Aσφαλιστικό «χαράτσι» €1,315 δισ. βάζει το Δημόσιο στον εαυτό του


Aσφαλιστικό «χαράτσι» €1,315 δισ. βάζει το Δημόσιο στον εαυτό του

Aσφαλιστικό "χαράτσι" €1,315 δισ. βάζει το Δημόσιο στον εαυτό του
Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Σε διπλό «κυνήγι» εξεύρεσης 2,2 δισ. ευρώ πόρων για να κλείσει το έλλειμμα του νέου ασφαλιστικού υπέρ – ταμείου και ταυτόχρονα να χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και άλλες προνοιακές παροχές το 2017 θα επιδοθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που δημοσίευσε χθες.

Κι όλα αυτά ξεχωριστά από τις ήδη προγραμματισμένες παρεμβάσεις 1 δισ. ευρώ , που αφορούν κυρίως την  παραπέρα μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ και  τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Κοντά στο 1,315 δισ. ευρώ ψάχνει για το ασφαλιστικό υπερ – ταμείο (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) κι άλλα  συνολικά 871 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (571 εκατ. ευρώ) και άλλες παρεμβάσεις στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας (300 εκατ. ευρώ).

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού «έχει προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό πιστώσεις ύψους 760 εκατ. ευ­ρώ», για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που θα εφαρμοστεί σταδιακά από 1/1/2017, ενώ «παράλληλα αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων μόνιμου χα­ρακτήρα που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη», δηλαδή στις υπάρχουσες προνοιακές παροχές σε χρήμα και σε είδος.

Το μεγαλύτερο ποσό από τα 1,45 δισ. ευρώ που αναζητούνται για τον ΕΦΚΑ το 2017 θα το καταβάλλει το Δημόσιο με αυξημένες κατά 17,7% εισφορές  των υπαλλήλων του. Συγκεκριμένα, το Δημόσιο και, πιθανόν,  οι ίδιοι οι  υπάλληλοι του θα κληθούν να κλείσουν το έλλειμμα –μαμούθ του κυοφορούμενου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στον οποίο θα ενταχθούν από 1.1.2017 όλοι οι ασφαλισμένοι τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα (μισθωτοί και επαγγελματίες).

Και αυτό γιατί από 1.1.2017 δεν θα αυξηθούν μόνο οι εισφορές τις οποίες θα πρέπει να καταβάλλουν οι επαγγελματίες λόγω της επιβολής του διπλού «ασφαλιστικού» χαρατσιού του 26,9%, αλλά και εκείνες που πρέπει να καταβάλλει το Δημόσιο  για τους εργαζομένους του Δημοσίου αλλά και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου οι οποίες θα πρέπει να φτάσουν στο ίδιο ποσοστό με όλους τους άλλους ασφαλισμένους, δηλαδή τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (δηλ. 26,9%) .

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, από τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών για τους δημοσίους υπαλλήλους θα προέλθουν έσοδα μέχρι και  1,315 δισ. ευρώ το 2017.

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ, σημειώνουν στο Capital.gr, πως  μ΄ αυτόν τον τρόπο θα καλυφθεί το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της «διορθωτικής» κρατικής επιχορήγησης του ΕΦΚΑ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του(τα 1,25 δισ. ευρώ από τα 1,4 δισ. ευρώ ) και έτσι σε συνδυασμό με την απορρόφηση 400 εκατ. ευρώ από τον «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) , το έλλειμμα του κυοφορούμενου ασφαλιστικού υπερταμείου – του ΕΦΚΑ- θα περιοριστεί μόνο στα 1,1 δισ. ευρώ και όχι στα 3 δισ. ευρώ που θα έφτανε χωρίς την οικονομική «αιμοδοσία»  του Δημοσίου και του ΑΚΑΓΕ.

Χαρακτηριστικά, στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού  αναφέρεται πως » το ταμειακό ισοζύγιο των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα 1.028 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 50% σε σχέση με την εκτίμηση για το κλείσιμο του τρέχοντος έτους, ενώ το δημοσιονομικό ισοζύγιο αναμένεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα 1.101 εκατ. ευρώ (σ.σ. 1,1 δις. ευρώ) μειωμένο κατά 703 εκατ. ευρώ σε σχέση με την εκτίμηση κλεισίματος του 2016 αντίστοιχα.

