλήρωνε ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ της τάξεως των 1360 ευρώ , πράγμα φυσικά που δεν συμβαίνει, καθώς πληρώνει το τριπλάσιο σχεδόν του ποσού αυτού.

Οι μόνες αναφορές και συνισταμένες των εν Ελλάδι εισφορών είναι οι … αορίστως συντιθέμενες ασφαλιστικές κατηγορίες , που δεν εξειδικεύεται πως δομείται το ύψος  της κάθε μιας , ο .. μισθός των δημοσίων υπαλλήλων  (!)  και οι .. τριετίες ! Από το 1980 διαρκώς οι μισθοί των δημ υπαλλήλων, ειδικά στις ΔΕΚΟ, πολλαπλασιάζονται  χωρίς βέβαια να τριπλασιαστούν και τα εισοδήματα των υπόλοιπων εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση ακόμα και εάν υποτεθεί ότι το 20% αυτό αναφέρεται στον μέσο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, εξηγήσαμε ότι αυτός ο συσχετισμός πια είναι εντελώς άσχετος, οι δε απόλαβες αυτών έχουν μειωθεί δραματικά εδώ και 3 χρόνια, χωρίς ανάλογη ποσοστιαία όμως μείωση και των εξαρτώμενων από τους μισθούς των Δ.Υ. ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων!

Μερικά εισαγωγικά  στοιχεία:

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: 4% ασφαλιστικές εισφορές και εθελοντική η καταβολή όταν είσαι  κάτω από τα 5.000 ευρώ

Class S social insurance (PRSI)

Pay Related Social Insurance (PRSI) contributions are deducted from your income and used to fund social insurance payments, for example, State pensions. There are different rates of PRSI for different categories. If you are self-employed, you pay PRSI at a lower rate called Class S. Most employees pay Class A PRSI.

People who pay Class S include farmers, professional people, certain company directors, people in business on their own or in partnerships and people with income from investments, rents or maintenance payments. Employees who are also self-employed in a trade or profession pay Class S PRSI on that income as well as their PRSI contribution as an employee.

What PRSI do self-employed people pay?

If you are aged between 16 and 66 you pay Class S PRSI of 4% on all your income for tax purposes, that is gross income less allowable expenses. You must pay 4% of all your income or €500, whichever is greater.

If you earn less than €5,000 from self-employment in a year you are exempt from PRSI, but you may pay €500 as a voluntary contributor.

In 2013 the minimum annual PRSI contribution for people with annual self-employed income over €5,000 increased from €253 per annum to €500 and the flat-rate voluntary contribution paid by a formerly self-employed person increased from €253 to €500.

http://selfemployedsupports.ie/class_s.en.html

Μπαχάμες

What is the contribution rate for Voluntarily Insured Persons?

The contribution rate for Voluntarily Insured Persons is 5 percent of their average weekly insurable wage or income. This rate is based on their last year worked as an employed or self-employed person. The weekly contribution rate is payable on a maximum weekly insurable wage or income of $250, or $400 as of January, 1999.

http://www.nibbahamas.com/_m1740lm1751/Contributions_FAQ/default.aspx/#whensendselfemploy

ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ

 

WEEKLY RATE OF EARNINGS CONTRIBUTION

Up to £50.00   =  £10.00

£50.01 to £150.87 = 20% of gross earnings

£150.88 and over = £30.17

https://www.gibraltar.gov.gi/images/stories/PDF/taxation/Self_Employed_Persons_Guide_To_Social_Insurance_2010.pdf

ΙΣΡΑΗΛ :

Self-Employed Person – Rates of insurance contributions paid by self-employed person Share

Self-employed persons who are 18 years of age and over but who have not yet reached retirement age pay their contributions according to the following specifications:

For that share of their income which is 60% or below of the average wage NIS 5,297 (as of Jan 01, 2013) they pay national insurance contributions equivalent to % 6.72 (as of Jul 01, 2002) of that share and pay health insurance contributions equivalent to % 3.10 (as of Jan 01, 1995) of that share.

For that share of their income which exceeds 60% of the average wage up to the maximum level of income for which national and health insurance contributions must be paid, they pay national insurance contributions equivalent to % 11.23 (as of Jan 01, 2006) of that share and pay health insurance contributions equivalent to % 5.00 (as of Jan 01, 2006) of that share.

For the table of insurance rates and amounts for self-employed persons, press

http://www.btl.gov.il/English%20Homepage/Insurance/National%20Insurance/Detailsoftypes/SelfEmployedPerson/Pages/Rates%20of%20insurance%20contributions%20paid%20by%20selfemployed%20person.aspx

Αναλυτικά λοιπόν, ανά Ήπειρο

1 ) ΑΜΕΡΙΚΗ

 

Αργεντινή

Αυτοαπασχολούμενος  : Συνεισφορές των 153 πέσος σε 675 πέσος , ανάλογα με το το είδος της εργασίας και των μεικτών αποδοχών περιστασιακά εργαζόμενους , το 5% των δηλωθέντων κερδών .

Σημείωση : Οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν είτε να καταβάλει μηνιαίες εισφορές, σύμφωνα με μια φορολογητέα βάση που ποικίλλει ανάλογα με το είδος της εργασίας και τον αριθμό των εργαζομένων ή να πληρώσει ένα ενιαία μηνιαία εισφορά για την κοινωνική ασφάλιση , φόρο προστιθέμενης αξίας , και τα κέρδη ,σύμφωνα με τα διάφορα μέτρα του μεγέθους της επιχείρησης

Βραζιλία

Αυτοαπασχολούμενος : 20 % των δηλωθέντων κερδών

Οι ελάχιστες μηνιαίες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι ο νόμιμος μηνιαίος βασικός μισθός ( 545 ρεάλ ). Οι μέγιστες μηνιαίες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι 3,691.74 ρεάλ .

Συνεισφορές του αυτοαπασχολούμενου προσώπου χρηματοδοτούν επίσης δαπάνες ασθενείας και μητρότητας

Καναδάς

Αυτοαπασχολούμενος : 9,9 % των καλυπτόμενων κερδών .

Οι ελάχιστες ετήσιες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι C $ 3500.

Οι μέγιστες ετήσιες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι C $ 48.300 .

Κέρδη όριο ρύθμισης: Προσαρμοσμένα σε ετήσια βάση σύμφωνα με τις αυξήσεις της μέσο όρο του βιομηχανικού εργάτη .

Χιλή

Αυτοαπασχολούμενος : 10 % των δηλωμένων κερδών για τη σύνταξη γήρατος συν ένα μέσο όρο 1,49 % των δηλωθέντων κερδών για την αναπηρία και την ασφάλιση επιζώντων και 1,55 % για τα διοικητικά τέλη .

Οι ελάχιστες μηνιαίες αποδοχές δηλώνονται χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι 182.000 πέσος .

Κούβα

Αυτοαπασχολούμενος : 25 % του δηλωθέντος εισοδήματος , σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του νόμου .

