Η Ποσοστιαία συμβολή των επιμέρους ασφαλισμένων κλάδων στο αποθεματικό του ΤΑΝ.


 Η Ποσοστιαία συμβολή των επιμέρους ασφαλισμένων κλάδων στο αποθεματικό του ΤΑΝ.

Συμφωνα με τα στοιχεια απο το site του ΤΑΝ το 2007:

«Με βάση τα τελευταία στοιχεία που μας παράθεσε η μηχανογράφηση του Ταμείου μας  και η οποία στηρίζεται πλέον σε σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα, ο αριθμός των  ασφαλισμένων και των συνταξιούχων μας έχει ως ακολούθως:

Αριθμός ασφαλισμένων

Δικηγόροι                                       41.532
Συμβολαιογράφοι                            3.289
Δικαστές – Δικαστ. Υπάλληλοι      10.350
Δικαστικοί Επιμελητές                    2.200

ΣΥΝΟΛΟ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ         57.371

Αριθμός συνταξιούχων

Δικηγόροι                                     8.367
Συμβολαιογράφοι                         1.306
Δικαστές – Δικαστ. Υπάλληλοι     5.272
Δικαστικοί Επιμελητές                 1.074

ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ  16.019

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια του Ταμείου Νομικών http://www.tnomik.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=123&cnode=17

Οι δικηγόροι είναι οι κατ’ αριθμόν πολυπληθέστεροι, χωρίς όμως να παραγνωρίζεται ότι και οι λοιποί κλάδοι συνεισφέρουν στο Ταμείο. Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε και στη συμβολή των συμβολαιογράφων, οι οποίοι από της ιδρύσεώς του υπάγονται στο Τ.Ν. και αποτελούν ισχυρό παράγοντα οικονομικής προόδου. Αλλά και οι λοιποί Κλάδοι: δικαστές, δικαστικοί επιμελητές, και δικαστικοί υπάλληλοι, συντελούν σημαντικά με την τακτική εισροή πόρων, στην απρόσκοπτη εξέλιξη των εργασιών και της αποστολής του.

Αναλογία εν ενεργεία προς συνταξιούχους: 3,58:1 ποσοστό άκρως ικανοποιητικό υπό τα  σύγχρονα στατιστικά δεδομένα, πολύ περισσότερο που η ίδια αναλογία το 1960 ήταν  2,67:1 ήτοι: Ασφαλισμένοι 16.722, συνταξιούχοι 6.263.

Aυτο που δεν λεει βεβαια η μελετη του ΤΑΝ, ειναι οτι η  ‘ακρως ικανοποιητικη αναλογια» που καθιστα βιωσιμο το ταμειο οφειλεται αποκλειστικα στους δικηγορους που αποτελουν το 71 % των ασφαλισμενων!!!

Επομενως σε αναλογο υψος ανερχεται και η συμβολη αυτων στο εισφοροδοτικο κεφαλαιο του ταμειου απ οπου αντλουνται και οι ποροι για την καταβολη των  συνταξεων!

Πιο συγκεκριμενα οι δικηγοροι εχουν αναλογια ασφαλισμενων – συνταξιουχων 5 προς 1 (!!!),

-δηλαδη 41 χιλιαδες ασφαλισμενους προς 8 χιλιαδες συνταξιουχους,

  ενω  ολοι οι υπολοιποι κλαδοι μετα βιας 2 ασφαλισμενους προς 1 συνταξιουχο!:

-δηλαδη 3 χιλιαδες προς  1500 περιπου οι συμβολαιογραφοι

-10 χιλιαδες προς 5 χιλιαδες οι δικαστες και δικαστικοι υπαλληλοι και

-2 χιλιαδες προς χιλιους οι δικαστικοι επιμελητες!

Με αναλογια ομως 2 προς εναν οχι συνταξεις δεν δινεις, αλλα ουτε μποναμα!

Με λιγα λογια η οποια ευφορια του ταμειου οφειλεται σχεδον αποκλειστικα  στον μεγαλο αριθμο των δικηγορων, που μαλιστα εχει γινει αναθεμα εδω και πολλα χρονια ως αιτια δηθεν δεινων και καταστροφων.

Η αναλογια ομως των συνταξιουχων δικηγορων επι του ποσοστου των συνταξιουχων ειναι μολις 8.367 προς 16.019!  Δηλαδη μολις το 50% των συνταξιουχων του ΤΑΝ!

Εχουμε λοιπον εναν τομεα ο οποιος συνεισφερει με το 71% επι του συνολου των ασφαλισμενων του στις εισφορες – και αρα εχει τεραστια συμβολη στα εσοδα  – ενω απο την αλλη μολις το 50% των συνταξιουχων του ΤΑΝ προερχονται απο τους δικηγορους.

