Μία έκδοση για την επικοινωνιακή βαβέλ


Μία έκδοση για την επικοινωνιακή βαβέλ

Ο Γιάννης Βλαστάρης παρουσιάζει το Λεξικό Χωρίς Γραβάτα -Μία έκδοση για την επικοινωνιακή βαβέλ

Μια επικοινωνιακή Βαβέλ κατακλύζει την πολιτική ρητορική, τα Μ.Μ.Ε., τις καθημερινές κουβέντες και τον τρόπο σκέψης μας.

Εδώ έρχεται το Λεξικό της Γραβάτας του Γιάννη Βλαστάρη ο οποίος καταγράφει περίπου 350 λέξεις που έχουν εισβάλει στον δημόσιο λόγο με στόχο να αντικαταστήσουν κάποιες άλλες, αρνητικά φορτισμένες, ή να παραμορφώσουν την ίδια την σημασία τους, ώστε να γίνουν εύπεπτη τροφή στην κοινή γνώμη.

Το Λεξικό Χωρίς Γραβάτα είναι μία πρωτότυπη, ευκολοδιάβαστη έκδοση, σε ειδικό σχήμα και με σύγχρονη αισθητική. Μία δημοσιογραφική δουλειά που με κατανοητό και διασκεδαστικό τρόπο προσεγγίζει ένα πολύ σοβαρό θέμα.

Οι «Θεσμοί» αντικατέστησαν την Τρόικα, οι χθεσινοί «τοκογλύφοι» αποκαλούνται, πια, «Τεχνικά κλιμάκια», ο αυτόματος κόφτης αποδοχών ονομάζεται «Ρυθμιστής Αυξημένων Εγγυήσεων» κι η μείωση μισθών-συντάξεων βαφτίστηκε «Ασφαλιστική Αναπλαισίωση».
Στους καιρούς της κρίσης ο δημόσιος λόγος κατακλύζεται ήδη από νεολογισμούς και νεόκοπες διατυπώσεις με σκοπό να εξωραΐσουν άλλες, οι οποίες είχαν δαιμονοποιηθεί στο παρελθόν.

Η αλλαγή πολιτικής επιβάλλει και αλλαγή ρητορικής. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι η δημιουργία μιας επικοινωνιακής Βαβέλ και μίας πρωτόγνωρης σύγχυσης στη σκέψη του μέσου πολίτη, καθώς λέξεις και σημασίες χάνουν τον ρόλο τους και μετατρέπονται σε πολτό που τελικά οδηγεί …στα ομόλογα Σώρρα.

Το Λεξικό Χωρίς Γραβάτα του δημοσιογράφου Γιάννη Βλαστάρη καταπιάνεται με αυτό, ακριβώς, το φαινόμενο της «Διπλής Γλώσσας».
Μιας γλώσσας την οποία άλλοτε αποκαλούσαμε «ξύλινη», αλλά που σήμερα ο ίδιος την χαρακτηρίζει «γλώσσα από πλαστελίνη». Παραπλανητικά εύπλαστη και επικίνδυνη γιατί «κολλάει στο μυαλό και ακινητοποιεί τα κριτήριά μας».

Πηγή: Ο Γιάννης Βλαστάρης παρουσιάζει το Λεξικό Χωρίς Γραβάτα -Μία έκδοση για την επικοινωνιακή βαβέλ | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/317007/o-giannis-vlastaris-paroysiazei-lexiko-horis-gravata-mia-ekdosi-gia-tin-epikoinoniaki#ixzz4adZ2iVdM

Advertisements