Οι μηνιαίες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών υπόκεινται στο ελάχιστο  και κατ ‘ανώτατο όριο . Συνεισφορές του αυτοαπασχολούμενου προσώπου χρηματοδοτήσει επίσης ασθενείας και μητρότητας οφέλη και benefits.UFs αναπηρίας . Το UF είναι 21,947.23 πέσος και είναι ρυθμίζεται καθημερινά ανάλογα με την εξέλιξη του δείκτη τιμών καταναλωτή .

Εκουαδόρ

Αυτοαπασχολούμενος : 9,74 % των ακαθάριστων εσόδων που δηλώνονται .

Οι ελάχιστες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι $ 264.

Δεν υπάρχουν μέγιστες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών .

Μεξικό

Αυτοαπασχολούμενος Υποχρεωτικος ατομικός λογαριασμός κοινωνικής ασφάλισης : 6.275 % του νομιμού καθημερινά κατώτατος μισθός στην Πόλη του Μεξικού για τις παροχές γήρατος συν 2.375 % του νομιμού καθημερινά κατώτατος μισθός στην Πόλη του Μεξικού για παροχές αναπηρίας και επιζώντων .

Νικαράγουα

Αυτοαπασχολούμενος : 10 % των δηλωθέντων κερδών ( γήρατος , αναπηρίας και  επιζώντων και εξαρτώνται από τα συμπληρώματα ) ή 18,25% των δηλωθέντων κερδών ( γήρατος , αναπηρίας και επιζώντων και εξαρτώνται από τα συμπληρώματα , ασθενείας και μητρότητας, καθώς και τα οικογενειακά επιδόματα ) . κληρικοί συμβάλλουν  7.60 % των δηλωθέντων κερδών για συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και επιζώντων .

Παναμάς

Αυτοαπασχολούμενος : Μόνο κοινωνικής ασφάλισης : 12,5 % ( 13,5 % το 2013 ) των ακαθάριστων μηνιαίων κέρδων 500 balboas ή λιγότερο . Κοινωνική ασφάλιση και ατομικό λογαριασμό : 12,5 % ( 13,5 % το 2013)  του πρώτου 500 balboas στην κοινωνική ασφάλιση και το 11,41 % ( 12,41 % το 2013 ) των ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχων άνω των 500 balboas στον ατομικό λογαριασμό .

Του ασφαλισμένου η συμβολή στον ατομικο λογαριασμό περιλαμβάνει το 1% του κέρδη άνω των 500 balboas συλλογικών γήρατος και ασφάλισης αναπηρίας και  0,0875 % των κερδών πάνω από 500 balboas για την εισφορά αλληλεγγύης . Οι ελάχιστες αποδοχές που  χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι ο νόμιμος μηνιαίος  κατώτατου μισθού. Δεν υπάρχουν μέγιστες αποδοχές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών .

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Αυτοαπασχολούμενος : 12,4 % των  κερδών (προσωρινά μειώνεται στο 10,4 % για το 2011 και το 2012) .

Οι μέγιστες ετήσιες αποδοχές που  χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι 110.100 δολάρια .

( Οι μέγιστες αποδοχές   χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών προσαρμόζονται αυτόματα για τα επίπεδα των μισθών )

Ουρουγουάη

Μόνο κοινωνικής ασφάλισης : 15 % των ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών των 24.709 πέσος ή λιγότερο .

Κοινωνική ασφάλιση και ατομικός λογαριασμός : 15 % των πρώτων 24.709 πέσος ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές για την κοινωνική ασφάλιση –  15 % των ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών πάνω από 24.709 πέσος για ατομικό λογαριασμό –  7,5 % των ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών  εάν έχει εγγραφεί εθελοντικά .

Του ασφαλισμένου συμβολή ατομικό λογαριασμό περιλαμβάνει κατά μέσο όρο 0,97 %  καλυμμένων κερδών για την αναπηρία και συντάξεις επιζώντων και κατά μέσο όρο 1,86%  των καλυπτόμενων κέρδη για τα διοικητικά τέλη .

Οι μέγιστες μηνιαίες αποδοχές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι 74.128 πέσος .

Τα Κέρδη που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών προσαρμόζεται ανάλογα με το μέσο δείκτης των μισθών των υπαλλήλων » .

 

EΔΩ όλες οι χώρες της Αμερικής

http://www.ssa.gov/policy/docs/progdesc/ssptw/2010-2011/americas/index.html

 

2 ) ΑΦΡΙΚΗ :

Για την μεγάλη πλειοψηφία των χωρών είτε δεν υπάρχουν στοιχεία εισφοράς αυτοαπασχολούμενων, είτε … δεν υπάρχει καμιά  υποχρεωτική ασφάλιση , λογω της κακής οικονομικοτεχνικής κατάστασης τους .

Ξεχωρίζει όμως η Σιέρα Λεόνε , αφού εφαρμόζει εισοδηματικό κριτήριο , και άλλες χώρες όμως , που δειλά κτίζουν ασφαλιστικό σύστημα .

Σιέρα Λεόνε

Αυτοαπασχολούμενος : 15 % του μηνιαίου εισοδήματος .

Λιβύη

Αυτοαπασχολούμενος : 15.675 % του δηλωθέντος εισοδήματος .

 

Πράσινο Ακρωτήριο

Αυτοαπασχολούμενος : 10 % των ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών συν 1,5 % του ακαθάριστου μηνιαίου  κέρδους. Διοικητικά τέλη του αυτοαπασχολούμενου προσώπου χρηματοδοτούν επίσης δαπάνες ασθένειας  και  παροχές μητρότητας .

 

3 ) ΕΥΡΩΠΗ:

Αυστρία

Αυτοαπασχολούμενος : Οι συνεισφορές κυμαίνονται μεταξύ 16,25 % και του 20% των κερδων , σύμφωνα με το επάγγελμα. Οι αγρότες συνεισφέρουν το 15% των αποδοχών .

Λευκορωσία

Αυτοαπασχολούμενος : 6 % του δηλωθέντος εισοδήματος. Συνεισφορές του αυτοαπασχολούμενου προσώπου χρηματοδοτούν επίσης τα οικογενειακά επιδόματα , τα επιδόματα ανεργίας , και την επιχορήγηση κηδείας.

Βουλγαρία

Αυτοαπασχολούμενος  Κοινωνική ασφάλιση : Για άτομα που έχουν γεννηθεί πριν από την 1 Ιανουαρίου του 1960 , το 17,8% των δηλωθέντων  κερδών – για τα άτομα που γεννήθηκαν μετά τις 31 Δεκεμβρίου 1959, το 12,8% των δηλωθέντων  κερδων . (οι παλιότεροι πληρώνουν περισσότερα δηλαδή, αντίθετα με την Ελλάδα – προ 93 και μετά)

Οι ελάχιστες μηνιαίες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι 420 λέβα .

