Tο έσχατο όριο του ασφαλιστικού & το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα


Tο έσχατο όριο του ασφαλιστικού & το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Σκέψεις για την ανάγκη προστασίας των μικροσυνταξιουχων γηρατος και αναπηρίας.

Του Κωνσταντίνου Παπακασόλα

                                            *************

Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο διαβουλεύσεων για μια απ τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

Ηγέτης στην προσπάθεια αύτη είναι η επιτροπή σοφών υπό τον Κo Υπουργό.

Στα δεδομένα που εξετάζονται είναι μεταξύ άλλων η σύνδεση της σύνταξης με την περιουσία και η ενίσχυση των πιο αδύναμων με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

  1. Η σύνδεση της σύνταξης με την περιουσία πρέπει να συνδέεται καταρχήν μονό με την περιούσια σε ρευστό καταρχήν, δηλαδή καταθεσεις και πρόσθετο και υψηλό ετήσιο εισόδημα από άλλες πηγές, πχ ενοίκια κλπ και όχι με την ακίνητη περιουσία, εφόσον αύτη είναι επισήμως απρόσοδη ανεξάρτητος του ύψους της σε αντικειμενική αξία.Άλλη σκέψη θα έφερνε στην ουσία τεκμαρτό εισόδημα το όποιο είναι απαράδεκτο να υπάρχει σε μέρες τόσο ευαίσθητες οικονομικά.
  1. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι θεσμός που η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα πανευρωπαϊκά που δεν το έχει θεσμοθετήσει γι αυτό (μεταξυ αλλων)  και έχει το μεγαλύτερο χάσμα λούσιων φτωχών στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία.

Στα σχέδια που υπήρχαν έως τώρα είχε δοθεί ευκρινώς η εντύπωση ότι σαν κοινωνικό βοήθημα θα αφορούσε ΟΛΟΥΣ τους μη έχοντες εισόδημα, όχι δηλαδή μονό τους συνταξιούχους, άλλα άνεργους  κλπ ώστε πράγματι να είναι ένα πολλά υποσχόμενο σε αναδιανομή μέτρο.

Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφόρησαν ένας πολίτης με μηδενικό εισόδημα θα μπορούσε με το μέτρο αυτό να λαμβάνει από 200 – 250 ευρώ το μήνα, για να ζει κάπως στοιχειωδώς.

Και κάθε υπερήλικος ασφαλώς και συνταξιούχος χωρίς σύνταξη θα συμπλήρωνα, καθώς αρκετοί υπέργηροι ανασφάλιστοι δεν λαμβάνουν σήμερα σύνταξη παρότι δούλεψαν , είτε γιατί χρεωστάνε εισφορές είτε για δεν είχαν να πληρώσουν, είτε γιατί ο σύζυγος τους λαμβάνει κάποια σύνταξη με συνεπεία λογω του πολύ χαμηλού πλαφόν να μην μπορούν να λάβουν οι ίδιοι.

Τούτα όμως είναι απαράδεκτα γιατί στερούν την αξιοπρεπή διαβίωση στους συνταξιούχους γήρατος άνω των 67.

Εξηγούμαι : Αγρότης η εργάτης η έμπορος με σύνταξη από 400 έως 800 ευρώ πολύ συχνά αναγκάζεται να ζει και να συντηρεί με τη σύνταξη αύτη ΚΑΙ τον/την σύζυγο του, γιατί λογω του εισοδηματικού πλαφόν θεωρείται «πλούσιος» και η ο /η σύζυγος δεν δικαιούται σύνταξη και καταρχήν τη σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα.

Την σύνταξη αύτη, πενιχρή εντελώς από 100-360 ευρώ που είναι και το κατώτατο όριο κοινωνικής παροχής της Ελλάδας και έπρεπε να είναι κορώνα στο κεφάλι του ασφαλιστικού οι κυβερνήσεις αντί να την παρέχουν σε όλους τους Έλληνες μετά τα 67 αυτόματα την καταργούν και την πετσοκόβουν κάθε χρόνο.

Εφόσον την έχουν κάνει λοιπόν έτσι, πρέπει είτε με την επίσημη καθιέρωση της είτε με την αναπλήρωση της με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να δίνεται είτε η μια είτε το άλλο σε κάθε συνταξιούχο που συμπληρώνει τα 67 χρόνια είτε μέχρι να λάβει την κανονική του σύνταξη αν χρεωστάει ακόμα, είτε σαν τελική σύνταξη εάν δεν είχε ασφαλιστεί πουθενά, λογω φτώχειας η σε περιπτώσεις νοικοκυρών και ανέργων.