Εαν ηθελε υποτεθει οτι οι εισφορες μαζευονται συλληβδην απο ολους εμμισθους και αμισθους και αποδιδονται ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ  στα εσοδα και στο σχηματισμο αποθεματικων του ταμειου, και αρα και συλληβδην στις συνταξεις προκειται για ξεκαθαρη αδικια και υπερφορτωση των δικηγορων καθως ειναι προφανες οτι συμβαλλοντας στην καταβολη των συνταξεων και αλλων κλαδων, που ειναι προφανες οτι θα ειχαν δυσκολια να αυτοσυντηρθουν μονοι τους, ξεπερνουν τα ορια τους!

Κι αυτο λογο ελαχιστου αναλογιας εργαζομενων προς συνταξιουχων (2 προς 1 ως ειπαμε) των λοιπων κατηγοριων, ωστε οι δικηγοροι να  επωμιζονται υποχρεωση που δεν τους ανηκει και ουτε δυναται να θεωρηθει ευλογη!

Αλλο πραγμα να πληρωνουν οι δικηγοροι για τις συνταξεις των συνταξιουχων συναδελφων και  αλλο πραγμα αυθαιρετως να επεκτεινεται σιωπηρα τετοια υποχρεωση και σε συνταξεις υπολοιπων και μαλιστα εμμισθων.

Ειναι λοιπον προφανες απο τη φυση του πραγματος οτι η αριθμητικη υπεροχη των δικηγορων καθιστα σαφως βιωσιμο το δικο τους κλαδο, ενω οι υπολοιποι ειναι επισφαλεις.

-Περαν τουτου, παρακραταται υπερ ΕΤΑΑ – ΤΑΝ ποσοστο απο τις προεισπραξεις ΟΛΩΝ των δικηγορων περι το 3% αυτων (+ 5% για αλλα ταμεια), οπερ σε πανελληνια ετησια κλιμακα, δεν ειναι διολου  ευκαταφρονητο ποσο.  

Δυστυχως δεν ασφαιρειται απο τις εισφορες των  συμμετεχοντων δικηγορων! Ως εσοδο σιγουρα ομως ανερχεται σε καποια εκατομμυρια  ευρω. Παει και αυτο στο Ταμειο του ΤΑΝ,στα εσοδα. Το προσφερουν οι δικηγοροι, αφαιρειται απο τα εξοδα τους λογιστικα κλπ.

Ακομα δε χειροτερα ενω κατα κανονα ο μεσος συμβολαιογραφος πχ εχει σαφως μεγαλυτερο εισοδημα  σε σχεση με το μεσο δικηγορο, οι εισφορες που πληρωνουν δεν διαφερουν σημαντικα μεταξυ τους, ωστε να δημιουργειται ανισοτητα στην συνεισφορα.

Συνδυαζοντας λοιπον τα δεδομενα αυτα, με το οτι δεν υπαρχει κανενα εισοδηματικο κριτηριο στην συνεισφορα,  η κατασταση ειναι καταφορα αδικη για τους δικηγορους, δοθεντος οτι οι περισσοτεροι εξ αυτων δεν εχουν σταθερο εισοδημα και τοσο σε σχεση με τους εμμισθους οσο και με τους λοιπους αμισθους ασφαλισμενους ειναι στη χειροτερη οικονομικη κατασταση, χωρις να ελαφρυνονται, ακομα και οταν εχουν μηδενικο εισοδημα και μηδενικες παραστασεις!

Ετι δε περεταιρω η υποπτη και διαρκης αυξηση των εισφορων των δικηγορων απο τη μια η θεσμοθετηση υποχρεοτικοτητας εισφορων και σε ασκουμενους αλλα ΚΑΙ η προσφατη αποδοχη στο επαγγελμα αποφοιτων πασης σχεδον σχολης (!) καταδεικνυει απραδεκτη συμπαιγνια μετατροπης του επαγγελματος του δικηγορου  σε ….μαντρι υποχρεων εισφορων, δηλαδη  πρωτη μεριμνα δειχνει να ειναι η αυξηση εισφορων και η μετακυλιση του κοστους στους δικηγορους
και αφετερου η αξιοπεριεργη παση δυναμει διευρυνση (!) ενος υπερκορισμενου με αποφοιτους πασης σχολης, παροτι το επαγγελμα ειναι  υπερκορεσμενο εδω και παρα πολλα χρονια! Η σπουδη της πολιτειας να αυξησει ΚΑΙ  ΑΛΛΟ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ δειχνει οτι τους χρειαζεται ΜΟΝΟ για να εχει να  μαζευει εισφορες και τιποτα αλλο.

Εντωμεταξυ το κρατος στην περιπτωση των αυτοαπασχολουμενων εχει σιωπηρα καταργησει το χαρακτηρα της τριμερους χρηματοδοτησης (γενικο κανονα της κοινωνικης ασφαλισης), ωστε στην πραξη τα μονα εσοδα του ταμειου νομικων να ειναι απο εισφορες (και ελαχιστους θεσμοθετημενους πορους ), καθως το κρατος ουτε το δικο του μεριδιο συμμετοχης καταβαλλει ουτε και τους πορους που παρακρατει υπερ ΤΑΝ.

