Ελεήστε φτωχοί, το αόμματο …ελληνικό κράτος


Ελεήστε φτωχοί, το αόμματο …ελληνικό κράτος

Του Κωνσταντίνου Παπακασόλα

Α. Τα μόνα ουσιαστικά ερωτήματα που αφορούν την πλειοψηφία των πολιτών είναι τα εξής, και κανένας δεν τα έχει απαντήσει έως τώρα, συνεχίζοντας το πινγκ πονγκ της δημιουργικής ασάφειας ΤΡΟΙΚΑΣ- Ελληνικών κυβερνήσεων:

1. Δεν υπήρχε κανένα περιθώριο να πάψει ο φόρος 26% και να επανέλθει αφορολόγητο αξιοπρεπούς διαβίωσης με περισσότερες κλίμακες για τους αδύναμους;

( πχ. αφορολόγητο ως τα 6 χιλιάδες ευρώ και έπειτα φόρος 13% ως τα 12.000 – Τα ιδία για τέλος επιτηδεύματος και προκαταβολή φόρου.)

2. Δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για ανακατανομή φόρων & εισφορών με βάση το εισόδημα/ με πλαφόν στις αργομισθίες, διπλοθεσίες, πολλαπλές και υψηλές και πρόωρες συντάξεις, που θα εξασφάλιζε πόρους από υψηλότερα εισοδήματα και δίκαιες περικοπές, ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΣ και αναδρομική διαγραφή (τα 1+ 2) των αθλίων βαρών που επωμίστηκαν οι αδύνατοι πολίτες απ το 2008 έως σήμερα;

3. Πάρα τις ανακεφαλαιοποιησεις των τραπεζών, ακόμα δεν έγινε κατορθωτό να υπάρξει μια ασφαλής και οριστική σεισάχθεια των μικρών και αποδεδειγμένα αδύναμων δανειοληπτών (έως τα 50.000 ευρώ οφειλών πχ) παρότι αναγγέλθηκε ενιαία διαγραφή τους ήδη από τα τέλη του 2014;

4. Πάρα τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών δεν ανακεφαλαιοποιηθηκαν  τα ασφαλιστικά ταμεία. Με συνέπεια να ακούμε εξοργιστικές αρλούμπες ότι το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο μέχρι το 2060, ενώ είναι διαλυμένο, και ότι υπάρχουν λέει …αναλογιστικές μελέτες κι από πάνω, η γελοιότητα των όποιων προκύπτει, πέρα απ’ το ότι δεν τις δημοσιεύουν πουθενά, στο ότι α. δεν λαμβάνουν υπόψη την εισφοροδοτική ικανότητα του ιδιωτικού τομέα, αυθαίρετα θεωρώντας την δεδομένη, πασιφανώς και β. θεωρούν δεδομένες τις καταβολές των λογιστικών έγγραφων-εισφορών του δημόσιου από δανεια…τα οποία δεν έχουν εξασφαλίσει!

5.  Ότι και αν συμβεί στο ασφαλιστικό, για ποιο λόγο δεν διευρύναμε ακόμα τα περιθώρια αναπλήρωσης εισοδήματος των φτωχών ανέργων  και υποαπασχολουμένων και χαμηλοσυνταξιούχων με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα; Είναι η δεν είναι κορυφαίο θέμα οι ομάδες αυτές;

Δεν θα πρεπε ήδη να έχει μελετηθεί και εξηγηθεί η έκταση του μέτρου, ώστε να αποτελέσει ένα πλήρες συμπλήρωμα του οικογενειακού εισοδήματος  στα δύσκολα αυτά χρόνια;

Με τις ως άνω εκκρεμότητες όμως να μη λύνονται, δυστυχώς το μείγμα είναι εκρηκτικό.

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι στα 100 δισ. οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΕΙ δείγμα  εκπροσώπου  του δημόσιου η υψηλοσυνταξιούχου, πλην κάποιων νέων με χαμηλούς μισθούς η έκτος και ήταν επιχειρηματίας η ελεύθερος επαγγελματίας πριν. Και ο νοών νοείτω.