Οι μέγιστες μηνιαίες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι 2.000 λέβα .

Υποχρεωτική ατομικό λογαριασμό : 5 % των δηλωθεισών καλύπτονται κέρδη .

Οι ελάχιστες μηνιαίες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι 420 λέβα .

Οι μέγιστες μηνιαίες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι 2.000 λέβα .

Κροατία

Αυτοαπασχολούμενος  : 20 % μόνο για την κοινωνική ασφάλιση & 15 % της ασφαλιστικής βάσης για  τη κοινωνική ασφάλιση και τον υποχρεωτικο ατομικό λογαριασμό .

Οι αυτοαπασχολούμενοι αγρότες απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος , συνεισφέρουν το 10% των καλυπτόμενων  κέρδη για την κοινωνική ασφάλιση & μόνο  5 % της ασφαλιστικής βάσης για την κοινωνική  ασφάλισης και τις υποχρεωτικές ατομικό λογαριασμό .

Η ασφαλιστική βάση είναι ένα ποσοστό του ακαθάριστου μέσου μισθού όλων των απασχολούμενων  ατόμων (από 50 % έως 110 % ) , ανάλογα με την κατηγορία της αυτοαπασχόλησης και  το επίπεδο της εκπαίδευσης ενός ατόμου .

Συνεισφορές του αυτοαπασχολούμενου προσώπου χρηματοδοτήσει επίσης αναπηρίας και επιζώντων οφέλη και εργατικού ατυχήματος και επαγγελματικής ασθένειας .

Υποχρεωτική ατομικό λογαριασμό : 5 % των κερδών που καλύπτονται καθώς και τις διοικητικές αμοιβές .

Κύπρος

Αυτοαπασχολούμενος : 12,6 % του τεκμαρτού εισοδήματος που προβλέπονται στον κανονισμό για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες .

Οι μέγιστες εβδομαδιαίες αποδοχές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι € 1.025 . Συνεισφορές του αυτοαπασχολούμενου προσώπου χρηματοδοτούν  επίσης δαπάνες ασθενείας σε χρήμα και παροχές μητρότητας .

 

Δημοκρατία της Τσεχίας

Αυτοαπασχολούμενος : 28 % των δηλωθέντων μηνιαίων αποδοχων. Μια κατ ‘αποκοπήν εισφορά 5.928 Κορώνα αν τα δηλωθέντα  κέρδη για εργασία πλήρους απασχόλησης είναι λιγότερο από 25 % του εθνικό μέσο όρο μηνιαίου μισθού .

Το ελάχιστο που δηλώνονται κέρδη για μερική απασχόληση αυτοαπασχολούμενος είναι το 10% της εθνικό μέσο όρο μηνιαίου μισθού .

Οι μέγιστες ετήσιες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι 72 φορές το εθνικό μέσο όρο μηνιαίου μισθού .

Ο εθνικός μέσος μηνιαίος μισθός είναι 25,137 κορώνες .

 

Φινλανδία

Αυτοαπασχολούμενος  – Εισφορές  συνταξης : 21,2 % των δηλωθέντων μηνιαίων αποδοχων , εφόσον είναι νεότεροι από την ηλικία 53 &  22,4 % των δηλωθέντων  μηνιαίων αποδοχων, εφόσον είναι ηλικίας 53 ή μεγαλύτερης ηλικίας.

Αυτοαπασχολούμενοι στη δημιουργία μιας επιχείρησης , για πρώτη φορά πληρώνουν 25 % λιγότερο για τους πρώτους 48 μήνες εισφορών . Αν η επιχείρηση κλείνει πριν το τέλος του 48ου μήνα , οι υπόλοιποι μήνες μπορούν να εφαρμοστούν προς ένα δευτερόλεπτο  περίοδο της αυτοαπασχόλησης . Δεν υπάρχει όριο στο διάστημα μεταξύ αυτών  περιόδους .

Οι ελάχιστες ετήσιες αποδοχές που  χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους άτομα είναι € 6,775.60 .

Οι μέγιστες ετήσιες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι € 153.875 .

Εσθονία

Κοινωνική ασφάλιση : 16 % των δηλωθέντων κερδών .

Υποχρεωτικος ατομικός λογαριασμός : 4 % των δηλωθέντων κερδών συν διοικητική  αμοιβή .

Γερμανία

Αυτοαπασχολούμενος : 19,6 % του μηνιαίου εισοδήματος .

Η ελάχιστη μηνιαία συνδρομή είναι € 78,40  (940,80  ετησίως ! ) και το μέγιστο είναι € 1,097.60 ( € 940.80 ) ή ένα κατ ‘αποκοπή ποσό των € 514,50 ( E – € 439,04 ) , ανάλογα με τον τύπο  της κάλυψης που επιλέγει ο αυτοαπασχολούμενος .

Guernsey

Αυτοαπασχολούμενος : 10,5 % των κερδών .

Οι ελάχιστες ετήσιες αποδοχές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι £ 6.292 .

Οι μέγιστες ετήσιες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι £ 105.144 .

Συνεισφορές του αυτοαπασχολούμενου προσώπου χρηματοδοτούν επίσης δαπάνες ασθενείας , μητρότητας , και εργασία, παροχές τραυματισμό, ιατρική συνταγή, μακροχρόνια περίθαλψη και κάποιες ιατρικές  υπηρεσίες.

Ουγγαρία

Αυτοαπασχολούμενος : 10 % των δηλωθέντων μηνιαίων αποδοχών και το 27% των δηλωμένων μηνιαίων αποδοχών με τη μορφή ενός φόρου κοινωνικής συνεισφοράς.

Οι ελάχιστες αποδοχές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι η ελάχιστη μηνιαία των μισθών. Ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός είναι 93.000 φιορίνια. Εισφορά κοινωνική του αυτοαπασχολούμενου προσώπου χρηματοδοτεί επίσης παροχες εργατικού ατυχήματος , παροχες ασθένειας και μητρότητας , καθώς και το επίδομα ανεργίας

Ισλανδία

Αυτοαπασχολούμενος Οικουμενική σύνταξη : 7.79 % του τεκμαρτού εισοδήματος .

Συνεισφορές του αυτοαπασχολούμενου προσώπου χρηματοδοτούν επίσης την άδεια μητρότητας και πατρότητας οφέλη , εργασία, παροχές τραυματισμό , και τα επιδόματα ανεργίας .

Υποχρεωτική επαγγελματικών συντάξεων : το 12% των κερδών .

Ιρλανδία

Αυτοαπασχολούμενος : Με ετήσιο εισόδημα από € 5.000 και άνω , το 4 % των καλυπτόμενου  εισοδήματος .

