Πλεόνασμα 100 εκατ. ευρώ περίπου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 Ο ΕΦΚΑ


Πλεόνασμα 100 εκατ. ευρώ περίπου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 Ο ΕΦΚΑ

Από τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας -προηγούμενης εβδομάδας- προκύπτει ότι από τα 1.422.259 ειδοποιητήρια σε ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ που αφορούσαν περίπου 508 εκατ. ευρώ, τελικά εισπράχτηκαν γύρω στα 307 περίπου εκατ. ευρώ.

Έτσι, όσον αφορά το σύνολο των Ταμείων, η εισπραξιμότητα ήταν λίγο πάνω από το 60% και το σύνολο των ασφαλισμένων που πλήρωσαν ήταν 875.293.

Βέβαια, η εικόνα για κάθε Ταμείο που ενσωματώθηκε στον ΕΦΚΑ είναι διαφορετική, αφού τη μερίδα του λέοντος στην απώλεια των εσόδων στους πρώτους δύο μήνες εισφορών έχουν τα ταμεία πρώην ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, που αντιστοιχεί σε περίπου 166 εκατ. ευρώ του ελλείμματος – ποσοστό γύρω στο 82%-83%.

Αντίθετα, τα έσοδα από το πρώην ταμείο του ΕΤΑΑ επιστημόνων (μηχανικών, νομικών, υγειονομικών) κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, με κορυφή τον Τομέα Υγειονομικών (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, κτηνίατροι), που έφτασαν σε εισπραξιμότητα το 87%, αλλά και τους νομικούς -Τομέας Ασφάλισης Νομικών (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες, δικαστικοί επιμελητές)-, που ξεπέρασαν το 66%.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του ΚΕΑΟ της προηγούμενης χρονιάς ο κύριος όγκος των οφειλών είναι από ασφαλισμένους που είχαν οφειλές πριν από το 2010 και ένα ποσοστό περίπου 21% από αυτούς άρχισε να έχει πρόβλημα με τις εισφορές του μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και τα Μνημόνια, δηλαδή μετά το 2010.

Αναλυτικότερα, για κάθε εντασσόμενο ταμείο ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ:

1. ΟΑΕΕ: Η εισπραξιμότητα ανήλθε στο 61,56% και σε σύνολο 602.885 ασφαλισμένων κατέβαλαν τις εισφορές οι 405.518. Τα δε έσοδα από εισφορές ανέρχονται σε 181 περίπου εκατ. ευρώ και το έλλειμμα με βάση τα προϋπολογισθέντα σε 113 περίπου εκατ. ευρώ.

2. ΟΓΑ: Μόνο οι έξι στους δέκα κατέβαλαν τις εισφορές τους. Η εισπραξιμότητα ανήλθε στο 57% περίπου και από τους 485.735 αγρότες που παρέλαβαν ειδοποιητήρια συνεπείς με τις πληρωμές των εισφορών ήταν οι 301.262.

3. ΕΤΑΑ: Ρεκόρ από τους Υγειονομικούς (πρώην Τομείς Υγειονομικών -ΤΣΑΥ). Το ταμείο των επιστημόνων παρουσιάζει διαφορετική εικόνα σε σύγκριση με τα άλλα Ταμεία και υπερτερεί όσον αφορά την εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών του εισφορών.

Α. Το πρώην ΤΣΑΥ (Τομείς Υγειονομικών) έκανε ρεκόρ εισπραξιμότητας με 84,44% επί των συνολικών εσόδων με βάση τα ειδοποιητήρια που απέστειλε ο ΕΦΚΑ και οι ασφαλισμένοι του κατέβαλαν τις ασφαλιστικές τους εισφορές σε ποσοστό 87,17%.

Β. Το πρώην Ταμείο Νομικών (Τομέας Ασφάλισης Νομικών) ανήλθε σε ποσοστό εισπραξιμότητας 69,86% και τα ασφαλισμένα μέλη του κατέβαλαν τις εισφορές τους σε ποσοστό 66,25%.

