Προβόπουλος : Η κυβέρνηση προτίμησε να βάλει φόρους από το να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους


Προβόπουλος : Η κυβέρνηση Παπανδρέου προτίμησε να βάλει φόρους από το να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους

P

Αιχμές και κατά της κυβέρνησης Σημίτης για το ότι έβαλε την Ελλάδα απροετοίμαστη στην ΟΝΕ. «Ακόμα και τώρα φοβάμαι ότι δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός και τότε το παιχνίδι το παίρνει πάνω του ο άλλος».

Kριτική” στην κυβέρνηση Παπανδρέου για τον τρόπο που “διαχειρίστηκε” την οικονομική κρίση από το ξέσπασμά της εξαπέλυσε ο πρώην διοικητής της Tράπεζας της Ελλάδας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Ο Γιώργος Προβόπουλος εξέφρασε την άποψη η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και το οικονομικό επιτελείο υπό τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου υποτάχθηκε αμαχητί στις διαθέσεις των δανειστών, κι αυτό γιατί δεν είχε δικό της σχέδιο αντίδρασης στην κρίση που την εποχή εκείνη ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

«Ξέρω ότι στην πρώτη κυβέρνηση όταν η τρόικα είχε προτείνει κάποια πράγματα η αντίδραση ήταν δεν μπορούμε να κόψουμε αμοιβές στο Δημόσιο, να απολύσουμε δημοσίους υπαλλήλους, άρα η εύκολη λύση θα ήταν να βάλουμε και άλλους φόρουςαλλά όταν βάζεις φόρους, φόρους, φόρους…αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση ανάπτυξη απομακρύνεται περισσότερο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης και ένα από τα πρόσωπα – κλειδιά στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

«Εμείς στην Τράπεζα της Ελλάδας στην αρχή είχαμε πει ότι το μείγμα ήταν λανθασμένο. Έλεγα ότι η προσαρμογή έπρεπε να έρθει κατά τα 2/3 από την μείωση των δαπανών και κατά 1/3 από την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την φοροδιαφυγή. Αυτό ήταν ένα λάθος που το πληρώσαμε αρκετά ακριβά. Δυστυχώς η χώρα βρέθηκε χωρίς εθνικό σχεδιασμό. Όταν δεν παίρνεις πρωτοβουλίες, τότε ο άλλος μοιραία σου υπαγορεύει» πρόσθεσε.

“Στην αρχή του προγράμματος το λεγόμενο δημοσιονομικό μίγμα που πρότεινε η τρόικα και εφάρμοσε η κυβέρνηση ήταν λανθασμένο”, σημείωσε ακόμα και δήλωσε ότι “ακόμα και τώρα φοβάμαι ότι δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός και τότε το παιχνίδι το παίρνει πάνω του ο άλλος“, υπογράμμισε.

Από τα πυρά του Γιώργου Προβόπουλου δεν ξέφυγαν και οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά «η χώρα ακολούθησε πολιτικές που οδήγησαν στο να συμβεί αυτό που συνέβη. Για πολλά χρόνια οι Ελληνες πολιτικοί εξυμνούσαν τα οφέλη της Ευρώπης και έκρυβαν τις υποχρεώσεις».

Υπήρχε Plan B για την τραπεζική κρίση
Οσον αφορά στις… ημέρες πανικού, δηλαδή όταν έγιναν μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης έκανε αναφορά στα όσα αποτυπώνονται ήδη στο βιβλίο που παρουσίασε, σχετικά με το αποκαλούμενο «Σχέδιο Β», το οποίο δεν προέβλεπε έξοδο από το Ευρώ αλλά μέτρα έκτακτης ανάγκης όπως πλαφόν αναλήψεων από τα ATM’s.

«Ηταν ένας μαραθώνιος.. αλλά τα δύσκολα ήταν όταν ξεκίνησε πανικός με τους καταθέτες.. Έγιναν δύο αερομεταφορές πριν από τις κρίσιμες περιόδους.. το φθινόπωρο του 2011 με το δημοψήφισμα που δεν έγινε τελικά και τις διπλές εκλογές του Ιουνίου.. προβλέψαμε τα προβλήματα .. υπήρξε απόλυτη μυστικότητα δεν έπρεπε να ξέρει κανείς για να μην προκληθεί πανικός .. πήραμε χρήματα από πολλές χώρες τις ευρωζώνης και εφοδιάσαμε όλες τις τράπεζες μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό. Ήρθαν σε εποχή που δεν χρειάζονταν σπεύσαμε να τα φέρουμε προβλεπτικά» ανέφερε ο Γ. Προβόπουλος, συμπληρώνοντας ότι ήταν πολλοί οι… καλοθελητές στην Ευρώπη που προέτρεπαν τότε την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη.

Πηγή: iefimerida.gr, capital.gr

http://www.7imeres.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-alpha-%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B4/

Advertisements