Γιατί άραγε μόλις φταρνιστούν ελαφρά οι τράπεζες σπεύδει ασθμάνουσα η πολιτεία και τις … ανακεφαλαιώνει με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ στα ασφαλιστικά ταμεία που η πολιτική όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας 60ετίας τα έχει κυριολεκτικά ρημάξει, δεν δίνει ούτε την συμμετοχή της στην τριμερή ασφάλιση των μετά το 1993 ασφαλισμένων, που προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν. 2084/1992, δεν εκπληρώνει δηλαδή θεσμοθετημένη και απαιτητή υποχρέωσή της, που μόνο για τον Τ.Α.Ν. του Ε.ΤΑ.Α. ανέρχεται σε 183.000.000 και μάλιστα όταν πέρυσι μόλις του έφαγε με το περιβόητο PSI ποσό 600.000.000 ευρώ από τα αποθεματικά

(του ΓΙΑΝΝΗ ΓΟΥΣΕΤΗ)  http://eadikigoroi.wordpress.com/2013/06/24/%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B2%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC-%CF%83/

Επομενως εξαρχης ηταν λαθος το συστημα, καθοτι υπολογιζε ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ  εισφορες χωρις να εκτιμα τα εισοδηματα των ασφαλισμενων, τον αριθμο και την αναλογια ασφαλισμενων – συνταξιουχων καθε επαγγελματικης κατηγοριας (αμισθων -εμμισθων κλπ) , αλλα  και στην πορεια αδικουσε ΞΑΝΑ τον ασφαλισμενο ,διοτι η συνεισφορα του κρατους ηταν ανυπαρκτη και ουδολως ελαφρυνε τα βαρη του ασφαλισμενου!

Ακομα και οταν υπηρχε προσκαιρα μια καλη κατασταση  αυτη μεταφραζοταν ισχνα υπερ των συνταξιουχων και ποτε με μειωση εισφορων των ασφαλισμενων.

Σημερα λοιπον, που παρα την προειδοποιηση του κου Ζαφειροπουλου οτι τι ΕΤΑΑ απελειλειται με απωλεια εσοδων ΛΟΓΩ ΦΥΓΗΣ των ασφαλισμενων
απο τις επαχθεις εισφορες, το δημοσιο εξακολουθει την αθλια πρακτικη της υπερεισφορολογησης.

Ηδη ενα μεγαλο μερος  των δικηγορων εχει εξωθηθει σε φυγη απο το επαγγελμα  πανελλαδικα.

Αν ομως σε λιγα χρονια αντι για 40.000 δικηγορους εχουμε πχ 20.000, οπως ονειρευονται μερικοι, οι τελευταιοι θα χρειαστει να ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΟΥΝ τις εισφορες με τις οποιες υποστηριζαν  οι 20.000 παραιτηθεντες τους σημερινους συνταξιουχους!!! Δηλαδη αντι για 3.000 ευρω οι εισφορες θα εκτοξευθουν στις 6000 ευρω το χρονο υπερδιπλασιαζομενες για να αναπληρωσουν τον υποδιπλασιασμο των  δικηγορων!!!

Παλι ετσι θα υπαρξουν αρκετες χιλιάδες που θα αδυνατουν να τις πληρωσουν, και θα εξωθηθουν και αυτοι σε παραιτηση και το ντομινο θα συνεχισθει.

Αυτη ειναι η πολιτικη που εφαρμοζουν οι θαυμαστοι πρωθυπουργοι των τελευταιων τουλαχιστον 20 ετων και δη των 5 προσφατων.

Ασφαλισμενοι του ΤΑΝ

Έμμισθοι

Α’ Τάξη

• Υπάλληλοι κεντρικής υπηρεσίας Υπουργείου Δικαιοσύνης
• Διευθυντές –Υποδιευθυντές Φυλακών και Αναμορφωτικών Σχολείων
• Δικαστές-υπάλληλοι Σ.τ.Ε (Το κύριο και βοηθητικό προσωπικό του Σ.τ.Ε.)
• Δικαστές-υπάλληλοι Τακτικών Δικαστηρίων (κύριο και βοηθητικό προσωπικό)
• Εισαγγελικοί λειτουργοί
• Ειρηνοδίκες
• Τα ισόβια μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου
• Το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του κράτους (το κύριο προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης)
• Υπάλληλοι Εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων και κλητήρες
• Υπάλληλοι των Ειδικών Ληξιαρχείων (παλαιοί υπάλληλοι)
• Υπάλληλοι του Ταμείου Νομικών
• Δικαστές-υπάλληλοι Διοικητικών Δικαστηρίων
• Δικαστές-Σύμβουλοι Στρατιωτικής δικαιοσύνης- Αεροπορικής και Ναυτικής Δικαιοσύνης

Β’ Τάξη

• Κλητήρες κεντρικής υπηρεσίας Υπουργείου Δικαιοσύνης
• Επιμελητές Σ.τ.Ε
• Επιμελητές Τακτικών Δικαστηρίων
• Κλητήρες του Ταμείου Νομικών
• Κλητήρες Διοικητικών Δικαστηρίων

http://www.dsch.gr/index.php/2011-12-05-19-30-13/2011-12-05-19-28-24

Advertisements