Σε καμία δε περίπτωση δεν απαλλάσσονται των ευθυνών τους οι λαθροχειρίες και οι κομπίνες του ιδιωτικού η και κρατικοδίαιτου-τραπεζοδιαιτου τομέα.

Εάν όμως τα ως άνω θέματα ρυθμίζονταν οριστικά, θα ανέπνεε το 70%του Έλληνα λάου, που στενάζει κάτω από άδικα μέτρα 5 χρόνια τώρα και θα ανασυντασσόταν δυναμικά για τα επόμενα χρόνια, όσο δύσκολα και αν είναι.

Β. Στην Ελλάδα έχουμε εδω και 5 – 10 χρόνια 3 παράλληλους πολέμους που κάνεις δεν ομολογεί. Τρόικα και ελληνικές κυβερνήσεις με δημιουργική ασάφεια ως ώρας υποστηρίζουν το προβληματικό μέρος.

1.    Πόλεμος δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, με τα γνωστά προνόμια των μεν και τα 100 δις σε εφορίες και ταμεία χρέη και από φόρους των δε, πρακτικά  το δημόσιο δεν χρωστάει τίποτα σε ΔΟΥ κλπ, αρά το κύριο βάρος των μνημονίων πληρώνεται υλικά και ψυχολογικά σχεδόν αποκλειστικά απ τους δε

2. Πόλεμος γενεών με τη γενιά του πολυτεχνείου να έχει καταλάβει όλες τις θέσεις με πλουσιοπάροχες αμοιβές σε ΔΕΚΟ και πρόωρες παχυλές συντάξεις και τους νεότερους 20-40 να είναι άνεργοι, ανασφάλιστοι , χρεωμένοι χωρίς καμία προοπτική.

3. Πόλεμος του 20 % των πλούσιων Ελλήνων που έχει τρομερά δυσανάλογη περιουσία με το λοιπό 80%  (καταθέσεις έξω, ακίνητα κλπ) του Έλληνα λάου, με συνέπεια να έχουμε την μεγαλύτερη διάφορα φτωχών πλούσιων στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία (βλέπε σχετική ερεύνα ΕΛΣΤΑΤ).

Σημειώνουμε ότι οι έχοντες ούτε και παράγουν τίποτα ιδιαίτερο,  ώστε να υπάρχει ελπίδα, ούτε και εξαναγκάζονται από τρόικα, κυβέρνηση και δικαστήρια σε αναλογική συνεισφορά στα βάρη , οπότε γι αυτό ζούμε όσα ζούμε.

Επί 5ετια και βάλε, τόσο η ελληνική πολιτεία όσο και η τρόικα απέτυχαν να λύσουν το ελληνικό πρόβλημα. Η ευθύνη τους είναι κοινή 50-50, με τα ποικίλα μέτρα και ισοδύναμα που έδωσαν και πήραν.

Οι μονές ανθρώπινες, δίκαιες και λογικές λύσεις ήταν και είναι οι εξής:

–    Περιορισμός θέσεων και αμοιβών δημόσιου σε μισθούς και συντάξεις με πλαφόν τα 1500 ευρώ, ώστε να περιοριστούν οι φόροι και οι περικοπές των κατωτέρων εισοδηματικά στρωμάτων

–     Γενναία κίνητρα επιστροφής όλων των ελληνικών επιχειρήσεων που εκπατρίστηκαν σε Βαλκάνια κλπ, όπως αφορολόγητο τα πρώτα 4 χρόνια για όσες δημιουργήσουν Χ αριθμό θέσεων εργασίας, γενναία έκπτωση εισφορών για κάθε Χ νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούν εφεξής κλπ.

Πως στο καλό περιμένουμε να έρθουν ξένες επιχειρήσεις όταν δεν επανέρχονται, ούτε με σφαίρες, οι δίκες μας!

