Λύση μονόδρομος για το κέντρο της Αθήνας οι κατεδαφίσεις


Λύση μονόδρομος για το κέντρο της Αθήνας οι κατεδαφίσεις

Λύση μονόδρομος για το κέντρο της Αθήνας οι κατεδαφίσεις

Του Κωνσταντίνου Παπακασόλα

AdTech Ad

To άλλοτε κέντρο της Αθήνας απέκτησε τη αίγλη του χάρη στην οικοδομή. Σήμερα πια ολόκληρο το τρίγωνο Ομόνοια- Αχαρνών – Κυψέλη έχει γίνει μια χαβούζα.

Η ειρωνεία είναι ότι ο μόνος τρόπος να ξαναπάρει αξία είναι να κατεδαφιστεί. Και αυτό είναι μάλλον μια καλή ιδέα.
Πρώτος έδωσε το παράδειγμα ο τέως δήμαρχος Αθηναίων με την εύστοχη ιδέα της κατεδάφισης ενός παλαιού κτιρίου του ΝΑΤ. Δυστυχώς δεν ακολουθησαν άλλες.

Αν σκεφτεί κανείς ότι στην τόσο πυκνοδομημένη Αθήνα οι μικρές πλατείες της (πχ Κολιάτσου, Αμερικής κλπ) , ουσιαστικά ήταν η ….έλλειψη δυο πολυκατοικιών εν μέσω αδιάλειπτης σειράς εκατοντάδων άλλων, εκτιμώ ότι η κατεδάφιση κάποιων μονό από τα άχρηστα πια και έρημα κτήρια του κέντρου θα έδινε άλλη όψη στο κέντρο. Αέρα, φως και μια ελπίδα ανάνηψης.

Πιο συγκεκριμένα
α) Στο δημόσιο ανήκουν είτε από παλιά, είτε από δωρεές, κατασχέσεις και άλλες αίτιες κτίρια ων ουκ εστί αριθμός στην ευρύτερη περιοχή ομόνοιας και περιχώρων.

Εξ αυτών πλείστα όσα είναι αφενός ευμεγέθη αφετέρου εντελώς άχρηστα είτε λογω παλαιότητας, είτε λογω φθοράς, είτε λογω γκετοποιησης με ασύμφορο κόστος επισκευής κλπ. Κάλλιστα μπορούν να κατεδαφιστούν και να γίνουν πλατείες, παρκιν, χώροι αναψυχής, πράσινου κλπ.

β) Αρκετές ιδιοκτησίες, πλείστες μάλλον είναι εγκαταλελειμμένες. Είτε πρόκειται για ατομικές είτε για συνιδιοκτησίες θα ήταν σκόπιμο το δημόσιο να δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες που θέλουν να τα ξεφορτωθούν και που τυγχάνει να έχουν οφειλές στο δημόσιο (ο ένας στους δυο Έλληνες έχει) να συμψηφίζουν την αξία που έχουν τα κτήρια αυτά με τις οφειλές τους και ακολούθως να περιέρχονται στο δημόσιο τα ακίνητα και να κατεδαφίζονται.

100 μόνο παλιά κτίρια να κατεδαφιστούν (πράγμα που γίνεται σε μια μέρα) στην περιοχή της Πατησιών-Αχαρνών το κέντρο θα αλλάξει ριζικά. Πόσο μάλλον που ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί σε πολλά περισσότερα με αμοιβαία οφειλή για το δημόσιο, τους πολίτες και το περιβάλλον την οικονομία και την ποιότητα ζωής.

Εκτιμώ ότι η ευρωπαϊκή ένωση δεν θα φείδεται ΕΣΠΑ για σχετικές πρωτοβουλίες ανάπλασης κορεσμένων οικιστικά περιοχών, πόσο μάλλον που η Κυψέλη μνημονεύεται από χρόνια ως η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ευρώπης.
Τελικά το κέντρο παρακμάζει γιατί κανείς δεν μένει σε αυτό. Και στην παρακμή θα μείνει όσο δεν επιστρέφουν στο κέντρο οι οικογένειες. Γιατί αυτές είναι το πρωτο γνώρισμα της αστικής ανάπτυξης μιας περιοχής.

Όσο κι αν φωτογραφίζουν κι εκθειάζουν ως επισκέπτες της μισής ώρας πάντα – οι διάφοροι κουλτουραίοι μας, τα κτίρια και την ιστορία του κέντρου, από μονά τους αυτά δεν λένε απολύτως τίποτα πλέον για την οικιστική του αξία:

Oι ίδιοι οι υμνητές και ραψωδοί του κέντρου, μετά το πέρας μισής ώρας βόλτας και φωτογράφισης επιστρέφουν άρον άρον στα προάστια τους.

 

http://www.liberal.gr/arthro/82605/forum/2016/lusi-monodromos-gia-to-kentro-tis-athinas-oi-katedafiseis.html#.V_LNf1Mu1SE.facebook

Advertisements