Κατά φαντασίαν μνημονιακοί


Κατά φαντασίαν μνημονιακοί

Κατά φαντασίαν μνημονιακοί
Του Κωνσταντίνου Παπακασόλα

Το Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε πρόσφατα μια κριτική πάνω στο νέο ασφαλιστικό των αυτοαπασχολούμενων σημειώνοντας τα υπέρ και τα κατά του με αρκετά διεξοδικό τρόπο.

Με αφορμή το δημοσίευμα του θυμηθήκαμε οτι το σύστημα των εισφορών με βάση το εισόδημα ήταν πρόταση των δανειστών. Η οποία εκκρεμούσε τουλάχιστον απ το 2014 δηλαδή από κυβερνήσεως ΝΔ, αλλά υλοποιήθηκε επί κυβερνήσεως Σύριζα, ταιριάζοντας -κατά  συγκυρία- και με το πιο προφίλ της τελευταίας (αναδιανομή βαρών κλπ).

Είδαμε οτι σύσσωμος ο φιλοευρωπαϊκός χώρος, επιμελητήρια κλπ, που ανήκουν κατά κανόνα στα υψηλά εισοδήματα (που θα πληρώσουν περισσότερα με το νέο ασφαλιστικό κατά κανόνα), έπνεαν μένεα κατά του νέου συστήματος, καταλογίζοντας το νέο σύστημα αυτό στον Υπουργό Ασφάλισης κι όχι στους θεσμούς που το πρότειναν.

Οι ίδιοι αντέδρασαν μάλλον ήπια όταν καταργήθηκε το αφορολόγητο και το τέλος επιδόματος και το ΕΕΤΗΔΕ τα οποία έγιναν μόνιμος βράχνας των μικρομεσαίων, για να μην πούμε οτι αρκετοί φιλοευρωπαιοι χαιρέτισαν τέτοια μέτρα ως «χτύπημα στη φοροδιαφυγή, διεύρυνση της φορολογικής βάσης» κλπ.

Για μισό λεπτό όμως, όταν οι θεσμοί προτείνουν να την πληρώνουν οι πολλοί είναι καλοί και όταν οι θεσμοί προτείνουν εισφορές με βάση το εισόδημα είναι κακοί;

Και κάνουμε ότι τους αγνοούμε και  καταλογίζουμε το πρόβλημα στον υπουργό και την κυβέρνηση που ενσωματώνει τις  προτάσεις τους;

Δε γίνεται αυτό. Η είσαι μνημονιακος η δεν είσαι. Αν το πάρουμε δηλαδή με παραταξιακούς Όρους.

Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ συνεχίζοντας μια απλοϊκή και ανόητη  στρατηγική αλίευσης φορών (απ οπού είναι ευκολότερο) πρότεινε τη φαεινή ιδέα να καταργηθεί σχεδόν το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων.

Δηλαδή νέα διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που πρακτικά φτωχοποιεί ότι απέμεινε, μετά τους ελεύθερους επαγγελματίες, και άμεσα κάνει άγρια περικοπή στους χαμηλοσυνταξιούχους  και τη γένια μισθωτών των 600 ευρώ.

Πάλι το επιχείρημα είναι ότι υπάρχει φοροδιαφυγή και δεν πληρώνουν όλοι τούτοι αρκετούς φόρους.

Άποψη την οποία κάποιοι βρήκαν πρωτότυπη και θεαματική κι έσπευσαν να υπερθεματίσουν λέγοντας οτι το αφορολόγητο είναι κακό, πατρίδα της φοροδιαφυγής και πρέπει να διαλέξουμε που θα το δίνουμε.

Λες και είναι δικαίωμα τους να αποφασίζουν αυτοί να ενταφιάσουν εισοδηματικά το 100% του χαμηλόμισθου πληθυσμού προκειμένου να αναπληρωθεί ένα 20-30% (και αν ) που ίσως φοροδιαφεύγει έστω και λίγο.

Σας έχω νέα: Το αφορολόγητο είναι συνταγματικά προστατευμένο δικαίωμα, απ τα θεμελιωδεστερα των υπαρχόντων, γιατί εξασφαλίζει το ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Aν το καταργήσεις δηλαδή,  βυθίζεις στον εξευτελισμό την πλειοψηφία των φορολογούμενων.

Ακόμα και σε έκτακτη ανάγκη,  το καταργείς  λελογισμένα  (πχ φόρος  5% ύψους 100-200 ευρώ – που μπορεί να καταβληθεί)  και για ένα χρόνο, άντε δυο. Η το καταργείς μόνο σε όσους αντέχουν, πχ έχουν επαρκείς αποταμιεύσεις.