Σκέψη μου είναι ότι είναι απαράδεκτο αν υπάρχουν ζευγάρια συνταξιούχων που ζουν μονό με μια σύνταξη του ενός κάτω μάλιστα των 1000 ευρώ. Δηλαδή με 500 και 700 ευρώ το μήνα να ζουν δυο άτομα.

Πρέπει κάθε ζευγάρι να μπορεί να έχει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1000 ευρώ εισόδημα, αν όχι 1400, ώστε διαιρούμενο δια 2 να είναι ανώτερο του ορίου της φτώχειας, το όποιο είναι τα 7000 ευρώ ( και το όποιο για λογούς που ΕΛΣΤΑΤ  μονό ξέρει το έχει κάνει τραμπάλα και το κατέβασε στα 4000 ευρώ, λες και μειωθήκαν οι φόροι στην Ελλάδα και μειωθήκαν 50% τα είδη πρώτης ανάγκης)

Η αξιοπρέπεια που χάθηκε και που κινδυνεύει ακόμα είναι μονό των συνταξιούχων ΑΝΩ των 67 ετών που είναι ανασφάλιστοι, που ζουν με μια σύνταξη και που ζουν τελωςπαντων με οικογενειακό εισόδημα και ατομικό κάτω από τα 9000 ευρώ το χρόνο, και όχι βεβαία όσων λάμβαναν τα δίπλα, τους οποίους το ΣΤΕ με σπουδή προστάτεψε.

H αξιοπρέπεια δε χάνεται αν πέσεις AP τα 2500 ευρώ στα 1500 άλλα όταν είσαι ήδη στα 500 ευρώ το μήνα. Αυτή προστατεύει το Σύνταγμα.

Επομένως πρέπει άμεσα απ το 2016 να αποδοθεί το προσήκον μέρος απ το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δηλαδή τουλάχιστον 100-250 ευρώ το μήνα σε όσους μικροσυνταξιουχους  άνω των 67 έχουν σύνταξη μικρότερη από 1000 ευρώ και συντηρούν και σύζυγο χωρίς έσοδα, ώστε να φτάνει το οικογενειακό εισόδημα τους το δυνατόν πλησιέστερα στα 1000 ευρώ.

3. Ακριβως για τους ως ανω λογους ειναι σημαντικο να τεθει καποιο πλαφον και στα ζευγαρια συνταξιουχων που τυγχανει να λαμβανουν και τα δυο μελη πανω απο 1500 ευρω εκαστος.

Εκτιμω οτι 2500 ευρω ειναι υπεραρκετο ποσο για χωρα χρεοκοπημενη για να ζησει ενα ζευγαρι ηδη υψηλοσυνταξιουχων και πρεπει σε αυτο το ποσο να τεθει ενα πλαφον, που θα επιτρεψει καταρχην την ενισχυση ενος φτωχοτερου ζευγαριου που ζει ηδη με μια.

Δεν ειναι αποδεκτο σε ευνομουμενη χωρα ζευγαρια 70χρονων να ζουν με 700 ευρω και 55αρηδων με 4.000 ευρω το μηνα – αθροισμα οικογενειακων συνταξεων.

Και φυσικα να πληρωνουν φορους και εισφορες οι ανεργοι και υποαπασχολουμενοι νεοι της χωρας για να συντηρουν ενα στρεβλο ασφαλιστικο, που τους εχει αφησει ανασφαλιστους και με προοπτικη συνταξης 100 ευρω στα 70 τους

Τέλος ακούστηκε μια απίστευτη ηλιθιότητα να πληρώνονται οι φτωχότεροι συνταξιούχοι και άνεργοι,  και μελλοντικοί δικαιούχοι του ελαχίστου εισοδήματος ένα μέρος αυτού σε είδος.

Εγώ προτείνω κατά το ίδιο ποσοστό να πληρώνονται σε είδος, δηλαδή κονσέρβες και καλσόν και όχι σε ρευστό όσοι προτείνουν τέτοιες λύσεις για τους φτωχούς της χώρας, και φυσικά και όλοι όσοι απολαμβάνουν υψηλούς μισθούς και συντάξεις.

Advertisements