Μία άποψη αναδιανομής συντάξεων


Πρόσφατες συνεντεύξεις του Τζήμερου (π.χ. εδώ http://bit.ly/tzimeros-aftonoita ) όπως και το προεκλογικό σποτ της Δημιουργίας (εδώhttp://bit.ly/dixa-spot-2015 ) έχουν προκαλέσει συζήτηση καθώς προτείνουν μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που μπορεί να εξοικονομήσει περί τα 6 δις ευρώ το χρόνο. Πολλοί δεν το γνωρίζουν αλλά παρά την προπαγάνδα για «βάρβαρα μέτρα λιτότητας» εν μέσω κρίσης η συνταξιοδοτική δαπάνη αυξήθηκε σημαντικά (κυρίως λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) και είναι σήμερα σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (όπως εξάλλου είναι η μισθοδοσία του δημοσίου – εδώ ένα άρθρο γι’ αυτό το θέμα http://bit.ly/arthro-syntaxeis). Αυτό οφείλεται κυρίως στο πλήθος χρυσών συντάξεων (και μισθών) που ακόμα πληρώνονται εις όφελος της νομενκλατούρας του κατεστημένου. Εν μέσω βαθιάς κρίσης το πελατειακό κράτος έχει οργανώσει μια τεράστια μεταφορά πόρων από τον παραγωγικό στον μη παραγωγικό τομέα, και αυτός είναι ένα από τους κύριους λόγους που η ύφεση αυξάνεται και ότι πολλοί συμπολίτες μας στον ιδιωτικό τομέα αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης. Τα 6 δις που οικονομούνται με αυτή την πρόταση μας δεν θα εξαφανιστούν από την οικονομία αλλά μπορούν να αξιοποιηθούν στον παραγωγικό τομέα και να χρηματοδοτήσουν ένα ουσιαστικό και καθολικό πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας για αυτούς που πραγματικά κτυπήθηκαν από την κρίση (και που δεν είναι οι κομματικοί πελάτες).
Σήμερα ετοίμασα ένα πρόχειρο αλλά ενδεικτικό αριθμητικό μοντέλο για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση που προτείνει η Δημιουργία Ξανά. Είναι ενδιαφέρον ότι το μοντέλο προβλέπει την αύξηση των σχετικά χαμηλών συντάξεων κάτω των 700 ευρώ το μήνα. Δηλαδή προτείνεται το 42% των συνταξιούχων (δηλ. πάνω από ένα εκατομμύριο) να παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη. Από την άλλη οι πολύ μεγάλες συντάξεις από 2.000 μέχρι 5.000 ευρώ το μήνα – επίπεδα που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τις εργασιακές εισφορές ούτε με τις δυνατότητες της οικονομίας – θα μειωθούν δραστικά. Εδώ το μοντέλο: http://bit.ly/modelo-alagis-sintaxeon
Παρεμπιπτόντως το μοντέλο μπορεί να βελτιωθεί παίρνοντας υπόψη και την ηλικία συνταξιοδότησης. Έτσι κάποιος που πήρε σύνταξη 1.200 ευρώ το μήνα στα 65 μετά από 40 χρόνια εργασίας θα πρέπει να υποστεί μια πολύ μικρότερη περικοπή από έναν πρόωρο συνταξιούχο που πήρε την ίδια σύνταξη 1.200 ευρώ στα 50 μετά από 25 χρόνια εργασίας (για ευνόητους λόγους – χοντρικά ο δεύτερος πλήρωσε τα μισά και περιμένει να πληρωθεί τα διπλάσια χρόνια σε σύγκριση με τον πρώτο). Στην Ελλάδα έχουμε το παράλογο φαινόμενο οι πρόωροι συνταξιούχοι να παίρνουν σημαντικά υψηλότερη σύνταξη «γήρατος» από τα πραγματικά γερόντια, και αυτή η στρέβλωση πρέπει να διορθωθεί.
Διανέλος Γεωργούδης

Advertisements