Το ετήσιο εισόδημα του αυτοαπασχολούμενου ατόμου που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι με βάση το ακαθάριστο επιδόματα κεφαλαίου μείον το εισόδημα και η συνταξιοδότηση    (ιδιωτικη σύνταξη) Οι εισφορές καταβάλλονται σε ετήσια βάση. Συνεισφορές του αυτοαπασχολούμενου προσώπου χρηματοδοτουν επίσης δαπανες μητρότητας σε χρήμα , έγκριση , και ιατροφαρμακευτικές παροχές .

Isle of Man

Αυτοαπασχολούμενος : Μια κατ ‘αποκοπή ΕΙΣΦΟΡΑ  των £ 2,50 την εβδομάδα συν 8 % των ετήσιων αποδοχών από £ 5.980 σε £ 39.000 το 1% των αποδοχών άνω £ 39.000 .

Οι εθελοντικά ασφαλισμένοι καταβάλλουν ένα κατ ‘αποκοπή ποσό των £ 12,60 την εβδομάδα. Εθελοντικες εισφορές χρηματοδοτούν μόνο τη βασική κρατική σύνταξη αρχαιότητας κατ ‘αποκοπήν

Περίπου το 20 % της συνεισφοράς του αυτοαπασχολούμενου προσώπου διατίθεται για το Υπηρεσίες Υγείας για το κόστος των ιατρικών παροχών . Οι αυτοαπασχολούμενου ατόμου εισφορές χρηματοδοτούν όλες τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης , εκτός από την κρατική δεύτερη σύνταξη , παροχές εργατικού ατυχήματος, και το επίδομα ανταποδοτικού αναζήτησης εργασίας .

Jersey

Αυτοαπασχολούμενος : 10,5 % των κερδών –  από £ 796 το μήνα εως  £ 3.778 το μήνα

συν 2 % από £ 3.779 το μήνα σε £ 12.500 το μήνα .

 Εισφορές αυτοαπασχολουμένων ατόμου χρηματοδοτουν επίσης παροχες ασθενείας , μητρότητας , και εργασία, παροχές τραυματισμό .

Οι ελάχιστες μηνιαίες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι £ 796 .

Οι μέγιστες μηνιαίες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι £ 12.500.

Λετονία

Αυτοαπασχολούμενος : 32.46 % των κερδών που καλύπτονται καθώς και διοικητικά τέλη για το ατομικό λογαριασμό . Τη συμβολή του συνόλου των αυτοαπασχολούμενων ατόμου 32.46 % των καλυπτόμενων κέρδη , 18 % των κερδών που χρηματοδοτεί το NDC σύνταξης και 2 % των καλυπτόμενων κέρδη χρηματοδοτεί το ατομικό λογαριασμό . Το υπόλοιπο χρηματοδοτεί η σύνταξη αναπηρίας , ασθένειας και μητρότητας , και τα οφέλη του γονέα . ( Το 2013 , το ποσοστό εισφοράς για το ατομικό λογαριασμό θα αυξηθεί στο 6 % των καλυπτόμενων κέρδη . Το ποσοστό της συνεισφοράς του NDC θα μειωθεί έτσι ώστε η συνολική ποσοστό συνεισφοράς παραμένει η ίδια . )

Λιχτενστάιν

Αυτοαπασχολούμενος Κοινωνική ασφάλιση : Μια κατ ‘αποκοπήν εισφορά  ποσού 234 φράγκα ( γήρατος και επιζώντων) για ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 φράγκα

& 7,8 % του ετήσιου εισοδήματος ( γήρατος και επιζώντων ) και 1,5 % του ετήσιου εισοδήματος            (αναπηρία), εφόσον το ετήσιο εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 3.000 φράγκα συν 3,6 % του συνολικού ποσού συνεισφοράς ( διοικητικές αμοιβές )

Δεν υπάρχει ανώτατο όριο εισοδήματος που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των εισφορών .

Υποχρεωτική επαγγελματικών συντάξεων : Οι εθελοντικές εισφορές καθώς και τις διοικητικές αμοιβές .

Λουξεμβούργο

Αυτοαπασχολούμενος : 16 % του   εισοδήματος .

Οι ελάχιστες μηνιαίες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι ο νόμιμος κατώτατος μισθος .

Οι μέγιστες μηνιαίες αποδοχές που  χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι πέντε φορές το νομικό ελάχιστο κοινωνικό μισθό .

Ο κατώτατος μισθός είναι € 1,801.49 .

Μάλτα

Αυτοαπασχολούμενος : Από € 26,25 έως € 56,78 την εβδομάδα , ανάλογα με το καθαρό εισόδημα από αυτοαπασχόληση .

Το μέγιστο ετήσιο καθαρό εισόδημα που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι € 17.417 για άτομα που έχουν γεννηθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου 1961 και € 19.682 για άτομα που έχουν γεννηθεί την ή μετά την 1, Ιαν., 1962 .

Συνεισφορές του αυτοαπασχολούμενου προσώπου χρηματοδοτουν επίσης δαπανες ασθενείας σε χρήμα και εργασία.

Ολλανδία

Αυτοαπασχολούμενος : 17,9 % των καλυπτόμενων κέρδη για τις συντάξεις γήρατος και

1,1 % των καλυπτόμενων κερδών για τη σύνταξη επιζώντος .

Οι μέγιστες ετήσιες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι € 33.436 .

Νορβηγία

Αυτοαπασχολούμενος : 11 % του συντάξιμου εισόδηματος ( εισόδημα από αυτο- απασχόλησης ) .

Οι εισφορές υπολογίζονται με βάση συντάξιμο εισόδημα μεγαλύτερο από 39.600 κορώνες. Η μέγιστη συνεισφορά είναι 25 % των συντάξιμων εισοδημάτων  άνω των 39.600 κορώνων

Συνεισφορές του αυτοαπασχολούμενου προσώπου χρηματοδοτούν επίσης δαπάνες ασθενείας και μητρότητας

Ρουμανία

Αυτοαπασχολούμενος Κοινωνική ασφάλιση : 28,3 % του εισοδήματος ( θα μειωθούν σταδιακά σε 25 % μέχρι το 2016 ). Δεν υπάρχουν ελάχιστες ή μέγιστες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών . Υποχρεωτικος ατομικός λογαριασμός : 3 % των ακαθάριστων αποδοχών συν έως και 2,5 % του εισφορές και 0,05 % του καθαρού ενεργητικού υπό διαχείριση το μήνα για διοικητικές αμοιβές.

Οι ελάχιστες αποδοχές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι 35 % του εθνικού μέσου ακαθάριστου μισθού .

Οι μέγιστες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι πέντε φορές τα εθνικό μέσο όρο ακαθάριστου μισθού .

Σερβία

Αυτοαπασχολούμενος : 22 % εισοδήματος .

Το ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι 35 % από τις  μέσες μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές τους τρεις προηγούμενους μήνες .

Το μέγιστο μηνιαίο εισόδημα που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι πέντε φορές τα εθνικές μέσες μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές κατά τον προηγούμενο μήνα .