Γ. Το πρώην Ταμείο των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) παρουσίασε μικρότερη εισπραξιμότητα (56,60%) και οι ασφαλισμένοι του κατέβαλαν τις εισφορές τους σε ποσοστό 61,86%.

Η μειωμένη εισπραξιμότητα των μηχανικών έχει να κάνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, με τα προβλήματα που περνάει η οικοδομή τα τελευταία χρόνια (οικονομική κρίση) και με το ότι πολλά μέλη του χρησιμοποιούν «μπλοκάκια», μια κατηγορία ασφαλισμένων που ο νόμος Κατρούγκαλου άφησε πολλά προβλήματα τα οποία χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση.

Τι υποστηρίζουν τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας

Εκτιμούν ότι από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, δηλαδή από το 2009 και μετά,

είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τόσο μεγάλο ποσοστό ασφαλισμένων που συμμετείχε στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς τα τελευταία οκτώ χρόνια η αντίστοιχη συμμετοχή ποτέ δεν ξεπέρασε το 50%-55% των ασφαλισμένων.

Επιπλέον, όσον αφορά τους αγρότες, χαρακτηρίζουν την εισπραξιμότητα ως «ιδιαίτερα θετική», αφού για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ανήλθε στο 57,57%.

Και για το μέλλον είναι πιο αισιόδοξοι όσον αφορά την πορεία των εισπράξεων του πρώην ΟΓΑ, καθώς -όπως επισημαίνουν- οι πρώτοι μήνες του χρόνου είναι οι πιο δύσκολοι οικονομικά για τον αγροτικό πληθυσμό, αφού κατά κανόνα η αύξηση των εισοδημάτων τους, και άρα η μεγαλύτερη ευχέρεια πληρωμής των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, σημειώνεται μετά το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου.

Τι υποστηρίζουν κυβέρνηση – υπουργείο Εργασίας

«Η αυξημένη εισπραξιμότητα έχει ως αποτέλεσμα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) να παρουσιάζει πραγματικό πλεόνασμα 100 εκατ. ευρώ περίπου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, αντί προϋπολογισμένου ελλείμματος 175 εκατ. ευρώ.

Αναφορές του Τύπου περί “πλασματικού πλεονάσματος” είναι είτε προϊόν κακής πληροφόρησης είτε σκόπιμης παραπληροφόρησης», επισημαίνουν από το υπουργείο Εργασίας.

Τι λένε οι ειδικοί για την εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ

Α) Οι άνθρωποι της αγοράς είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι, αφού ναι μεν η εσπραξιμότητα -ως ποσοστό- φαίνεται να έχει ανέβει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με κάποιο μαγικό ραβδί που ανάστησε την ελληνική οικονομία ξαφνικά.

Οφείλεται από τη μια στις πολύ χαμηλές εισφορές που καταβάλει μια μεγάλη μερίδα πλέον των ασφαλισμένων, σε σχέση με ένα 20% που κουβαλάει στις πλάτες του όλο το βάρος των φοροεισφορών, με υψηλά ποσοστά που μοιάζουν να είναι ασήκωτα, οδηγώντας τους στη μαύρη εργασία – φοροδιαφυγή.

Από την άλλη, οι ιδιαίτερα χαμηλές εισφορές οδηγούν σε ακόμη χαμηλότερες συντάξεις με τον νέο ασφαλιστικό νόμο του κ. Κατρούγκαλου, σε συνδυασμό με τις χρόνιες παθογένειες και τα ελλείμματα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Β) Οι ειδικοί υποστηρίζουν ακόμη ότι αφού δεν έχουμε δει ακόμη να αναρτώνται οι εισφορές της επικουρικής ασφάλισης και της πρόνοιας -επιπλέον 11%- για εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτούς, δεν ξέρουμε ακόμη την αντίδραση της αγοράς και την ψυχολογία στις καταβαλλόμενες εισφορές.

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=100015&colid=&catid=27&dt=2017-04-30

***