Το σχέδιο Ρωμανιά: Ενιαία σύνταξη για όλους με παρακράτηση φόρου και όχι με εισφορές


18|02|2015 12:36

Ενιαία σύνταξη για όλους τους ασφαλισμένους, με κοινές προϋποθέσεις και αδιακρίτως κλάδου απασχόλησης, εισηγείται ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα εισηγείται τα χρήματα των συντάξεων να προέρχονται μέσω μηνιαίας παρακράτησης φόρου, αντί της καταβολής εισφορών στα ταμεία.

Η πρόταση, την οποία αποκαλύπτει η «Ημερησία», έχει υποβληθεί ήδη για συζήτηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πέραν των προαναφερθέντων, θα προβλέπει μεταβατική περίοδο, δηλαδή θα ισχύσει είτε για όσους είναι ηλικίας κάτω των 45-50 ετών, είτε για όσους έχουν λιγότερα από 25 χρόνια ασφάλισης (για τους υπόλοιπους θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι σημερινές προϋποθέσεις).

Χθες ο κ. Ρωμανιάς είχε προειδοποιήσει απ’ τον Αθήνα 9,84 ότι τα αποθεματικά των ταμείων «έχουν σχεδόν μηδενιστεί» και πρότεινε την εφαρμογή του συστήματος Beveridge (καθολικότητα ελάχιστων παροχών μέσω της φορολογίας, όπως ισχύει στη Σκανδιναβία και τη Μεγάλη Βρετανία).

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε:

  • Θα καταργηθούν οι (διαφορετικές από ταμείο σε ταμείο) ασφαλιστικές εισφορές και θα αντικατασταθούν με ένα μικρό ποσοστό επιπλέον φορολόγησης στον φόρο εισοδήματος, περιορίζοντας ακόμη και κατά 50% σε ορισμένες περιπτώσεις την επιβάρυνση.
  • Θα ισχύει ενιαίο ασφαλιστικό, με τις ίδιες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τα ίδια όρια ηλικίας και τις ίδιες συντάξεις.
  • Τα ασφαλιστικά ταμεία θα μετατραπούν σε αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες.

Πηγή: Το σχέδιο Ρωμανιά: Ενιαία σύνταξη για όλους με παρακράτηση φόρου και όχι με εισφορές | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/192182/shedio-romania-eniaia-syntaxi-gia-oloys-me-parakratisi-foroy-kai-ohi-me-eisfores#ixzz3SCfnW8bZ

Advertisements