Κύπρος : όταν το πραγματικό εισόδημα αυτοτελώς εργαζομένου είναι χαμηλότερο από το κατώτατο ποσό της αντίστοιχης επαγγελματικής κατηγορίας, τότε αυτός δικαιούται -κατόπιν απόδειξης – να πληρώνει εισφορές (14,6%) πάνω στο πραγματικό του εισόδημα.


Κύπρος : Όταν το πραγματικό εισόδημα αυτοτελώς εργαζομένου είναι χαμηλότερο από το κατώτατο ποσό της αντίστοιχης επαγγελματικής κατηγορίας, τότε αυτός δικαιούται -κατόπιν απόδειξης – να πληρώνει εισφορές (14,6%) πάνω στο πραγματικό του εισόδημα.

Του Κωνσταντίνου Παπακασόλα, δικηγόρου Αθήνας

Περα απο τις ηδη υπαρχουσες περιπτωσεις ευρωπαικων χωρών ΟΛΙΚΗΣ απαλλαγης απο ασφαλιστικες εισφορες η εστω ΣΥΜΒΟΛΙΚΗΣ συμμετοχης σε αυτες, για οσους ελευθερους επαγγελματικες εχουν μικρα και πολυ μικρα εσοδα, υπαρχει και η πολυ ενδιαφερουσα και αναλογου υφους νομοθετικη προβλεψη της Κυπρου.

Παροτι υπαρχουν προκαθορισμενα εισοδηματικα τεκμηρια ανα επαγγελματικη κατηγορια, ανα ετος, ο αυτοαπασχολουμενος εχει το δικαιωμα και τη δυνατοτητα να αιτηθει την εξαιρεση του απο τις παγιες εισφορες, αφου τεκμηριωσει οτι το πραγματικο του εισοδημα ειναι κατωτερο απο το νομοθετικως θεσπισθεν. Κατοπιν αποδειξεως λοιπον, πληρωνει ακολουθως εισφορες ΕΠΙ του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ του εισοδηματος, και οχι επι τεκμαρτου.

Κοινωνική Ασφάλιση

Κατηγορίες ασφαλισμένων στο Σχέδιο Κοινωνικών ΑσφαλίσεωνΤο Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου, ασφαλίζει υποχρεωτικά όλους ανεξαίρετα τους εργαζομένους στην Κύπρο, είτε αυτοί είναι μισθωτοί είτε αυτοτελώς εργαζόμενοι.

Το Σχέδιο χρηματοδοτείται με εισφορές των ασφαλισμένων, των εργοδοτών και του Κράτους.

Αυτοτελώς Εργαζόμενοι

Για τους αυτοτελώς εργαζομένους η εισφορά είναι 19.2%. Από το ποσοστό αυτό, 14,6% πληρώνει ο ίδιος ο αυτοτελώς εργαζόμενος και 4,6% το κράτος.
Αναλυτικότερα, τα ποσοστά εισφορών για αυτοτελώς εργαζόμενους θα διαφοροποιηθούν ως ακολούθως:

1. 20,5% από το οποίο 15,6% καταβάλλεται από τον ίδιο και 4,9% από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας, από την πρώτη Δευτέρα του έτους εισφορών 2019.
2. 21,8% από το οποίο 16,6% καταβάλλεται από τον ίδιο και 5,2% από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας, από την πρώτη Δευτέρα του έτους εισφορών 2024,
3. 23,1% από το οποίο 17,6% καταβάλλεται από τον ίδιο και 5,5% από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας, από την πρώτη Δευτέρα του έτους εισφορών 2029,
4. 24,4% από το οποίο 18,6% καταβάλλεται από τον ίδιο και 5,8% από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας, από την πρώτη Δευτέρα του έτους εισφορών 2034, και
5. 25,7% από το οποίο 19,6% καταβάλλεται από τον ίδιο και 6,1% από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας, από την πρώτη Δευτέρα του έτους εισφορών 2039.

Κάθε αυτοτελώς εργαζόμενος καταβάλλει εισφορές πάνω στο κατώτατο ποσό ασφαλιστέων αποδοχών για την κατηγορία στην οποία κατατάχθηκε.

Αν το πραγματικό εισόδημα αυτοτελώς εργαζομένου είναι χαμηλότερο από το κατώτατο ποσό της αντίστοιχης επαγγελματικής κατηγορίας, τότε αυτός δικαιούται να υποβάλει αίτηση συνοδευόμενη από αποδεικτικά στοιχεία για το εισόδημα του, και αφού ικανοποιήσει τον Διευθυντή των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι το εισόδημα του είναι χαμηλότερο, τότε δικαιούται να πληρώνει εισφορές πάνω στο πραγματικό του εισόδημα.

http://www.mfa.gov.cy/mfa/mfa2006.nsf/All/0FF191B10E7C413FC22574CC0041AB8C?OpenDocument

http://cyprus.angloinfo.com/information/money/social-security/

Advertisements