Οι μέσες μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές είναι 55.505 δηνάρια (Φεβρουάριος 2012) .

Δημοκρατία της Σλοβακίας

Αυτοαπασχολούμενος  Κοινωνική ασφάλιση : 18 % των μηνιαίων αποδοχών που δηλώθηκαν για τις παροχές γήρατος  &  6 % από τις μηνιαίες αποδοχές  για παροχές αναπηρίας  παροχές επιζώντων

Διαχειριστές των συνταξιοδοτικών ταμείων μπορεί να χρεώνουν έως και 1 % του αυτοαπασχολούμενου προσώπου μηνιαία εισφορά στο επιμέρους λογαριασμό και 0,025 % του μέσου όρου

Οι νομικές ελάχιστες μηνιαίες αποδοχές είναι € 339,89

Οι νόμιμο ανώτατο όριο των μηνιαίων αποδοχών που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι € 3.076 .

Ατομικός λογαριασμός : 9 % των μηνιαίων αποδοχών που δηλώνονται από το 18 % συμβολης  στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης .

Σλοβενία

Αυτοαπασχολούμενος : 24.35 % των εσόδων. Αγρότες συνεισφέρουν το 15,5%  από το ετησιο εισόδημα .  Το  εισόδημα είναι ίσο με το ακαθάριστο εισόδημα μείον τις δαπάνες . Το ελάχιστο εισοδήμα που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι ο κατώτατος μισθος . Ο ελάχιστος νόμιμος μισθός είναι € 748,10 και αναπροσαρμόζεται ετησίως σύμφωνα με την μεταβολές στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης. Η μέγιστη αξιολόγησε εισοδήματος που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι 2,4 φορές οι  μέσες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων στη Σλοβενία

Ισπανία

Αυτοαπασχολούμενος : 26,5 % έως 29,8 % των κερδών .

 

Σουηδία

Αυτοαπασχολούμενος  Κοινωνική ασφάλιση : 17.21 % των φορολογητέων εισοδημάτων ( γηρατειά ) & 4,48 % έως 5,11 % του  προσδιορίσιμου εισοδήματος , ανάλογα με τη διάρκεια της περιόδου αναμονής που επιλέγεται αναπηρία ( αποζημίωση ασθένειας  ) & 1,17 % των φορολογητέων εισοδημάτων ( επιζώντες ) .

Ελβετία

Αυτοαπασχολούμενος – Βάση σύνταξης : 7,8 % του ακαθάριστου εισοδήματος ( γήρατος και επιζώντων) και 1,4 % του ακαθάριστου  εισοδήματος ( αναπηρία). Οι εισφορές μειώνονται σύμφωνα με μια φθίνουσα κλίμακα για τα εισοδήματα πάνω από ένα καθορισμένο ανώτατο όριο .

Τουρκία

Αυτοαπασχολούμενος : 20 % των μηνιαίων αποδοχών που δηλώθηκαν

Ηνωμένο Βασίλειο

Αυτοαπασχολούμενος : Μια κατ ‘αποκοπήν εισφορα των £ 2,65 την εβδομάδα , αν τα κέρδη είναι μεγαλύτερα από £ 5.595

συν 9 % των δηλωθέντων ετήσιων αποδοχών από £ 7.605 εως  £ 42.475

συν 2 % των δηλωμένων ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από £ 42.475 (Απρίλιος 2012).

15,5 % της συνεισφοράς του αυτοαπασχολούμενου ατόμου που διατίθενται για την Εθνική  Υπηρεσία Υγείας για ιατρικές παροχές .

4 ) ΑΣΙΑ

Αρμενία

Αυτοαπασχολούμενος : Η ετήσια συνεισφορά 15 % του ετήσιου εισοδήματος από 60.000 δράμια 1.200.000 δράμια συν 5 % του εισοδήματος άνω των 1.200.000 ντραμς . ( Γεωργοί απαλλάσσονται από τις εισφορές ).

Συνεισφορές του αυτοαπασχολούμενου προσώπου χρηματοδοτουν επίσης δαπανες ασθενείας και μητρότητας και τα επιδόματα ανεργίας .

Μπαχρέιν

Αυτοαπασχολούμενος : 15 % του μηνιαίου εισοδήματος .

Το μηνιαίο εισόδημα που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι 200 δηνάρια σε 1.000 δηνάρια ( καθορίζεται από το αυτοαπασχολούμενος όταν έγινε μέλος του συστήματος ) & μπορεί να να αυξηθεί ή να μειωθεί σε ετήσια βάση κατά 5 % , αλλά πρέπει να είναι 200 έως 1.500 δηνάρια

Χονγκ Κονγκ

Αυτοαπασχολούμενος – Υποχρεωτική ασφαλιση επαγγελματικής πρόνοιας : Τουλάχιστον 5 % των μηνιαίων ή ετήσιων εσόδων .

Οι πρόσθετες εθελοντικές συνεισφορές επιτρέπονται .

Οι ελάχιστες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι HK $ 6,500 το μήνα .

Οι μέγιστες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι HK 25.000 δολάρια το μήνα .

Ινδονησία

 Αυτοαπασχολούμενος – Ταμείο Προνοίας : Τουλάχιστον 2 % των ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών που δηλώνονται .  Κοινωνική ασφάλιση : 1 % των ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών που δηλώνονται .

 

Ιράν

Αυτοαπασχολούμενος : 18 % των αποδοχών

Νησιά Μάρσαλ

Αυτοαπασχολούμενος : 14 % του 75 % του ακαθάριστου εισοδήματος.  Οι μέγιστες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι 5.000 δολάρια ΗΠΑ.

Μικρονησία

Αυτοαπασχολούμενος : 5 % των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων για το προηγούμενο  ημερολογιακό έτος .  Οι μέγιστες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι ΗΠΑ $ 7.000

( αύξηση κατά  1.000 δολάρια ΗΠΑ ανά πενταετία μέχρι να φτάσει 10.000 $ ΗΠΑ το 2028.

 

Σαουδική Αραβία

Αυτοαπασχολούμενος : 18 % του δηλωθέντος εισοδήματος .

Οι ελάχιστες μηνιαίες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι 1.200 ριάλ .

Οι μέγιστες μηνιαίες αποδοχές και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι 45.000 ριάλ .

 

Φιλιππίνες

Αυτοαπασχολούμενος : 10,4 % των ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών , σύμφωνα με το εισόδημα

Οι ελάχιστες μηνιαίες αποδοχές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι 1.000 πέσος .

Οι μέγιστες μηνιαίες αποδοχές που  χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών είναι 15.000 πέσος .

 

Σιγκαπούρη

Αυτοαπασχολούμενος : 2,33 % έως 9 % ( ανάλογα με την ηλικία ) των ετήσιων εσόδων. ( Ποσοστά εισφορών για τα παλαιότερα μέλη του ταμείου είναι υψηλότερη ) .

ΠΗΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

 

http://www.ssa.gov/policy/docs/progdesc/index.html

Aκολουθει η παραθεση των στοιχειων στα αγγλικα:

1) Αμερικη

Argentina

Self-employed person
Social insurance: Contributions of 153 pesos to 675 pesos, depending on the type of work and gross earnings; casual workers, 5% of declared earnings.
Note: Self-employed workers can either pay monthly contributions according to a taxable base that varies by type of work and number of employees or pay a single monthly contribution for social security, value-added tax, and profits, according to the various measures of the size of the enterprise

Brazil

Self-employed person: 20% of declared covered earnings; 11% of the legal monthly minimum wage for the age pension only.
The minimum monthly earnings used to calculate contributions are the legal monthly minimum wage (545 reais).
The maximum monthly earnings used to calculate contributions are 3,691.74 reais.
The self-employed person’s contributions also finance sickness and maternity benefits.

Canada

Earnings-related pension

Self-employed person: 9.9% of covered earnings.
The minimum annual earnings used to calculate contributions are C$3,500.
The maximum annual earnings used to calculate contributions are C$48,300.
Earnings limit adjustment: Adjusted annually according to increases in the average industrial wage. (εδω – ποσοστο αυξησης δημοσιων υπαλληλων)

Chile

Self-employed person: 10% of declared earnings for the old-age pension plus an average of 1.49% of declared earnings for disability and survivor insurance and 1.55% for administrative fees.
The minimum monthly declared earnings used to calculate contributions are 182,000 pesos.
The maximum monthly declared earnings used to calculate contributions are 66

Cuba

Self-employed person: 25% of declared income, according to a schedule in law.
The monthly earnings used to calculate contributions are subject to a minimum and a maximum.
The self-employed person’s contributions also finance sickness and maternity benefits and disability benefits.UFs. The UF is 21,947.23 pesos and is adjusted daily according to changes in the consumer price index.

Ecuador

Self-employed person: 9.74% of gross declared earnings.
The minimum earnings used to calculate contributions are $264.
There are no maximum earnings used to calculate contributions.

Mexico

Self-employed person
Mandatory individual account and social insurance: 6.275% of the legal daily minimum wage in Mexico City for old-age benefits plus 2.375% of the legal daily minimum wage in Mexico City for disability and survivor benefits.

Nicaragua

Self-employed person: 10% of declared earnings (old-age, disability, and survivor benefits and dependent supplements) or 18.25% of declared earnings (old-age, disability, and survivor benefits and dependent supplements, sickness and maternity benefits, and family allowances). Clergy contribute 7.60% of declared earnings for old-age, disability, and survivor benefits.

Panama

Self-employed person:
Social insurance only: 12.5% (13.5% as of 2013) of gross declared monthly earnings of 500 balboas or less.
Social insurance and individual account: 12.5% (13.5% as of 2013) of the first 500 balboas to social insurance and 11.41% (12.41% as of 2013) of gross monthly earnings above 500 balboas to the individual account.
The insured’s contribution to the individual account includes 1% of the earnings above 500 balboas for collective old-age and disability insurance and 0.0875% of the earnings above 500 balboas for the solidarity contribution.
The minimum earnings used to calculate contributions are the legal monthly minimum wage.
There are no maximum earnings used to calculate contributions.

United States of America

Self-employed person: 12.4% of covered earnings (temporarily reduced to 10.4% for 2011 and 2012).
The maximum annual earnings used to calculate contributions are $110,100. (The maximum earnings used to calculate contributions are automatically adjusted to wage levels.)

Uruguay

Social insurance only: 15% of gross monthly earnings of 24,709 pesos or less.
Social insurance and individual account: 15% of the first 24,709 pesos of gross monthly earnings to social insurance; 15% of gross monthly earnings above 24,709 pesos to the individual account; 7.5% of gross monthly earnings if enrolled voluntarily.
The insured’s contribution to the individual account includes an average 0.97% of covered earnings for disability and survivor insurance and an average 1.86% of covered earnings for administrative fees.
The maximum monthly earnings used to calculate contributions are 74,128 pesos.
Earnings used to calculate contributions are adjusted according to the civil servants’ average wage index.

Eδω ολες οι χωρες της Αμερικης
http://www.ssa.gov/policy/docs/progdesc/ssptw/2010-2011/americas/index.html

2) Αφρικη:
Για την μεγαλη πλειοψηφια των χωρων ειτε δεν υπαρχουν στοιχεια
εισφορας αυτοαπασχολουμενων (Not applicable.), ειτε…δεν υπαρχει καμια υποχρεωτικη ασφαλιση, λογω της κακης οικονομικοτεχνικης καταστασης τους.

Ξεχωριζει ομως η Σιερα Λεονε, αφου εφαρμοζει εισοδηματικο κριτηριο,
και αλλες χωρες ομως, που δειλα δειλα χτιζουν ασφαλιστικο συστημα.

Sierra Leone

Self-employed person: 15% of monthly income.

Libya

Self-employed person: 15.675% of declared income.

Cape Verde

Self-employed person: 10% of gross monthly earnings plus 1.5% of gross monthly earnings for administrative fees.
The self-employed person’s administrative fees also finance sickness and maternity benefits.

3) Ευρωπη :

Austria

Self-employed person: Contributions vary between 16.25% and 20% of covered earnings, according to profession; farmers contribute 15% of earnings.
The maximum monthly earnings used to calculate contributions are €4,795.

Albania

Self-employed person: 21.6% of the legal monthly minimum wage.
The legal monthly minimum wage is 17,540 leks

Andorra

Self-employed person: A choice of 10%, 12.5%, or 15% of average monthly earnings of all insured persons covered by the National Social Security Fund in the previous year (€2,003.64 in 2011) plus 10% of gross earnings (disability, survivors, sickness, maternity and work injury).
There are no maximum earnings used to calculate contributions.

Belarus

Self-employed person: 6% of declared income.
The self-employed person’s contributions also finance family allowances, unemployment benefits, and the funeral grant.

Bulgaria

Self-employed person
Social insurance: For persons born before January 1, 1960, 17.8% of declared covered earnings; for persons born after December 31, 1959, 12.8% of declared covered earnings.
The minimum monthly earnings used to calculate contributions are 420 leva.
The maximum monthly earnings used to calculate contributions are 2,000 leva.
Mandatory individual account: 5% of declared covered earnings.
The minimum monthly earnings used to calculate contributions are 420 leva.
The maximum monthly earnings used to calculate contributions are 2,000 leva.

Croatia

Self-employed person
Social insurance: 20% for social insurance only; 15% of the insurance base for the social insurance and mandatory individual account.
Self-employed farmers exempt from income taxes, contribute 10% of covered earnings for social insurance only; 5% of the insurance base for social insurance and mandatory individual account.
The insurance base is a percentage of the gross average wage of all employed persons (from 50% to 110%), depending on the category of self-employment and the individual’s level of education.
The self-employed person’s contributions also finance disability and survivors benefits and work injury and occupational disease benefits.
Mandatory individual account: 5% of covered earnings plus administrative fees.