Ποιος θα επενδύσει στη χώρα απ’ τους Έλληνες, αν όχι οι έχοντες, που απομακρύνθηκαν άρον άρον αφού τα οικονόμησαν από αυτή; Μήπως οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι;

–     Οριστική αντιμετώπιση του θέματος του χρέους με σοβαρά αντίμετρα και όχι ασπιρίνες , όπως:

-Αξιοποίηση των 300 δισ. των εμβασμάτων στο εξωτερικό απ το 2000 έως σήμερα, με υποχρέωση του να αποτελέσει υποκείμενο συνεισφοράς στα δημοσιά βάρη, καθώς έως σήμερα προκλητικά εξαιρέθηκε από αυτή, εν μέσω συνθηκών μάλιστα ανθρωπιστικής κρίσης. *

– Συνεργασία με τους θεσμούς για τον εξαναγκασμό αυτό, δοθέντος ότι οι ποσοτικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ απέδειξαν ότι πρόκειται εν πολλοίς για μαύρο χρήμα, χάριν της αδυναμίας φορολόγησης του όποιου ήδη αθώοι Έλληνες και φορολογούνται δίπλα, και αναδρομικά και πέρα απ’ τις δυνάμεις τους και αρά είναι αδικία άλλοι με υπέρτερες δυνάμεις να αποφεύγουν το δικό τους μερίδιο.
Ως αντάλλαγμα θα μπορούσε να δοθεί φορολογική απαλλαγή για 10 χρόνια σε οτιδήποτε επιχειρήσουν στην Ελλάδα, αρκεί να λύνονταν το θέμα του χρέους.

– Αξιοποίηση των κοιτασμάτων της χωράς, που μετά 5 χρόνια ερευνών κάνεις δεν ξέρει σε τι κατάσταση βρίσκονται.

-Ισόποση μείωση του δημόσιου χρέους της χωράς από θεσμούς, καθότι έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης και αυτοί, τόσο ειδικά (Γερμάνια) και γενικά για την ελληνική κρίση, θυσία που ίσως να ήταν διατεθειμένοι να υποστούν εάν και εμείς ξεκινούσαμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε.

Σε κάθε περίπτωση καλό θα ταν να ζητούμε μείωση χρέους από τις μεγάλες χώρες που αντέχουν, δηλαδή Γερμάνια, Ιταλία και όχι απ τις μικρές, στις όποιες άλλωστε πολύ λίγα λεφτά οφείλουμε και βλακωδώς τις καταστήσαμε εχθρούς μας.

– Σε τέτοια  περίπτωση το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να μειωθεί δραματικά, τα δημόσια βάρη αυτόματα να υποχωρήσουν εν μια νύκτα με εκκωφαντικό τρόπο!

Μην ξεχνάμε ότι ΔΕΚΟ, φόροι, εισφορές και συναφή βάρη είναι στο θεό επειδή η χώρα είναι καταχρεωμένη και αντιπαραγωγική.

Αν εξαλείψουμε το δημόσιο χρέος, μπορούν να πέσουν στο μισό και πιο κάτω (αφορολόγητο,  κοινωνική πολίτικη, ρεύμα, συγκοινωνίες κλπ), καθώς ο λόγος του φοροπετσωκοματος και της ακριβείας θα έχει εξαλείφει,  αρκεί φυσικά να μην επιτραπεί πότε ο αλόγιστος δανεισμός της χωράς στο μέλλον, χωρίς παραγωγικό και  άμεσα αποδοτικό δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σε τέτοιο ενδεχόμενο η χώρα θα γίνει Ελντοράντο επενδύσεων, και ακόμα και τυχόν «έχοντες» που θα εξαναγκαστούν στη συνεισφορά που απέφευγαν έως σήμερα θα έχουν τη δυνατότητα, επενδύοντας φυσικά στη χώρα, να βγάλουν ακόμα περισσότερα λεφτά στο μέλλον.

