Υδροκεφαλισμός vs Περιφερειακή Ανάπτυξη


Υδροκεφαλισμός vs Περιφερειακή Ανάπτυξη. Του Θεόδωρου Σκαμάγκου*

capita wc
Το γράφημα είναι σαφές. Αν δεν υπήρχε η Αθήνα θα είχαμε μια απώλεια της τάξης του 20% στο per capita. Το ευρωπαικό ρεκόρ του “υδροκεφαλισμού”
 
– Αν άμεσα δεν προχωρήσουμε σε στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της περιφέρειας η ελπίδα θα σβύσει.
– Αν συνεχίσουμε να “σκοτώνουμε” τα περιφερειακά μας ‘αποπαίδια’, σαν την ΕΒΖ, την ελπίδα θα τη σβύσουμε εμείς.
– Αν διατηρήσουμε τα σημερινά ποσοστά φορολογίας, ειδικά για τις επενδύσεις, την ελπίδα θα την κάνουμε για πάντα βουλγάρα.
– Αν αφήσουμε “φραγμένα” τα δίκτυα διάθεσης (απόσταση παραγωγού -καταναλωτή), οι συνεταιρισμοί, οι ενώσεις παραγωγών και οι μικροί αγρότες θα μας κατηγορήσουν σαν συνεργούς των προηγουμένων.
– Αν δεν συνδέσουμε το ελληνικό προιόν με το “υπερόπλο” της οικονομίας, τον τουρισμό και την κρουαζιέρα, τότε η μη τουριστική περιφέρεια θα πεθάνει.
– Αν δε δημιουργήσουμε ένα πολύ συγκεκριμένο παραγωγικό καλάθι, μια “εθνική παραγωγική άμυνα”, τότε η περιφέρεια θα μαραζώσει και η Αθήνα θα εισάγει.
Και είναι κρίμα. Κάθε φορά που βλέπω τα εκλογικά ποσοστά που απλόχερα μας χάρισε ο “χειμαζόμενος” βορράς, αυτό λέω. “Κρίμα”. Υπάρχει χρόνος. Και ιδέες. Όμως οι “συνεταιρισμοί” πρέπει να επεκταθούν πρώτα πολιτικά. Πρέπει να μιλάμε λιγότερο και ν’ακούμε περισσότερο τους τελευταίους “παραγωγικούς ήρωες” της χώρας. Αυτοί που παράγουν τα λένε καλύτερα.
Αν έπρεπε να διαλέξω ένα παράδειγμα περιφερειακής παραγωγικής αυτοχειρίας, θα επέλεγα χωρίς άλλο την ιχθυοκαλλιέργεια. Ξεπουλάνε οι τραπεζίτες τον εθνικό ιχθυοτροφικό μας πλούτο έναντι πινακίου φακής. Απλά και μόνο για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών τους.
– Μια εθνική δραστηριότητα που κατέχει το 45% της παγκόσμιας παραγωγής.
– Μια κατεξοχήν εξαγωγική δραστηριότητα άνω του 80%.
– Τη στιγμή που η ευρωπαική ποσόστωση παραγωγής για την Ελλάδα θα πάει από τα 550εκ λίγο κάτω από το 1δις.
– Τη στιγμή που οι Έλληνες ιχθυολόγοι είναι η παγκόσμια “αφρόκρεμα” στο management της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
– Τη στιγμή που νέα προιόντα, όπως το μυλοκόπι, μόλις “ξεπετάχθηκαν” από τα κλουβιά μας
– Μια δραστηριότητα που το 90% των θέσεων εργασίας είναι σ’ερημικούς κόλπους της περιφέρειας.
Γιατί να μην γίνουν οι Ιχθυολόγοι μας οι επιχειρηματίες αυτής της εθνικής δραστηριότητας; Αποτύχαμε – όπως παντού – στο marketing, εκεί που πέτυχαν οι Νορβηγοί. Ας τους πάρουμε εμείς στη δούλεψη μας αντί να μας πάρουν αυτοί εργάτες. Ας βοηθήσουμε τα δικά μας παιδιά να γίνουν αφεντικά στον κόπο τους και να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο:
“Να παράγουν το καλύτερο ψάρι της Μεσογείου στο πιο χαμηλό κόστος!”
Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο project κοινωνικής οικονομίας στην καρδιά της ελληνικής περιφέρειας! Θα την αφήσουμε να σβύσει κι αυτήν την ελπίδα;
Σ’αυτό Συνέδριο πρέπει ν’απαντήσουμε σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ερώτημα.
– Θα φτιάξουμε ένα Κόμμα που θα παρεμβαίνει στην κοινωνία αντιγράφωντας τα αποτυχημένα μοντέλα των προηγούμενων, ή τις λύσεις θα δώσουμε “..εμείς που παραμένουμε εδώ με τα πεζούλια μας”.
Πηγή του γραφήμματος: World Economic Forum

http://toideologio.gr/?p=4128

 

*O Θοδωρής Σκαμάγκος είναι Επιχειρηματίας των logistics. Έχει MBA στο διεθνές marketing και πτυχίου Ιχθυολόγου ΤΕ. Είναι μέλος των τμημάτων Βιομηχανίας, Logistics και ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Εθνικού Συμβούλιου Εφοδιαστικης Αλυσιδας του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Advertisements