Cyprus

Self-employed person: 12.6% of notional income prescribed in regulations for specific occupational categories.
The maximum weekly earnings used to calculate contributions are €1,025.
The self-employed person’s contributions also finance cash sickness and maternity benefits.

Czech Republic

Self-employed person: 28% of declared monthly covered earnings; a flat-rate of 5,928 koruna if declared earnings for full-time work are less than 25% of the national average monthly wage.
Declared earnings are 50% of the difference between income and expenses. The minimum declared earnings for a part-time self-employed person are 10% of the national average monthly wage.
The maximum annual earnings used to calculate contributions are 72 times the national average monthly wage.
The national average monthly wage is 25,137 koruna.

Finland

Self-employed person

Universal pension: None.
Earnings-related pension: 21.2% of declared covered monthly earnings if younger than age 53; 22.4% of declared covered monthly earnings if aged 53 or older.
Self-employed persons setting up a business for the first time pay 25% less for the first 48 months of contributions. If the business closes down before the end of the 48th month, the remaining months can be applied toward a second period of self-employment. There is no limit on the interval between these periods.
The minimum annual earnings used to calculate contributions for self-employed persons are €6,775.60.
The maximum annual earnings used to calculate contributions are €153,875.

Estonia

Social insurance: 16% of declared covered earnings.
Mandatory individual account: 4% of declared earnings plus an administrative fee.

Germany

Self-employed person: 19.6% of monthly income.
The minimum monthly contribution is €78.40 and the maximum is €1,097.60 (E–€940.80) or a flat-rate amount of €514.50 (E–€439.04), depending on the type of coverage chosen by the self-employed person.

Guernsey

Self-employed person: 10.5% of covered earnings.
The minimum annual earnings used to calculate contributions are £6,292.
The maximum annual earnings used to calculate contributions are £105,144.
The self-employed person’s contributions also finance sickness, maternity, and work injury benefits; prescription medicine; long-term care; and some medical services.

Hungary

Self-employed person: 10% of declared monthly earnings and 27% of declared monthly earnings in the form of a social contribution tax.
The minimum earnings used to calculate contributions are the monthly minimum wage.
The monthly minimum wage is 93,000 forints.
The self-employed person’s social contribution tax also finances work injury benefits, sickness and maternity benefits, and unemployment benefit

Iceland

Self-employed person
Universal pension: 7.79% of presumptive income. (Presumptive income is the employment income one would receive if similarly employed by an unrelated person).
The self-employed person’s contributions also finance maternity and paternity benefits, work injury benefits, and unemployment benefits.
Mandatory occupational pension: 12% of earnings.

Ireland

Self-employed person: With an annual income of €5,000 or more, 4% of covered income.
The self-employed person’s annual income used to calculate contributions is based on gross income minus capital allowances and superannuation (private pension) contributions. Contributions are paid annually.
The self-employed person’s contributions also finance cash maternity, adoption, and medical benefits.

Isle of Man

Self-employed person: A flat rate of £2.50 a week plus 8% of annual earnings from £5,980 to £39,000 and 1% of earnings above £39,000.
The voluntarily insured pay a flat rate of £12.60 a week. Voluntary contributions finance only the flat-rate basic state retirement pension and bereavement benefits.
Around 20% of the self-employed person’s contribution is allocated to the Health Services for the costs of medical benefits. The self-employed person’s contributions finance all social insurance benefits except the state second pension, work injury benefits, and the contributory job seeker’s allowance.

Jersey

Self-employed person: 10.5% of covered earnings from £796 a month to £3,778 a month plus 2% from £3,779 a month to £12,500 a month.
Self-employed person’s contributions also finance sickness, maternity, and work injury benefits.
The minimum monthly earnings used to calculate contributions are £796.
The maximum monthly earnings used to calculate contributions are £12,500.

Latvia

Self-employed person: 32.46% of covered earnings plus administrative fees for the individual account.
Of the total self-employed person’s contribution of 32.46% of covered earnings, 18% of covered earnings finances the NDC pension and 2% of covered earnings finances the individual account. The remainder finances the disability pension, sickness and maternity benefits, and parent’s benefits. (In 2013, the contribution rate for the individual account will increase to 6% of covered earnings. The NDC contribution rate will decrease so that the total contribution rate remains the same.)
The minimum annual declared earnings used to calculate contributions are 2,400 lats.
The maximum annual earnings used to calculate contributions are temporarily suspended until 2013.

Liechtenstein

Self-employed person
Social insurance: A flat rate of 234 francs (old age and survivors) for annual income up to 3,000 francs; 7.8% of annual income (old age and survivors)and 1.5% of annual income (disability) if annual income is greater than 3,000 francs plus. 3.6% of the total contribution amount (administrative fees).
There is no maximum income used to calculate contributions.
Mandatory occupational pension: Voluntary contributions plus administrative fees.

Luxembourg

Self-employed person: 16% of covered income.
The minimum monthly earnings used to calculate contributions are the legal social minimum wage.
The maximum monthly earnings used to calculate contributions are five times the legal social minimum wage.
The legal monthly social minimum wage is €1,801.49.

Malta

Self-employed person: From €26.25 to €56.78 a week, depending on net income from self-employment.
The maximum annual net income used to calculate contributions is €17,417 for persons born before December 31, 1961 and €19,682 for persons born on or after January 1, 1962.
The self-employed person’s contributions also finance cash sickness and work injury benefits.

Netherlands

Self-employed person: 17.9% of covered earnings for the old-age pension and 1.1% of covered earnings for the survivor pension.
The maximum annual earnings used to calculate contributions are €33,436.

Norway

Self-employed person: 11% of the pensionable income (income from self-employment).
Contributions are calculated based on pensionable income greater than 39,600 kroner. The maximum contribution is 25% of pensionable income exceeding 39,600 kroner.
The self-employed person’s contributions also finance sickness and maternity benefits.

Romania

Self-employed person
Social insurance: 28.3% of income (decreasing gradually to 25% by 2016).
There are no minimum or maximum earnings used to calculate contributions.
Mandatory individual account: 3% of gross earnings plus up to 2.5% of contributions and 0.05% of net assets under management a month for administrative fees.
The minimum earnings used to calculate contributions are 35% of the national average gross salary.
The maximum earnings used to calculate contributions are five times the national average gross salary.

Serbia

Self-employed person: 22% of covered income.
The minimum monthly income used to calculate contributions is 35% of the national monthly average gross wage in the previous three months.
The maximum monthly income used to calculate contributions is five times the national monthly average gross wage in the previous month.
The national monthly average gross wage is 55,505 dinars (February 2012).