Στο σκέλος των εσόδων και σε σχέση με τις εκτιμήσεις έτους 2016, προβλέπεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (περιλαμβανομένων και των ρυθ­μίσεων οφειλών) κατά 1.452 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται τόσο στην αύξηση των εισφορών σε κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων και αγροτών όσο και στην κατα­βολή εργοδοτικής εισφοράς από το Δημόσιο και των εισφορών εργαζομένων σε αυτό προς τον ΕΦΚΑ από 1/1/2017″.

Στον πίνακα των παρεμβάσεων που θα υλοποιηθούν το 2017, προβλέπεται αύξηση μόλις 135 εκατ. ευρώ από το «νέο τρόπο υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών των αυταπασχολούμενων και των ελευθέρων επαγγελματιών βάσει του πραγματικού εισοδήματος τους» το 2017. Αυτό σημαίνει, παραδέχονται στο ΥΠΟΙΚ, πως τα υπόλοιπα, μέχρι και 1,315 δις. ευρώ θα βρεθούν από τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβληθούν για τους εργαζομένους στο Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου από 1.1.2017.

Ποιες, όμως ακριβώς ασφαλιστικές εισφορές θα καταβληθούν για τους δημοσίους υπαλλήλους από 1.1.2017;

Η απάντηση δεν βρίσκεται πουθενά αλλού έξω από το νόμο Κατρούγκαλου που έχει τεθεί σε ισχύ από 12.5.2016.

Εκεί αναφέρεται χαρακτηριστικά πως :

– «Από 1.1.2017 το συνολικό ποσοστό εισφοράς κλάδου σύνταξης στον Ε.Φ.Κ.Α. ασφαλισμένου και εργοδότη ορίζεται σε 20% επί των συντάξιμων μηνιαίων αποδοχών των προσώπων (…), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά και κατανέμεται κατά 6,67% σε βάρος του ασφαλισμένου και κατά 13,33% σε βάρος του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου».

– «Από 1.1.2017, η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των μισθωτών και των λοιπών κατηγοριών που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ, των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές κλάδου σύνταξης υπολογίζονται κατά τα προβλεπόμενα του παρόντος νόμου, ορίζεται σε ποσοστό 7,10% επί των πάσης φύσεως αποδοχών και κατανέμεται κατά ποσοστό 6,45% για παροχές σε είδος, εκ του οποίου 2,15% βαρύνει τον ασφαλισμένο και 4,30% βαρύνει τον εργοδότη, και ποσοστό 0,65% για παροχές σε χρήμα, εκ του οποίου 0,40% βαρύνει τον ασφαλισμένο και 0,25% βαρύνει τον εργοδότη».

Οι παραπάνω διατάξεις σημαίνουν πως από 1.1.2017 πως το Δημόσιο θα καταβάλλει εισφορά 13,3% υπέρ του  κλάδου της κύριας σύνταξης  των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν –όπως ισχύει και σήμερα- να καταβάλλουν το 6,67% των αποδοχών τους για τον ίδιο λόγο.

Παράλληλα, θα παραμείνει σταθερή  η εισφορά που καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι υπέρ του ΕΟΠΥΥ στο 2,55%, ενώ θα καταβάλλει και το Δημόσιο ένα συμπλήρωμα 4,55% .

Αδιευκρίνιστο παραμένει, αν η αύξηση των εισφορών που θα καταβάλλει το Δημόσιο για τους υπαλλήλους του η οποία σωρευτικά φτάνει το 17,7% (13,3% για την κύρια σύνταξη και 4,55%) θα φέρουν μία αύξηση της καθαρής δαπάνης του κράτους για εισφορές ή αν θα αφαιρέσει αντίστοιχο ποσοστό στις ήδη καταβαλλόμενες ακαθάριστες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, προκαλώντας μειώσεις στις καθαρές αμοιβές τους…

 

http://www.capital.gr/health/3159103/asfalistiko-xaratsi-1-315-dis-bazei-to-dimosio-ston-eauto-tou

Advertisements