Το να καταργείς όμως το αφορολόγητο αδιάκριτα στους φορολογουμένους των 7-8.000 ευρώ – και μάλιστα με φόρο 26%  όπως έγινε στους ελεύθερους επαγγελματίες – ισοδυναμεί με το να επιβάλλεις φορολογία 80% στις μεγάλες επιχειρήσεις για να πιάσεις κάποιες που φοροδιαφεύγουν.

Ελπίζω αυτό το επιχείρημα να αρκεί, αν όχι υπάρχουν τόνοι νομικών μελετών και νομολογιών που το υποστηρίζουν, βάση των άρθρων 2 και 4.5 του Συντάγματος, οπότε ας μη μιλανε τόσο ελαφρά τη καρδία γι αυτό (αν και στα χρονιά του μνημονίου μόνο η επιστημονική επιτροπή της βουλής στάθηκε στο ύψος της και υπερασπίστηκε το Σύνταγμα, χωρίς να ανήκει στο δικαστικό σώμα, δυστυχώς).

Κι ας κόψουν τις ηλιθιότητες οτι οι Έλληνες δεν πληρώνουν αρκετούς φόρους. Πληρώνουν ίσως τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στο κόσμο, τους υψηλότερες εμμέσους φόρους και ένα καρό άμεσους ήδη, καθώς και σωρεία έμμεσων, δημοτικών, επαγγελματικών (επιμελητήρια κλπ) και άλλων. Νισάφι με αυτά τα επιχειρήματα.

Ευχαρίστως να μειωθεί η καταργηθεί το αφορολόγητο εάν οι δανειστές καταργούσαν πριν ΦΑΠ, ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορές, και δεκάδες ακόμα φόρους, τέλη, κλπ

Μέχρι τότε όμως το αφορολόγητο πρέπει να παραμείνει εκεί που είναι και να επανέλθει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες στα ίδια επίπεδα. Οι οποίοι έχουν ήδη και το τέλος επιτηδεύματος, ως δεύτερο τσεκούρι απ το πρώτο ευρώ.

Κι όσοι αγαπάνε αυτούς τους φόρους ας θυμηθούν πως έφυγαν οι κυβερνήσεις που τους ψήφισαν. Και το πόσο απέδωσαν μετά από 7 χρόνια, με άπειρες συσσωρευμένες οφειλές και με τι κόστος για τους φορολογουμένους και την επιχειρηματικότητα.

Αν κάποιος θέλει οριζόντιο φόρο, η Ελλάδα έχει ήδη αρκετούς. Αν θέλουμε εξτρά ακόμη, ας βάλουν από 100-200 ευρώ στα χαμηλά εισοδήματα. Όχι όμως 26% και 650αρια ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν ας μην είναι κάποιοι τόσο βασιλικότεροι του βασιλέως και γελοιοποιούνται με τη στήριξη τους στην μείωση του αφορολογήτου επειδή άπλα το ΔΝΤ το ξαναθυμήθηκε. Το ΔΝΤ που έχει ομολογήσει τις γκάφες του το ίδιο. Που είναι πολλές.

Σχεδόν το σύνολο του φιλοευρωπαϊκού τόξου έχει μεγάλες ψευδαισθήσεις γύρω από τις προθέσεις των δανειστών, αποδίδοντας τους ιδιότητες και προθέσεις που ταυτίζουν με τις θέσεις των κόμματων τους και κυρίως, των συμφερόντων των εκλογέων τους.

Έτσι ακούμε περί δήθεν συμμαζέματος και αναδιάρθρωσης της φοροδιαφυγής και διαφθοράς της Ελλάδας, ενώ δεν είναι τόσο άπλα τα πράγματα και οι θέσεις των δανειστών αποκλίνουν πολύ απ όσα φαντασιώνονται.

Ας μη βιάζονται λοιπόν, γιατί μπορεί μεθαύριο το ΔΝΤ να θυμηθεί ένα ακόμα μέτρο που είχε εισηγηθεί το 2013 και μάλιστα είχαν υπερθεματίσει  τόσο η Deutsche Bank  όσο και η Γερμανική αριστερά σε αξιοσημείωτη σύμπνοια :

Τον φόρο καταθέσεων (περιούσιας), που εφαρμόστηκε με επιτυχία στη Γερμάνια μετά το Β Παγκόσμιο πόλεμο (και την Κύπρο, ατύπως).

Γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν ξέρω αν θα εξακολουθούν να νιώθουν φιλοευρωπαϊστές, μνημονιακοί και να λένε βάστα Σόιμπλε.

Γιατί ο τελευταίος δεν βλέπω το λόγο να μην κάνει και αυτό, αν έτσι κρίνει σωστό, δοθέντος οτι πλέον, από 1.1.2017, (Common Reporting Standard – CRS) γνωρίζουν τις καταθέσεις των Ελλήνων σε όλη την Ευρώπη (και όχι μόνο).

 

http://www.capital.gr/story/3182289/kata-fantasian-mnimoniakoi

 

Advertisements