Ως πότε θα φορολογούμε αντισυνταγματικά ανθρώπους που αποδεδειγμένα δεν έχουν, κι άρα δεν θα λάβει και η χώρα τίποτα από αυτούς  και θα αφήνουμε απείραχτους όσους και έχουν πλούτο και υποχρέωση να αποδώσουν μέρος αυτού στα δημόσια βάρη;

Είναι μάταιο, άδικο και αυτοκαταστροφικό να επιμένουμε στην διαιώνιση του τρόπου φορολογίας των τελευταίων 5 ετών, όταν απ’ το σύνολο του παραχθέντος ελληνικού πλούτου, το 70-80% έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό!

Tο εισόδημα λοιπόν το φορολογήσαμε, τα ακίνητα τα φορολογήσαμε, τεκμήρια και τεκμαρτές ασφαλιστικές εισφορές ακόμα και με το περιουσιολογιο έτοιμο, ακόμα τα κρατάμε, για να φορολογούμε κι άλλο άδικα και παράλογα, το μαύρο χρήμα και τον μεγάλο πραγματικό και υπαρκτό πλούτο επιτέλους πότε θα το φορολογήσουμε;

Συνεχίζεται η ενοχοποίηση του μικρομεσαίου και του φτωχού, ο όποιος ακόμα και αν κρύψει ένα μικροέσοδο, το κάνει για να επιβιώσει, λόγω της φορολαίλαπας, δηλαδή για να εξασφαλίσει ότι δεν θα πεινάσει αυτός και οι οικείοι του, ευρισκόμενος κάτω των ορίων της φτώχειας, όπως παραδέχτηκε το ίδιο το ΔΝΤ και επιβάλλεται άλλωστε από το ελληνικό Σύνταγμα! Και ακούμε και απίστευτες προτάσεις γι αυτό όπως η κατάργηση των μετρητών, σε ένα κράτος με μηδέν πρόνοια, οπού θα στείλει κυριολεκτικά στο θάνατο δεκάδες χιλιάδες αγωνιζομένους να επιβιώσουν.

Ποιος ΦΠΑ λοιπόν, ποιος ΚΠΟΛΔ, και ποιο άνοιγμα επαγγελμάτων και κουραφέξαλα όταν οι πληγές και οι αδικίες του πυρήνα του ελληνικού χρέους, δηλαδή το ίδιο το δημόσιο χρέος και το ποιος θα συνεισφέρει και πόσο στη κρίση έχουν μείνει εγκληματικώς άδικα, άλυτα και ατελέσφορα μέχρι σήμερα!

* «Το Σύνταγμα ρυθμίζει καταρχήν τα της λειτουργίας του Κράτους υπό ομαλές συνθήκες. Και έχει μεν προβλέψει ειδικές ρυθμίσεις για την περίπτωση που συμβούν ορισμένες συγκεκριμένες έκτακτες καταστάσεις, όπως στο άρθρο 48 για την περίπτωση πολέμου, ούτε, όμως, από το κείμενό του, ούτε από τις σχετικές συζητήσεις στην Αναθεωρητική Βουλή προκύπτει ότι υπήρξε οποιαδήποτε πρόβλεψη για την περίπτωση διαφαινόμενου πλήρους δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Εν όψει αυτών, το άρθρο 78 παρ. 2 του Συντάγματος, που απαγορεύει την αναδρομική επιβολή «φόρου ή άλλου οποιουδήποτε οικονομικού βάρους”, παρά τη γενικόλογη αναφορά και σε «έκτακτες συνθήκες” που έγιναν κατά την ψήφισή του, δεν αντιμετώπισε και, συνεπώς, δεν αποκλείει, σε μια τέτοια περίπτωση, την αναδρομική επιβολή έκτακτης εισφοράς στους πλουσιότερους πολίτες»
https://dimitrispatsikas.wordpress.com/2013/04/30/salus-patriae-2/

** O κ. Κωνσταντίνος Παπακασόλας είναι δικηγόρος Αθήνας

http://www.capital.gr/story/3046125

Advertisements