Slovak Republic

Self-employed
Social insurance: 18% of monthly declared earnings for old-age benefits; 6% of monthly declared earnings for disability benefits; survivor benefits are financed by old-age and disability contributions.
Pension fund administrators may charge up to 1% of the self-employed person’s monthly contribution to the individual account and 0.025% of the average monthly net value of assets for monthly administrative fees.
The legal minimum monthly earnings are €339.89
The legal maximum monthly earnings used to calculate contributions are €3,076.
Individual account: 9% of monthly declared earnings out of the 18% contributed to the social insurance scheme.

Slovenia

Self-employed person: 24.35% of assessed income; farmers contribute 15.5% of assessed income.
Assessed income is equal to gross income minus expenditures.
The minimum assessed income used to calculate contributions is the legal minimum wage.
The legal minimum wage is €748.10 and is adjusted annually according to changes in the prices of basic necessities.
The maximum assessed income used to calculate contributions is 2.4 times the average gross wage of employed persons in Slovenia during the second to last month before the claim is made.
The self-employed person’s contributions also finance work injury permanent disability benefits. The death benefit and funeral allowance are financed under Sickness and Maternity

Spain

Self-employed person: 26.5% to 29.8% of earnings.
The self-employed’s contributions also finance sickness, maternity, and work injury benefits.

Sweden

Self-employed person
Social insurance: 17.21% of assessable income (old age); 4.48% to 5.11% of assessable income, depending on the length of waiting period chosen (disability (sickness compensation)); 1.17% of assessable income (survivors).
NDC and mandatory individual account: 17.21% of assessable income (old age) plus an average of 0.034% of account value (2010) for NDC administrative fees. An average of 0.48% of asset value (2010) for individual account (premium pension) fees. 4.48% to 5.11% of assessable income, depending on the length of waiting period chosen (disability (sickness compensation)); 1.17% of assessable income (survivors). An additional cost for voluntary survivor benefits.
The maximum annual income used to calculate contributions is 440,622 kronor.

Switzerland

Self-employed person
Base pension: 7.8% of gross income (old age and survivors) and 1.4% of gross income (disability). Contributions are reduced according to a decreasing scale for income above a fixed ceiling.
Mandatory occupational pension: Varies according to the insured’s pension fund.

Turkey

Self-employed person: 20% of monthly declared earnings, up to a maximum.

United Kingdom

Self-employed person: A flat-rate of £2.65 a week if earnings are greater than £5,595 plus 9% of declared annual earnings from £7,605 to £42,475 plus 2% of declared annual earnings greater than £42,475 (April 2012).
15.5% of the self-employed person’s contribution is allocated to the National Health Service for medical benefits.

4) ΑΣΙΑ

Armenia

Self-employed person: An annual contribution of 15% of annual income from 60,000 drams to 1,200,000 drams plus 5% of income greater than 1,200,000 drams. (Farmers are exempt from contributions.)
The self-employed person’s contributions also finance sickness and maternity and unemployment benefits.

Bahrain

Self-employed person: 15% of monthly income.
The monthly income used to calculate contributions is 200 dinars to 1,000 dinars (determined by the self-employed person when joining the system); may be increased or decreased annually by up to 5% but must be 200 dinars to 1,500 dinars.

Hong Kong

Self-employed person
Universal allowances and social assistance: None.
Mandatory occupational benefit: At least 5% of monthly or yearly income. Additional voluntary contributions are permitted.
The minimum earnings used to calculate contributions are HK$6,500 a month.
The maximum earnings used to calculate contributions are HK$25,000 a month.

Indonesia

Self-employed person
Provident fund: At least 2% of gross monthly declared earnings.
Social insurance: 1% of gross monthly declared earnings.

Iran

Self-employed person: 18% of earnings; 12% of earnings (old age); or 14% of earnings (old age and survivor).

Israel

Self-employed person: 3.09% of earnings up to and 5.21% of earnings above 60% of the national average wage (old-age and survivor pensions); 1.11% of earnings up to and 1.86% of earnings above 60% of the national average wage (disability benefits); and 0.12% of earnings up to and 0.18% of earnings above 60% of the national average wage (long-term care).
The minimum monthly earnings used to calculate contributions are the monthly minimum wage.
The monthly minimum wage is 4,100 new shekels.
The national average wage is 8,619 new shekels a month.

Marshall Islands

Self-employed person: 14% of 75% of gross income.
The maximum earnings used to calculate contributions are US$5,000 a quarter.

Micronesia

Self-employed person: 5% of business annual gross revenue for the previous calendar year.
The maximum earnings used to calculate contributions are US$7,000 (rising by US$1,000 every five years until reaching US$10,000 in 2028) a quarter (January 2013).

Saudi Arabia

Self-employed person: 18% of declared income.
The minimum monthly earnings used to calculate contributions are 1,200 riyals.
The maximum monthly earnings used to calculate contributions are 45,000 riyals.

Philippines

Self-employed person: 10.4% of gross monthly earnings, according to 29 income classes.
The minimum monthly earnings used to calculate contributions are 1,000 pesos.
The maximum monthly earnings used to calculate contributions are 15,000 pesos.
The self-employed person’s contributions also finance cash sickness and maternity benefits and the funeral grant.

Singapore

Self-employed person: 2.33% to 9% (depending on age) of annual income to the MA only. (Contribution rates for older fund members are higher).
The maximum mandatory annual contribution to the MA is S$4,200 to S$5,400 a year, depending on age.
Additional voluntary contributions are permitted. Total mandatory and voluntary contributions must not exceed S$30,600 a year.

Taiwan

Self-employed person
National pension program: Voluntary contributions of 3.87% of the monthly minimum wage.
Disabled and low-income self-employed persons pay no contributions or pay 1.93%, or 2.9% of the monthly minimum wage, depending on the degree of disability or total family income.
The monthly minimum wage is NT$18,780.
Labor insurance program (social insurance): 4.5% of gross monthly income (4.8% in 2013, gradually rising to 7.2% by 2030).
The maximum monthly earnings used to calculate contributions are NT$43,900. (The monthly earnings used to calculate contributions are adjusted according to changes in the minimum wage.)
The self-employed person’s contributions also finance cash sickness and maternity benefits.
Labor pension fund (individual account): Not applicable.

Uzbekistan

Self-employed person
Mandatory individual account (old-age): 1% of declared earnings. Additional contributions are possible.
Social insurance: A monthly contribution of at least the value of the monthly minimum wage; at least 50% of this amount if aged 60 or older (men), aged 55 or older (women), or disabled.
The monthly minimum wage is 79,590 soms (December 2012).
The self-employed person’s social insurance contributions also finance family allowances.
Social pensions (social assistance): None.

Vietnam

Self-employed person: 20% of declared earnings (rising to 22% in 2014).
The minimum earnings used to calculate contributions are the minimum wage.
The maximum earnings used to calculate contributions are 20 times the minimum wage.
The legal monthly minimum wage is 1,050,000 dong.

http://www.ssa.gov/policy/docs/progdesc/index.html

Advertisements