Ανδρες, γυναίκες και ο μύθος της μισθολογικής ανισότητας


Σύγχρονος φεμινισμός

Ανδρες, γυναίκες και ο μύθος της μισθολογικής ανισότητας

Από τον
Τηλέμαχο Χορμοβίτη*

Με αφορμή την Παγκόσμια Hμέρα της Γυναίκας τα κανάλια και οι εφημερίδες γέμισαν, γι’ άλλη μια φορά, με δακρύβρεχτα ρεπορτάζ και άρθρα για την περίφημη μισθολογική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. «Στην Ευρώπη οι γυναίκες αμείβονται 16% λιγότερο συγκριτικά με τους άνδρες και το κράτος πρέπει να λάβει μέτρα γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση» μας είπαν εν χορώ πολιτικοί, δημοσιογράφοι και φεμινίστριες.

Ομως, το παραπάνω νούμερο δεν σημαίνει πως μια γυναίκα που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με έναν άνδρα, για τις ίδιες ώρες, με τα ίδια προσόντα και την ίδια εμπειρία, πληρώνεται 16% λιγότερο από αυτόν. Aν ίσχυε κάτι τέτοιο, οι επιχειρήσεις θα προσλάμβαναν μόνο γυναίκες επειδή θα ήταν πολύ πιο οικονομικές! Τα νούμερα αυτά είναι ο μέσος όρος των αμοιβών των γυναικών και των ανδρών και δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι τα δύο φύλα δεν επιλέγουν τις ίδιες δουλειές και δεν εργάζονται τις ίδιες ώρες.

Οι γυναίκες προτιμούν τομείς όπως η εκπαίδευση, η ψυχολογία, οι τέχνες, που όμως έχουν μικρότερη ζήτηση και πληρώνονται λιγότερο από τις δουλειές που βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των ανδρών (π.χ. θετικές επιστήμες, υπολογιστές, χειρωνακτικές εργασίες κ.λπ.). Επίσης περισσότερες γυναίκες θα προτιμήσουν ένα πιο «ανθρώπινο» ωράριο, που τους δίνει τη δυνατότητα να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, αλλά ταυτόχρονα μειώνει και τις απολαβές τους.

Ετσι το μισθολογικό κενό μεταξύ γυναικών και ανδρών δεν οφείλεται τόσο στον σεξισμό ή στις διακρίσεις αλλά στο ότι τα δύο φύλα είναι διαφορετικά μεταξύ τους και έχουν διαφορετικές προτιμήσεις και προτεραιότητες.

Φυσικά, οι φεμινίστριες θα μας πουν ότι οι γυναίκες δεν επιλέγουν ελεύθερα αλλά ότι εξαναγκάζονται από την κοινωνία και τα πατριαρχικά πρότυπα που αυτή επιβάλλει. Δηλαδή οι σύγχρονες, μορφωμένες, δυναμικές και ανεξάρτητες γυναίκες δεν ξέρουν ποιο είναι το καλό τους και ευτυχώς που υπάρχουν οι επαγγελματίες φεμινίστριες για να τους το υποδείξουν! Τι πατερναλισμός, αλήθεια, από αυτές που υποτίθεται ότι παλεύουν για την ελευθερία επιλογής των γυναικών!

Ευτυχώς, η νομική ισότητα μεταξύ των δύο φύλων είναι μια πραγματικότητα στη Δύση. Ομως, ο σύγχρονος φεμινισμός -μασκαρεμένος σοσιαλισμός στην πραγματικότητα- δεν ζητάει τη νομική ισότητα αλλά την ισότητα του αποτελέσματος. Καλό είναι να θυμόμαστε πως οι τελευταίες ιδεολογίες που επιδίωξαν κάτι τέτοιο κατέληξαν στην εγκαθίδρυση μιας κρατικής τυραννίας, στη φτώχεια και την καταπίεση τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

*Νομικός

http://www.dimokratianews.gr/content/84062/syghronos-feminismos