Στην Ελλάδα γερνάμε, δεν γεννάμε και θέλουμε να φύγουμε από τη χώρα


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Μπορεί τα χρόνια πριν από την κρίση ο ελληνικός πληθυσμός να αυξάνονταν, ωστόσο πλέον για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο πληθυσμός μειώνεται. Σήμερα είμαστε 10,7 εκατ., η μέση ηλικία είναι τα 43,5 έτη και οι άνω των 65 ανέρχονται στο 21%. Το 2050, με βάση το μέσο σενάριο, θα είμαστε 8,8 εκατ. και το 30%-33% του πληθυσμού θα έχει ηλικία άνω των 65.

Ούτε ο δείκτης γεννήσεων είναι ενθαρρυντικός, καθώς σε κάθε ζευγάρι αντιστοιχούν 1,3 γεννήσεις, αριθμός πολύ χαμηλότερος από το νούμερο αναπλήρωσης πληθυσμού.

Δεν είναι, λοιπόν, παράξενο που ο διευθυντής του ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις Κυριάκος Πιερρακάκης από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ζήτησε το δημογραφικό «να γίνει καθαρό στον ελληνικό δημόσιο διάλογο». Παρουσιάζοντας συνδυαστικά τα στοιχεία διαφόρων ερευνών ανέφερε ότι το 75% των νέων κάτω των 35 ετών σκέφτεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Για το 48% κύρια πηγή εισοδήματος είναι η οικογένεια και για το 43% το επάγγελμα. Ακόμα, οι νέοι στην Ελλάδα έχουν χαμηλή εμπιστοσύνη στους θεσμούς – χαρακτηριστικό είναι ότι εμπιστεύονται το ΔΝΤ περισσότερο απ’ ό,τι τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.

«Οι περίπου 450.000 άνθρωποι που έχουν φύγει από την Ελλάδα κατά τα χρόνια της κρίσης επιδρούν καταλυτικά στις προοπτικές χώρας», σημείωσε ο διευθυντής του διαΝΕΟσις. Στη συνέχεια εξήγησε ότι η επίπτωση του brain drain δεν είναι μόνο στο ασφαλιστικό, καθώς όσο ο πληθυσμός πέφτει, μειώνεται η δυνατότητα των επιχειρήσεων να απευθυνθούν στην εσωτερική αγορά, συρρικνώνονται οι τζίροι τους, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και γεωπολιτικές επιπτώσεις.

 

http://www.pontos-news.gr/article/176116/stin-ellada-gername-den-genname-kai-theloyme-na-fygoyme-apo-ti-hora